Srbija nije sabirni centar za migrante

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić upozorio je danas u Sofiji da aktuelni svjetski talas migracija potencijalno preko Balkana i Mediterana može u pravcu EU da pokrene i nekoliko miliona migranata, te poručio da Srbija ne može dozvoliti da se pretvori u svojevrsni sabirni centar za migrante.

Srbija 02.02.2016 | 13:20
Srbija nije sabirni centar za migrante

Dačić je u obraćanju na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi /SEECP/ ocijenio da se većina učesnica Procesa danas suočava sa najvećom migrantskom krizom od završetka Drugog svjetskog rata.

"Srbija je među zemljama koje su toga možda i najviše svesne jer je, kao tranzitna zemlja, u samom središtu takozvane zapadnobalkanske rute", rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, iako većina migranata koji na teritoriju Srbije ulaze iz Bugarske i Grčke preko Makedonije iskazuje namjeru da zatraži azil, jasno je da je Srbija samo jedna od zemalja na njihovom putu ka zapadnoj Evropi.

Dačić je rekao da Srbija, kao zemlja koja se nalazi u sredini zapadnobalkanske rute, osjeća posljedice odluka svih zemalja koje se nalaze i na donjem i na gornjem toku rute i, u odnosu na zemlje članice EU, ne trpi ništa manji pritisak, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

On je naveo da je samo tokom 2015. godine na teritoriju Srbije ušlo više od 600.000 ljudi, među kojima je najveći broj državljana Sirije i Avganistana, a da je u januaru ove godine u Srbiju već ušlo skoro 60.000 migranata.

Dačić kaže da je Srbija, u okviru mehanizama komunikacije koji su uvedeni nakon samita EU o zapadnobalkanskoj ruti, posebno ukazivala na potrebu ranog obavještavanja svih involviranih zemalja /Austrija, Njemačka/ kako bi sve zemlje na ruti bile unaprijed informisane o promjeni režima na granicama i o svakoj novoj mjeri koja se sprovodi u zemljama krajnje destinacije.

"Nakon odluke zemalja na gornjem toku zapadnobalkanske rute, koje su prestale da na svoju teritoriju primaju ekonomske migrante, a potom i na odluku Austrije da preko svoje teritorije dozvoli prolaz samo migrantima koji iskažu nameru da zatraže azil u Nemačkoj i Austriji, Srbija je počela da postupa na istovetan način, jer ne možemo dozvoliti da se sav teret prebaci na nas", rekao je Dačić.

On je ocijenio da se Srbija pokazala kao kredibilan partner EU, posebno imajući u vidu da je pokazala spremnost da preuzme dio odgovornosti i prihvati privremeni smještaj jednog broja migranata, iako nije država članica EU.

"Međutim, ako bi došlo do lančane reakcije drastičnog smanjenja propusne moći ili zatvaranja granica /Nemačka, Austrija, pa dalje redom…/, to bi za Srbiju i cijeli region bila posebno opasna situacija", rekao je Dačić.

On je objasnio da bi se time zaustavio protok migranata i uzrokovalo njihovo masovnije i duže zadržavanje na teritoriji Srbije, što bi za Beograd predstavljalo izuzetno opterećenje.

"Bez obzira na sve razumevanje i empatiju koje imamo prema migrantima, ne možemo dozvoliti da se Srbija pretvori u svojevrsni sabirni centar za migrante", rekao je Dačić.

On je istakao da Srbija nije ni u mogućnosti da primi nazad migrante koji su tranzitirali preko njene teritorije, a nisu dobili azil u EU, jer za to nema ni kapaciteta, ni sredstava, niti je prva zemlja ulaska.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Михаили М.

02.02.2016 13:19

ТО СЕ ЗОВЕ ПРОЛЕТЕРСКИ ДУХ СОЛИДАРНОСТИ! ИЗБОРИ СУ БЛИЗУ!

ODGOVORITE