Umro Srđan Kalember – jedan od osnivača Zvezde!

Jedan od osnivača i legendi KK Crvena zvezda, Srđan Kalember umro je u utorak u 88.godini života u Beogradu.

Košarka 03.02.2016 | 14:20
Umro Srđan Kalember – jedan od osnivača Zvezde!

"Čika Srđa Kalember ostaće upamćen kao član prvog tima KK Crvena zvezda, koji je pod zidinama Malog Kalemegdana osvojio devet uzastopnih titula prvaka države, ali i kao čovek koji je svojim ponašanjem, stilom igre, i držanjem na najlepši način nosio sve ono što Crvena zvezda kao klub predstavlja", navodi se na sajtu Crvene zvezde.

Srđan Kalember je rođen 5. juna 1928.godine u Sarajevu, tadašnjoj Kraljevini SHS, a već sa 18 godina osvojio je prvu titulu. Kao krilo crveno-belih, bio je važan član tima koji je u narednih osam godina osvajao titule, a svojim lepršavim načinom igre, bio je jedan od razloga zbog kojih su tribine na Malom Kalemegdanu, koje je inače za KK Crvena zvezda projektovao i izgradio njegov ujak, bile pune iz nedelje u nedelju.

Za Crvenu zvezdu, Srđan Kalember je odigrao 108 utakmica do 1955.godine, i u tom periodu postigao je 734 poena. U istom periodu nastupao je za reprezentaciju Jugoslavije (47 utakmica) na Evropskim šampionatima 1947 i 1953.godine.

Posle igranja u Crvenoj zvezdi, preselio se u Francusku, gde je nastupao za ekipu Nanta, a kasnije se posvetio trenerskom poslu, bio je trener muške i ženske ekipe Jugosplastike, kasnije i KK Sloga. U Splitu je osvojio i kup Jugoslavije sa seniorskom ekipom.

Osim po svojim majstorijama na terenu, Srđan Kalember ostaće upamćen i kao jedan od osnivača SD Crvena zvezda i košarkaškaške sekcije crveno-belih, prisutan na prvom čuvenom sastanku u Deligradskoj ulici u Beogradu, na kome je i začeta ideja o nastanku SD koje je dobilo ime – Crvena zvezda.

Posle odlaska u penziju živeo je povučeno u svom stanu kod Tašmajdanskog parka. Još za života, Srđan Kalember je svu svoju dokumentaciju, slike i istorijsku građu vezanu za naš klub, zaveštao KK Crvena zvezda.

Srđan Kalember biće sahranjen u petak u 12.30 časova u porodičnoj grobnici na Novom Groblju u Beogradu, izjavljivanje saučešća je od 11.30 časova u kapeli na Novom Groblju.

"Čika Srđo, neka ti je večna slava, i hvala za sve što si učinio na našu Crvenu zvezdu!", dodaje se na sajtu srpskog i regionalnog šampiona.

Komentari / 0

Ostavite komentar