O'Konel: Situacija na Kosovu je opasna

Ambasador Velike Britanije na Kosovu Rori O'Konel ocenio je večeras da je situacija na Kosovu izuzetno opasna zbog nasilja u politici.

Srbija 21.01.2016 | 12:50
O'Konel: Situacija na Kosovu je opasna

Rori O'Konel je za Radio-televiziju Kosova izjavio da je demokratsko pravo da se opozicija suprostavi međunarodnim sporazumima i da treba da postoje različiti stavovi.

"Međutim, za mene se to ne može tražiti nasiljem. Nepihvatljivo je da se kaže ili će biti prihvaćen moj zahtev ili ću koristiti nasilje dok se moj zahtev ne prihvati", rekao je O'Konel.

Ambasador je rekao da nije ništa neobično da opozicija traži da formira vladu, jer se to događa u svakoj zemlji. Međutim, postoji opasnost pošto Kosovo nije stara demokratija i ima demokratsku kulturu koja se tek izgrađuje.

"Ali, za mene upotreba nasilja za političke ciljeve stvara mnogo više problema nego što ih rešava. Ja sam optimista da će izabrani predstavnici naroda preduzeti odgovornost da izađu iz ovakve situacije. Izuzetno je značajno da Kosovo preuzme odgovornost", rekao je britanski ambasador.

Prema njemu, vlada je dužna da učini sve što je moguće da građanima objasni suštinu sporazuma o zajednici opština sa srpskom većinom i o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

O'Konel je dodao da je sporazum o ZSO imao za cilj rasformiranje paralelnih struktura Srbije na Kosovu, te taj sporazum nije u korist Srbije ili nekog drugog.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dragan

21.01.2016 12:57

Ambasadorova zemlja je koristila nasilje da napravi stanje na Kosovu ovakvim kakovo je danas. Stavljanjem na stranu pobunjenika, narko dilera i trgovaca ljudskim organima, Britanci su izgubili legitimitet da pričaju o civilizacijskim tekovinama.

ODGOVORITE
Name

Pero

21.01.2016 13:54

U svjetu su stvarali svoje kolonije i ostvarivali svoje ciljeve to rade i sada na Kosovu rasturajuci Srbiju

Name

vucko

21.01.2016 16:17

"Sporazum o ZSO je imao za cilj rasformiranje paralelnih struktura Srbije,te taj sporazum nije u korist Srbije". Moj Vucko,sta kazes za ovaj komentar svojih prijatelja i Srpskih neprijatelja!