Tužilaštvo čita 120 stranica razgovora

U toku je ročište na Sudu BiH u slučaju protiv Fahrudina Radončića na kojem Tužilaštvo iznosi detalje o onome što stoji u optužnici, a to je, kako tvrdi tužilac, da su uticali na svjedoka Azru Sarić i o tome kako je Nermana Hadžijahić imenovana za ambasadora BiH u Sloveniji.

Bosna i Hercegovina 27.01.2016 | 22:59
Tužilaštvo čita 120 stranica razgovora

Na početku je odbrana Fahrudina Radončića, odnosno advokatski tim tražio izuzeće postupajućeg tužioca Bože Mihajlovića, te su rekli kako su prije ročišta dobili obimnu dokumentaciju koju nisu mogli proučiti.

Radončićeva odbrana zatražila je da se sa Suda na Kosovu pribavi iskaz Azre Sarić. Sudija Tatjana Kosović kazala je da o izuzeću tužioca u ovom slučaju odlučuje glavni tužilac.

Tužilac Mihajlović potvrdio je da Tužilaštvo BiH provodi istragu protiv Radončića i ostalih, ali je takođe potvrdio da se istraga protiv Fahrudina Radončića provodi od 2014. godine.

Tokom prvog dijela ročišta, tužilački tim je čitao korespodenciju, razgovore i SMS poruke između Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman.

Takođe, govorio je i o sastancima Dautbašića sa Hadžijahićem čija je supruga imenovana za ambasadora BiH u Sloveniji.

Nakon sat vremena čitanja SMS poruka i razgovora između navedenih, sudija je prekinula čitanje i pitala Tužilaštvo da li namjeravaju čitati svih 120 stranica razgovora.

Tužilac je rekao da je veoma važno da se sve pročita, nakon čega je nastavljeno čitanje, a zatim je napravljena pauza.

Božo Mihajlović, postupajući tužilac Tužilaštva BiH u predmetu koji se vodi protiv Radončića kazao je da je riječ o vrlo obimnoj dokumentaciji koju Tužilaštvo protiv Radončića prikuplja od kraja 2014. godine.

U toku ročišta Tužilaštvo je Sudu BiH predočilo niz dokaza koji upućuju na činjenicu da su Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Fahrudin Radončić pokušali uticati na svjedoka Azru Sarić, da promijeni iskaz koji je trebala dati putem video linka Specijalnom Tužilaštvu EULEKS-a na Kosovu, koje vodi proces protiv Nasera Keljmendija.

Nakon pauze, nastavlja se ročište na Sudu BiH.

Izvor: N1/NN

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

zumba

27.01.2016 17:42

Koji je to kriminalac.Treba nu oduzeti svu imovinu i drzavljanstvo BiH.

ODGOVORITE
Name

Re: zumba

27.01.2016 17:49

Ne lupaj mnogo i on ima ljude u Sipu da te mi nepotrazimo nocas nama to nije tesko.

Name

Tito

27.01.2016 18:04

Jos jedan intelektualac sa 6 razreda! Jos i prijeti!?

Name

Nedjo2

27.01.2016 18:47

Kakve ti gluposti pricas re zumba nisam se bojao ni veci komaraca a kamoli tog jadnika i lopova koji je dosao u gacama poderanim

Name

Bezbjednost

27.01.2016 18:47

Koga ces ti potraziti re:zumba? Dodji u I.Sarajevo da porazgovaramo oci u oci, a kriminalce ko Radoncic i treba u zatvor...

Name

@Zumba

27.01.2016 19:05

@Zumba ne zna za drzavljanstvo, ali sigurno bi trebalo uzimati imovinu. Problem je sto Fahru terete za druge stvari a ne za prevare i pljacku. On ima citav dosije narucenih ubistava i ucjenjivanja. Ako budu pricali o pljacki onda moraju objasniti sa kakvim novcem je napravljen Avaz. Onda u igru ulazi i SDA od kog je Fahro 'mahnuo' lovu.

Name

mišo

27.01.2016 17:51

Treba oduzet imovini i državljanstvo radi neviđene pljačke i provođenja nasilja na narodu i državi pa da odleži doživotnu robiju zs uzir drugim takvim kao on.

ODGOVORITE
Name

sa

27.01.2016 17:56

Nevidjeni pritisak na Tuzilastvo i Sud.svim sredstvima udaraju.Udaraju clancima i Avazu,udaraju strankom i poslanicima.Cak i lcd na njegovom tornju je u sluzbi napada.Mogu samo da zamislim da je uhapsen Covic,Bakir ili Dodik.necemo se mi zadugo opametiti.jasno je da ce se oni jos nakrasti i stiti svoju imovinu.Narod neka suti i trpi.nije ni zasluzio bolje.ko moze neka ide odavde

ODGOVORITE
Name

posten

27.01.2016 18:14

Nemam nista protiv ako je kriv da i odgovara...al ovo nije nista sto tuzijoc cita..ovdje su privatni razgovori kao stoji svako od nas ima a pogotovo predsijednik jedne od najveci stranki..kako zeznuti protivnika i dobiti sto bolju poziciju za ljude iz svoje stranke..Mene zabima pokradeno,prijetnja izvrsavanje neki krivicni dijela..Zae dva papka nisu veci skandal od ovog ako cemo realno o namijestanju ambasadora..?

ODGOVORITE
Name

Max

27.01.2016 18:57

Doce vrijeme i za papke. Ovo je početak i Bakir brani kolegu, svi su oni isti ovo ako neprode odavde trebalo bježati zajedno sa sirijcima. To bi bio znak da se kriminal na ovim prostorima nemoze pobjediti.

Name

Hm

27.01.2016 18:52

Da li je ovo početak kraja organizovanog kriminala u BiH? Da li je ovo po nalogu stranog faktora. Ako jest, onda su gotovi. Svi. Jer strani faktor zna za svaki pfening gdje je završio.

ODGOVORITE
Name

re bezbjednost

27.01.2016 19:01

Kad si tako pun mržnje dodji malo u Banja Luku pa da popričamo.Kod nas se u januaru kupa u Vrbasu.

ODGOVORITE
Name

Ko te pita

27.01.2016 19:01

Ja sam zato da se snima "Gospodar prstenova IV-dio"! Ko je zato, nek šuti.

ODGOVORITE
Name

Broz

27.01.2016 20:08

Na sceni je politicki obracun u oba entiteta. U rs Mile je izgubio totalnu dominaciju i pokusava da to vrati, dok opozicija pokusava da srusi. U federaciji je to dosta drugacije. Radonciceva misija je kako se oprati od kriminala, ima tu poprilican dosje. On je u politici iz prakticnih razloga. On tesko spava vec deceniju. Narucena ubijstva i narko dilovi sa Naserom Keljmendijem, pa novac maznut od Alije za stvaranje Avaza. Tu je i novac od Ramiza Dz. za agrarne kredite u federaciji. Teska misija za Radoncica inace sjajnog Udbasa, u proslosti.

ODGOVORITE
Name

Udbašine

28.01.2016 12:46

Ko je preuzeo prostor bivše Jugoslavije. Udbaši. I postali najveći kriminalci. Uveli su organizovani kriminal i u crkvu i u osnovnu školu.

Name

zumba

27.01.2016 20:17

"on ima ljude u Sipu " Idi ba na Pester posumljavaj.Ne znas da govoris.

ODGOVORITE
Name

zero

27.01.2016 22:51

Fahro je realizovana licnost, nemaju oni nista protiv njega.

ODGOVORITE