Fond zdravstva otpisuje 100 miliona

Dugovanja za doprinose za zdravstveno osiguranje u Republici Srpskoj premašuju 200 miliona maraka, a polovina tog duga nije realno naplativa jer se odnosi na preduzeća koja su u stečaju ili likvidaciji, potvrdili su za poslovni portal CAPITAL.ba u Fondu zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske.

Republika Srpska 01.02.2016 | 08:44
Fond zdravstva otpisuje 100 miliona

U FZO su potvrdili da i oni imaju milionska neizmirena dugovanja prema poslodavcima koja se odnose na naknadu plata radnika za vrijeme bolovanja dužih od 30 dana.

„Dugovanja FZO prema poslodavcima krajem prošle godine iznosila su oko 38 miliona KM. Oko 40 odsto duga odnosi se na privatni sektor, dok se ostatak odnosi na javni sektor“, kazali su u Fondu.

Oni tvrde da prioritet prilikom plaćanja daju realnom sektoru i da je dug prema privredi manji u odnosu na javni sektor.

„Fond nastoji da u najkraćem mogućem roku refundira neto plate poslodavcima, ali to isključivo zavisi od dinamike ostvarivanja prihoda Fonda, odnosno uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje. Da svi redovno izmiruju svoje obaveze prema Fondu i mi bi bili u mogućnosti da svoje obaveze prema poslodavcima u potpunosti izmirujemo“, istakli su u FZO.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić kaže da Unija nikada nije opravdavala poslodavce koji ne plaćaju svoje obaveze prema državi.

„Neka FZO refundira troškove onima koji izmiruju obaveze prema njima, a neka stopiraju onima koji njima duguju. Mojoj firmi Fond nije refundirao troškove za bolovanja preko 30 dana za posljednje tri godine, tako da nije tačno da oni prioritet pri isplati daju realnom sektoru. Znam da se nekim poslodavcima refundiraju bolovanja i za 2014. godinu, a nama ni za 2013. Očito je to da se to radi po političkoj liniji ili po principu ko koga zna“, naglasio je Škrebić i dodao da poslodavci koji ne plate na vrijeme obaveze po osnovu doprinosa plaćaju velike kamate.

(Kapital)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

n.n

01.02.2016 08:28

Ma super sve nek nam ukinu al zrak ne mogu,tako da ce nam nesto ostat

ODGOVORITE
Name

KOMENTATOR

01.02.2016 08:31

Bez obzira isplatio poslodavac platu ili ne doprinose redovno uplaćivati.......... a u zatvor poslodavca koji isplati platu bez doprinosa

ODGOVORITE
Name

BGD

01.02.2016 08:33

Poslodavac koji nema sredstva da isplati platu i doprinose za protekli mjesec ne treba ni poslovati, čim ne isplati platu i doprinose do 15 tog u mjesecu odmah blokirati i radnicima a i doprinose naplatiti na bazu i proteklog mjeseca

ODGOVORITE