Dvije decenije od zatvaranja zloglasnog logora u Sarajevu

Prema svjedočenju bivših zatočenika, "Silos" je imao sve elemente zloglasnog logora iz Drugog svjetskog rata Aušvic. U "Silosu" je bilo zatočeno 600 srpskih civila, od čega su 24 umrla od posljedica fizičkog zlostavljanja, prebijanja, tortura i mučenja glađu...

Bosna i Hercegovina 25.01.2016 | 09:35
Dvije decenije od zatvaranja zloglasnog logora u Sarajevu

Koncentracioni logor "Silos" u Tarčinu kod Sarajeva, u kojem je bilo zatočeno više od 600 srpskih civila, od kojih su 24 umrla zbog posljedica fizičkog zlostavljanja, prebijanja, torture i mučenja glađu, zatvoren je prije 20 godina, 27. januara 1996. godine.

"Silos", kao koncentracioni logor za Srbe, kojim je upravljala takozvana Armija BiH, otvoren je 11. maja 1992. u objektu u kojem se prije rata čuvala pšenica, a zatvoren je 27. januara 1996. godine na Svetog Savu, odnosno dva mjeseca nakon što je potpisan Dejtonski mirovni sporazum.

Prema svjedočenju bivših zatočenika, "Silos" je imao sve elemente zloglasnog logora iz Drugog svjetskog rata Aušvic. U "Silosu" je bilo zatočeno 600 srpskih civila, od čega su 24 umrla od posljedica fizičkog zlostavljanja, prebijanja, tortura i mučenja glađu.

U tom logoru, jednom od ukupno 126 na području ratnog Sarajeva, uglavnom su bili zatočeni civili sa područja Tarčina, Pazarića i drugih okolnih mjesta.

Najmlađi među njima bio je 14-godišnji Leo Kapetanović, a najstariji Vaso Šarenac koji je imao više od 85 godina i umro je u "Silosu" na temperaturi koja je uvijek bila niža za deset stepeni u odnosu na spoljnu.

Torture nisu bile pošteđene ni žene, od kojih je jedna bila u šestom mjesecu trudnoće.

Srpski zatočenici, koji su preživjeli stravične torture, svjedočili su da su tadašnji zvaničnici u vladi takozvane Republike BiH dolazili u "Silos" i da su bili upoznati o dešavanjima u logoru.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić rekao je ranije Srni da u BiH i dalje važi poražavajuća činjenica da ne mogu odgovarati oni koji su počinili ratne zločine nad Srbima, pogotovo kada je riječ o "Silosu", zatvoru u kasarni "Viktor Bubanj", pa čak i jednom logoru koji se zvao "Alija Izetbegović", jer ni u jednom od tih slučajeva nema ni nalogodavaca ni izvršioca, iako je u njima bilo mnogo ubijenih Srba.

Prema njegovim riječima, u mnogim od tih logora ležala su i djeca i starci srpske nacionalnosti, ali to nikada nije bio dovoljan razlog da Sud i Tužilaštvo BiH pravično reaguju, što pokazuje da je riječ o klasičnoj "političkoj prirodi" tih institucija.

On podsjeća da su MUP i Savez logoraša Republike Srpske zajedno radili na dokumentovanju ratnih zločina nad Srbima, nakon čega su svu prikupljenu dokumentaciju dostavili Haškom tribunalu, da bi potom te materijale uputili i Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine Srbije, kao i Hrvatske, ali sve to nije dalo očekivane rezultate i adekvatnu reakciju pravosudnih organa.

Bivši zatočenik "Silosa" Radojka Pandurević u ranijem svjedočenju za Srnu ispričala je da je i Alija Izetbegović dva puta bio u blizini "Silosa".

Bivši zatočenik logora smrti Slavko Jovičić Slavuj, i bivši poslanik u parlamentu BiH, iz "Silosa" je izašao 27. januara 1996. godine.

On je svjedočio da je "Silos" bio laboratorija za ispitivanje ljudske izdržljivosti, gdje su muslimanski vojnici i čuvari zatvorenike gledali kao životinje koje su svakodnevno tukli, mučili na razne načine, "ubijali" glađu i trovali raznim lijekovima.

O raspuštanju logora "Silos" zatvorenici su saznali od predstavnika Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Logor su napustili 26. januara 1996. godine, dok su posljednja 42 zatvorenika izašla dan kasnije, čime su konačno zatvorena vrata ovog kazamata.

Glavni pretres u ovom predmetu pred Sudom BiH počeo je 19. aprila 2012. godine.

Za zločine počinjene u logoru "Silos", kasarni "Krupa" i Osnovnoj školi "9. maj", Tužilaštvo BiH tereti Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera.

Optužnica pomenuta lica tereti za krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, preciznije oni su optuženi za nezakonito zatvaranje, nečovječno postupanje, fizičku i duševnu patnju te odvođenje zatočenika na prinudni rad.

Prema optužnici, Đelilović je bio predsjednik Kriznog štaba, kasnije ratnog Predsjedništva opštine Hadžići, Hujić je bio upravnik i zamjenik upravnika logora "Silos", a iste funkcije obavljao je i Halid Čović. Kalember je bio stražar u "Silosu".

Mešanović je, prema optužnici, bio jedan od zamjenika upravnika u "Silosu" i upravnik logora u magacinu u kasarni "Krupa". Ostali optuženi bili su pripadnici vojnih, civilnih i policijskih struktura.

Bivši komandant Prvog korpusa takozvane Armije BiH Vahid Karavelić optužio je članove ratnog Predsjedništva i Vlade takozvane Republike BiH da su isključivi krivci za postojanje ovog zloglasnog logora.

Karavelić je pred Sudom BiH, između ostalog, ustvrdio da je najuže bošnjačko ratno rukovodstvo, koje su u to vrijeme, osim Alije Izetbegovića, činili aktuelni ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, Haris Silajdžić, Ejup Ganić i Nijaz Duraković, imali kontrolu nad dešavanjima u "Silosu".

Nakon izvođenja materijalnih dokaza Tužilaštva, koje je prethodno saslušalo svjedoke, u toku je saslušanje svjedoka odbrane, a sljedeće ročište zakazano je za 28. januar.

Ovo je jedino suđenje za logor smrti "Silos", a počelo je u maju 2012.

Tužilaštvo BiH obavijestilo je početkom pretprošle godine MUP Republike Srpske o donošenju naredbe o neprovođenju istrage protiv 455 lica za ratne zločine počinjene u logoru "Silos" Tarčin, Osnovnoj školi "9.maj", "Krupa", "Igman", "Hrasnica", u kojima su stradala lica srpske nacionalnosti u periodu od maja 1992. do 27. januara 1996. godine.

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Михаило Микћ

25.01.2016 08:58

И поједини СРБи се опет са муслиманима друже, једу и пију, међусобно жене и удају!

ODGOVORITE
Name

Ja

25.01.2016 10:12

Da, i u cemu je problem? Pa ti, masonu, stalno govoris da su svi oni (pravoslavci)! A evo tvog komentara o Fahreti (Ruznoj Breni)"Лепа Брена је жена нашег чoвјека и зато СРБска снаја која је СРБима родила два СРБина. Зато имајте поштовање према њој као СРБкињи и Мајци, а Мирослав Илић је само показао своје прави лице да њему није ништа свето!" Licemjeru jedan!!!

Name

Михаило Микић

25.01.2016 10:36

ЈА, ЗАШТО ТЕ ИСТИНА БОЛИ? Мора да си дјете комунизма које плаче за прошлим временима када сте живјели као Југославени на кредит позивајући се на лажно братство и јединство а сада је дошло време да то платите са каматама крвљу својом. Овде се не ради о Лијепој Брени и Мирославу Илићу већ о познатом муслиманском затвору о коме су сви знали а да нико ид муслимана и из МЗ није глас свој пидигао због третмана у њему. Зато извади брвно из ока свога. Можда ћеш прогледати пид усташким ножем!

Name

Ja

25.01.2016 11:45

P.S. I cudi me da se nisi osvrnuo na da sam te nazvao masonom i tim potvrdi da jesi! A pravoslavci su vam neprijatelji! Sakrivas se iza cirilice i biblije, izdajico SRBskog roda!

Name

Ja

25.01.2016 14:43

Mihailo, jesi li Ti onaj spijun iz Amerike iz "Srbske Vojske Spasa"? Sve nesto gledam po netu, pa ti si izdajica, sluzis masonima i zagovaras rat medju bracom pravoslavcima...

Name

soko

25.01.2016 10:18

To ti je bih gdje utociste imaju svi ratni zlocinci muslimani tu su bezbedni ito jos i heroji ali nisu oni krivi. Sta na to kazu prestavnici srbskog naroda u Sarajevu nista njima je dobro cute, za njih je taj sud i tuzilastvo dobro jos glasaju i veci budzet za taj olos. Sta kaze Mektic na ovo nista ganja kobojagi Dodika zato nam i jes ovako.

ODGOVORITE
Name

Mladen Sarenac

25.01.2016 10:54

Sve ovo je tacno....U svakom segmentu......Ali zasto je izostavljena cinjenica da su pojedini Srbi iz sadasnje vlasti ucestvovali u muljama oko srpskih zrtava????Dukic je u ratu bio kolaboracionist s Muslimanima.......Ali,bez obzira na sve......treba zivjeti dalje ljudi...........Svasta je bilo na sve strane............Kod nas ali i kod njih.............

ODGOVORITE
Name

MD

25.01.2016 11:29

Muslimanima i hrvatima nesude za zlocine,samo Srbima.Podrska Mihajlu Mikicu na komentaru.

ODGOVORITE
Name

kameleon

26.01.2016 11:29

Mit o muslimanima kao jednoj i jedinoj žrtvi u proteklom ratu, vrlo vješto i planski održavaju stranci uz pomoć SDA, kako bi se održala njihova priča o karakteru rata u BiH.Po njima nema ratnog zločina u tzv. odbrani ustavnog poretka, a i ako se negdje i dogodio, potrebno je to minimizirati uz pomoć tužilaca i sudija koji su odabrani od političkog krila SDA, za tu ulogu.U ovim uslovima i sa ovakvom srpskom političkom neslogom,ratni zločinci iz muslimanskog naroda će sigurno doživiti duboku starost u umrijeti a da ne odgovaraju za nesporna nedjela koja su počinili nad Srbima. Na teritoriji federacije BiH, počinjen je genocid nad Srbima.U većini srpskih naselja potpuno je uništena imovina Srba sa jednim ciljem da se oni nikada ne vrate da žive u tim naseljima. To će pokazati rezultati popisa stanovništva,ako ikada budu objelodanjeni.

ODGOVORITE
Name

re

26.01.2016 13:17

Potpuno si u pravu. Evo izjave one Munire Subašić, što na Srebrenici zarađuje novac:"Ne želim reći da možda nije bilo nekih zločina, ali to je bilo u odbrani. Zločini nisu bili pripremani kao što je to bio slučaj sa srpske strane", kazala je predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić. Muniru je ovo naučio neko iz SDA, i ona kao papagaj ponavlja ovo u svakom kontaktu sa novinarima.Ova izjava se odnosi na zločene Nasera Orića i data je poslije prvog ročišta u Sudu BiH.Munira, Naser i slični njima još uvijek misle da je bio grijeh ne ubiti Srbina, bilo gdje pa i u njegovoj kući, na njegovom imanju.