Amerikanci šuruju s Kurdima u Siriji

Američki izaslanik za američku anti islamističku koaliciju u Iraku i Siriji, Bret Mekgurk, posetio je tokom vikenda sirijsku teritoriju na severu koja se nalazi pod kontrolom kurdskih snaga.

Svijet 02.02.2016 | 17:32
Amerikanci šuruju s Kurdima u Siriji

Ovo je prva javno potvrđena poseta jednog zastupnika Obamine administracije sirijskoj teritoriji u poslednje tri godine.

Mekgurk ističe kako se radi o poseti koja je već dugo vremena planirana te kako ista nema nikakve veze s aktualnim mirovnim pregovorima u Ženevi, prenosi Rojters.

Podsetimo, sirijski Kurdi uspostavili su široku kontrolu nad severnom Sirijom, a pritom su imali i znatnu podršku američkih vazdušnih snaga.

Nije tajna da SAD gleda na sirijske Kurde kao na možda jedinog relevantnog saveznika na terenu u Siriji, no, to se nikako ne dopada Turskoj koja sirijske Kurde smatra svojim velikim neprijateljima. Štaviše, ova poseta zasigurno će naljutiti turske vlasti.

Mekgurk ističe kako se na sirijskoj teritoriju pod kontrolom Kurda sastao s raznim arapskim, kurdskim, hrišćanskim i turkmenskim predstavnicima.

Izvor: Srbija danas

Komentari / 0

Ostavite komentar