Reći će još i da je Pavelić žrtva?

Direktor centra Simon Vizental Efraim Zurof najavio je zvanični protest hrvatskoj vladi zbog izbora Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture.

Srbija 03.02.2016 | 14:20
Reći će još i da je Pavelić žrtva?

Zurof je za zagrebački portal Index.hr izjavio da će proučiti sve materijale o Hasanbegoviću i zamolio taj mediji da mu i oni pošalju sve što, kako je rekao, mogu naći na tu temu.

Upitan da li prati događaje u Hrvtskoj poslednjih meseci, Zurof je kratko pitao:

"O čemu govorite, mislite li na novog ministra kulture? Da, pratim događaje oko njega".

Na mobu da prokomentariše činjenicu da je Hasanbegović u jednom intervjuu pokazao poprilično razumevanje za nekadašnjeg Velikog muftiju jerusalimskog al- Huseinija i njegova nedela pre, za vreme i nakon Drugog svetskog rata, te rekao da je on bio žrtva istorijskih okolnosti, britanskog kolonijalizma i militantnog cionizma, Zurof se najpre dugo smejao, a potom kazao:

"Sledeće što će reći je i da je Ante Pavelić takođe žrtva političkih i istorijskih okolnosti. Ovo je odvratno. Ne razumem kako takva osoba može postati ministar u zemlji koja je dobra i cenjena članica Europske unije".

Ipak, dodao je, imenovan je i čini se da će ostati.

"Ne samo da se manje-više divi al-Huseiniju nego i tvrdi da je antifašizam obična floskula. Zanimljivo. Ako postoji išta što bi trebalo biti izvor ponosa za ljude u Hrvatskoj onda su to oni koji su se borili protiv ustaša, oni koji su se borili za slobodu i protiv onih koji su masovno ubijali manjine u NDH", rekao je Zurof.

Zurof je podsetio da je Hrvatska bila podeljena između ustaša i onih koji su se borili protiv njih i svakome s imalo morala i inteligencije trebalo bi biti jasno da su ustaše bile kriminalci, a ne heroji.

"Neverovatno je da se neko divi ljudima iz Handžar divizije, od kojih je gore teško zamisliti", naveo je ovaj čuvevni "lovac na naciste".

Inače, Hasanbegović je poštovalac ustaškog lidera Ante Pavelića, negira antifašizam i Ustav RH.

Dok su u se u parlamentu lomila koplja oko njegovog izbora za ministra kulture, on je rekao:

"Vreme je da se ostavimo ideologija. Ovde nije reč o antifašizmu, nego o jugoslavenskom totalitarizmu. Antifašist je bio i Tito i Staljin i Pol Pot i Paton. Ja govorim o totalitarizmu. Hrvatska je u savršenoj suprotnosti s jugoslovenskim totalitarizmom. Iza svih svojih reči stojim", kazao je Hasanbegović.

Naveo je i da je iz Drugog svetskog rata kao pobednik izašao jugoslovenski totalitarizam.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar