Vanredni samit EU zbog izbjegličke krize

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker sazvao je vanredni samit šefova država i vlada zbog izbjegličke krize u Evropi.

Svijet 21.01.2016 | 08:15
Vanredni samit EU zbog izbjegličke krize

Junker je danas kazao novinarima da je takav sastanak preko potreban, jer će, kako je rekao, redovni samit u februaru biti usredsređen na pitanje ostanka Velike Britanije u Evropskoj uniji.

Istakao je da je zabrinut da neće imati dovoljno vremena da se detaljno razgovara o pitanju izbjeglica, zbog ćega će zatražiti dodatni samit evropskih čelnika.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk juče je na zasjedanju Evropskog parlamenta takođe istakao da je Evropi preostalo najviše dva mjeseca da izbjegličku krizu stavi pod kontrolu ili će se Šengenska zona slobodnih granica urušiti.

Dodao je i da bi Evropska unija mogla propasti kao politički projekat, ako ne uspije kontrolisati svoje spoljne granice.

Inače, državljani 26 zemalja Šengenske zone mogu slobodno putovati širom EU-a, bez pasoša i graničnih kontrola.

EU se suočava s najvećim izbjegličkim izazovom od Drugog svjetskog rata, s više od milion ljudi koji su ušli u EU tokom 2015. Pojedine zemlje Šengena su u nastojanju da ograniče priliv migranata počele ponovo uvoditi kontrole unutrašnjih granica unutar EU.

Komentari / 0

Ostavite komentar