Kari čuva mozak i štiti od gripa

Lekovita priroda: Indijski začin je odličan za zdravlje. Ukusna mešavina se sastoji od pet do 30 različitih vrsta začina. Sprečava Alchajmerovu bolest i pomaže osobama sa blažim oblikom demencijom.

Zdravlje 21.01.2016 | 15:00
Kari čuva mozak i štiti od gripa

Ako želite da što duže ostanete zdravi, trebalo bi najmanje dva puta nedeljno u jelovniku da imate hranu začinjenu karijem, pokazuju brojna istraživanja. U Indiji se koristi Milenijumima ne samo zbog arome koju daje jelima, već i zato što je jedan od najmoćnijih prirodnih lekova.

Kari je nezaobilazan u tradicionalnoj indijskoj kuhinji, a Britanci su ga usavršili tokom kolonijalne vladavine. U pitanju je mešavina, karakterističnog mirisa i pikantnog ukusa, koja se sastoji od pet do 30 različitih vrsta začina.

Glavni sastojak je kurkumin, tamno žuti prah, od korena kurkume, koji se kuva, suši, ljušti i melje. Pored kurkume, tu su i kardamon, kumin, korijander, paprika ili čili paprika, kim, muskatni oraščić, karanfilić, cimet, đumbir, biber, beli luk, anis...

Kari ima brojne varijacije, može da bude blaži ili izrazito ljut. U Indiji ga domaćice spremaju posebno, a kod nas se kupuje gotov.

U lekovitom smislu efikasno podstiče lučenje želudačnih sokova i reguliše varenje, smiruje iritirana creva, podstiče rad jetre. U periodu gripa se preporučuje uz salate i druga jela. Sastojak đumbir ubrzava oporavak nakon operacija. Kurkuma deluje kao antioksidans, pa se preporučuje u lečenju rana, čireva i kožnih problema. Antioksidansi štite i neurone i sprečavaju nastanak Alchajmerove bolesti, a osobama koje imaju blagu demenciju pomažu da očuvaju kognitivne funkcije.

Lekovitost karija potvrdili su i naučnici iz Instituta "Salk" u San Dijegu. Dr Dejv Šubert je izveo niz istraživanja sa izdvojenim sastojcima karija i proučio kako deluju na mozak, podstaknut činjenicom da u Indiji malo ljudi ima Alchajmerovu bolest, jer čitav život jedu kari.

- Svi sastojci u kariju povoljno deluju na mozak, ali kurkuma ima najjače dejstvo na moždane ćelije. Ovo otkriće može da pomogne u prevenciji Alchajmerove bolesti, ali i kod šloga i drugih oštećenja mozga - tvrdi dr Šubert.

UNIŠTAVA MALIGNE ĆELIJE

Osobe koje jedu često kari su u velikoj meri zaštićene od zloćudnih oblika tumora, pokazuju istraživanja sprovedena u Centru za istraživanje raka u irskom gradu Korku. Ovdašnji naučnici su, naime, tretirali ćelije raka kurkumom iz karija i ustanovili da su nakon 24 časa maligne ćelije bile uništene. S druge strane, ćelije koje su preživele su počele da same sebe uništavaju, zaključak je naučnika.

Dr Šeron Mekena, vođa irskog stručnog tima, smatra da bi svi lekari koji se bave ovom problematikom, trebalo više da obrate pažnju na sastojak kurkumina i iskoriste ga. Ovo je važno za različite oblike zloćudnih tumora, posebno za karcinom jednjaka, od kojeg u svetu godišnje umire čak pola miliona ljudi, a stopa preživljavanja u narednih pet godina je svega 31 odsto.

Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar