BiH: 214,35 KM mjesečno za režije

Numbeo je najveća i najopsežnija internet baza u kojoj se, prije svega, mogu naći troškovi življenja u zemljama svijeta, razvrstani na različite načine, piše Večernji list BiH.

Bosna i Hercegovina 22.01.2016 | 13:40
BiH: 214,35 KM mjesečno za režije

On osigurava najpreciznije i najsvježije informacije iz cijeloga svijeta koje itekako mogu biti od koristi ako se želi analizirati i imati uvid u stanje životnih troškova određene zemlje ili grupe zemalja.

Ono što je zanimljivo je i to da ovaj portal nerijetko stanje u nekoj zemlji objašnjava stavljanjem u odnos podataka sa susjednim zemljama, kao i onima u bližem okruženju.

Takođe je moguće vršiti poređenje sa svim zemljama svijeta.

U svom istraživanju koje je provedeno u BiH, a koje je trajalo punih godinu i po dana, analizirali su 3680 različitih artikala.

U analizu je uvršteno čak 213 različitih dobavljača, što u mnogome doprinosi detaljnosti i preciznosti ovoga istraživanja.

Tako iz ovog istraživanja možemo saznati kako su troškovi života u BiH niži 28,27 odsto u odnosu na susjednu Hrvatsku.

Takođe, cijena iznajmljivanja stanova i nekretnina je čak za 40,91 posto niža u odnosu na RH.

Inače, podaci su srednje vrijednosti najnižih i najviših cijena u određenim sektorima.

Iz evidentiranih podataka možemo vidjeti kako je iznajmljivanje stana u centru grada 310,64 KM, dok se soba u predgrađima može naći i za 221,44 KM.

Prosječna cijena hljeba je 1,04 KM, što je među najnižim u Evropi, dok je za usluge (struja, voda, telefon...) mjesečno potrebno izdvojiti u prosjeku 214,35 KM.

Izvor: Večernji.ba

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

rob

22.01.2016 14:41

Nigdje bolje drzave jos samo da nam daju plate

ODGOVORITE