Žene zaista teže gube kilograme nego muškarci

Naučnici kažu da žene lakše dobijaju kilograme nego muškarci, a mnogo teže ih gube. Razlog za to su genetske razlike koje utiču na “programiranje” mozga.

Zdravlje 03.02.2016 | 11:00
Žene zaista teže gube kilograme nego muškarci

“Muškarci i žene žive u istom okruženju i izloženi su istim uslovima, a ipak je stopa gojaznosti mnogo viša među ženama, pa ih ima gotovo dva puta više, u odnosu na muškarce koji pate od istih problema”, objašnjava Istraživač Univerziteta Aberdin Lora Hajsler.

“Želeli smo da saznamo zašto je ženama lakše da se ugoje.”

Kako bi pronašli odgovor na to pitanje, profesorka Hajsler je sa svojim timom proučavala ponašanje hormona POMC peptida.

Ovi hormoni koje proizvodi mozak ključni su za kontrolu apetita i upravo na njih deluje novi lek protiv gojaznosti.

Ispostavilo se da su u laboratorijskim ispitivanjima oni miševi koji su proizvodili taj hormon lakše gubili kilograme. Međutim, rezultati su bili drugačiji kod ženki i mužjaka.

Iako su ženke izgubile na težini, bile su i dalje “punačkije” od mužjaka, stoji u izveštaju objavljenom u stručnom časopisu Molecular Metabolism.

Eksperimenti su pokazali da hormon smanjuje apetit kod oba pola i ubrzava muški metabolizam. Naučnici smatraju da bi isto moglo da važi i za ljude i pretpostavljaju da je to moguće objašnjenje za to što žene mnogo teže gube suvišne kilograme.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar