Francuski "Vinči" najbliži "Tesli"

Osim turske kompanije "TAV erports holding", za beogradski aerodrom "Nikola Tesla" zainteresovan je i francuski "Vinči", koji, kako je "Novostima" nezvanično potvrđeno u Nemanjinoj 11, i dalje ima najveće šanse da postane partner Srbiji u ovom poslu.

Srbija 22.01.2016 | 12:40
Francuski "Vinči" najbliži "Tesli"

Da li će se država, kao većinski vlasnik odlučiti na prodaju kroz klasičnu privatizaciju ili će, pak, upravljanje i održavanje aerodroma poveriti stranoj kompaniji kroz koncesiju, zavisiće od preporuke privatizacionog savetnika.

Ko će savetovati državu još se ne zna. Prema našim saznanjima, izbor privatizacionog savetnika sačekaćemo do okončanja izbora u Srbiji.

Računica Vlade Srbije, kao većinskog vlasnika Aerodroma je, da bi u slučaju stavljanja pod koncesiju, moglo da se prihoduje čak 500 miliona evra od ulagača. Turska kompanija TAV razmatra ulaganje u beogradski aerodrom, dok je francuski "Vinči" odavno "u igri" kao zainteresovani kupac.

Doduše, i turski TAV kao većinskog vlasnika ima francuskog akcionara: "Aeroports de Paris", sa udelom od 38 odsto. Osim u srpski aerodom, ova firma je, prema navodima "Blumberga", zainteresovana i za ulaganja na Filipinima.

"Vinči" je, uglavnom kroz koncesije izgradio po deset aerodroma u Francuskoj i u Portugaliji, kao i tri u Kambodži. Ova kompanija poznata je srpskoj javnosti - u našoj zemlji je 2003. godine otvorila firmu "Inter-most", koja je radila na projektovanju i izgradnji puteva, mosta i tunela u Ovčar banji, zatim na sanaciji starog Savskog mosta i mosta preko Ibra u Kraljevu. Firma je rekonstruisala i Nemanjinu ulicu u Beogradu.

Da je reč o ozbiljnoj kompaniji, potvrđuju i podaci da je u Francuskoj gradila ne samo aerodrome, već i auto-puteve, mostove, parkinge... Koncesiono su podigli i stadion "Stad d'Frans" u Parizu, ali i most preko Korintskog zaliva, koji je pušten u saobraćaj uoči Olimpijade u Grčkoj 2004. godine.

Aerodrom "Nikola Tesla" spada u najprofitabilnije srpske kompanije sa ostvarenim godišnjim profitom iznad 3,4 milijarde dinara. Ostvareni poslovni prihod u poslednjim dostupnim finansijskim izveštajima (za 2014. godinu) bio je 8,2 milijarde dinara, a broj zaposlenih 479.

Akcije Aerodroma listirane su na Beogradskoj berzi, i trenutna vrednost jedne hartije je 921 dinar. Većinski vlasnik Aerodroma je Republika Srbija, sa udelom od 83,15 odsto, dok ostatak drže mali akcionari, među kojima su, osim građana i zaposlenih, i domaći i strani investicioni fondovi.

Izvor: Večernje NOVOSTI

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Михаило

22.01.2016 14:54

Јадни СРБи ко их види? Шта ћете јести када све распродате?

ODGOVORITE