Cirkus “namještanje“ i Đoković u njemu

Najbolji teniser sveta Novak Đoković navodno je obuhvaćen istragom koja se sprovodi zbog sumnji u nameštanje mečeva.

Tenis 20.01.2016 | 15:56
Cirkus “namještanje“ i Đoković u njemu

Samo dva dana pošto su Bi-Bi-Si i Bazfid otkrili saznanja da su pojedini vrhunski teniseri umešani u nameštanje mečeva, italijanski mediji objavili su da je u priču umešan i Đoković, odnosno njegov duel protiv Fabrisija Santoroa 2007. godine u drugom kolu Mastersa u Paritu.

Italijani pri tom ne donose apsolutno nijedan jedini dokaz za svoju tvrdnju.

Francuski teniser je u tom momentu bio 39. na ATP listi dok je 19-godišnji Novak zauzimao 4. mesto a Santoro je na kraju slavio sa 2:0 (6:3, 6:2).

Najbolji teniser sveta Novak Đoković odbacio je tvrdnje italijanskog "Tutosporta" da je namerno izgubio meč od Francuza Fabrisa Santoroa na Mastersu u Parizu 2007. godine.

"Šta reći? To nije istina. Naravno da nisam namerno izgubio. Sada je najlakše ići 10 godina unazad i tražiti mečeve iz ranih faza turnira gde su favoriti gubili. Apsurdno je pričati o tome. Za mene su to sve nagađanja, sve dok neko ne donese dokaze", izjavio je Djoković.

On je pre nekoliko dana nakon informacije Bi-Bi-Sija (BBC) da poseduje dokaze o nameštanju u svetu tenisa rekao da mu je pre devet godina u Sankt Peterburgu, indirektno, nuđeno 200.000 dolara da namesti meč, posle čega je odustao od nastupa na tom turniru.

Srpski teniser je 2007. godinu završio sa skorom 68-19 uz pet osvojenih titula i sa zaradom od 3.898.625 dolara.

Pre Mastersa u Parizu eliminisan je u polufinalu Mastersa u Madridu od Argentinca Davida Nalbandijana, dok je nakon turnira u francuskoj prestonici nastupio još na završnom Mastersu u Šangaju gde je upisao sva tri poraza u duelima sa Davidom Fererom, Rišarom Gaskeom i Rafaelom Nadalom.

"To je ozbiljna tema kojoj treba pristupiti na upravo takav, ozbiljan način. Dakle, sve suprotno onome što se dešava. Do sada se još nije izašlo u javnost sa konkretnim imenima i opipljivim dokazima, što je idealno tle za spekulacije svakojakih vrsta, pa mediji, uključujući i one najuglednije svetske, prave vašarsku atmosferu licitrajući mečevima, “neimenovanim izvorima“, sumama itd.

U tom cirkusu došao je red na tačku s Novakom Đokovićem – jedan italijanski veb-sajt objavio je da je 2007. godine srpski teniser namerno izgubio od Fabrisa Santoroa na Mastersu u Parizu.

Momak koji iza sebe već ima titulu u Montrealu na kojoj je pobedio Rodika, Nadala i Federera, koji je već tada treći teniser sveta i za kojeg je jasno da ga čeka blistava budućnost. Ako ne blistava, a ono takva u kojem će se finansijski obezbediti igrajući tenis.

I, zaista, ništa nije logičnije nego baš u tom trenutku namestiti meč i sa 20 godina ugroziti budućnost za koju si radio prethodnih 15. Ali to je deo doba u kojem živimo, sigurno će se kliktati da je “Đoković namestio“, a posle ćemo da se pravimo blesavi, kao da nije ni bilo, a raja će se već zaokupiti nečim drugim. To je recept poznat u drugim sferama života, ali očito ni sport i novinastvo nisu imuni."

SAŠA OZMO

Izvor: Kurir/B92

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Roki

20.01.2016 15:04

Ovo je usmereno protiv Noleta. Klasični specijalni rat, da mu se naruši mentalna stabilnost jer su sve procene da će ponovo osvojiti turnir. Zar mislite da je to objavljeno sasvim slučajno, baš za vreme Australijan open-a?

ODGOVORITE
Name

sasa

20.01.2016 15:08

Upravo tako, italijani optuzuju Djoleta pred mec sa Sepijem. Sasvim slucajno.

Name

Poslednji kineski car

20.01.2016 17:34

Roki,potpuno si u pravu,sve je tako kako si napisao. Oni ili neko koji je vrlo mocan vise ne znaju sta sa Djokovicem pa su onda cekali dan dva pred Ozi open i pustili u etar ovu pricu.A oni ili neko su svi koje mi vrlo dobro znamo?! Pocev od pojedinih novinara,pa tenisera,pa institucija,pa cak i drzavnih vladara i drzava kojima smeta sto je eto tamo neki SRBIN broj jedan i kojeg nemoze niko skinuti sa cela ,nego pokusavaju i na ovaj nacin da ga uzdrmaju... E nece moci. Jbc Vam Nole mamicu kao i u Njujorku kada ste pokazali ko ste i sta ste i koliko ste kulturna publika, a puna su Vam usta demokratije i ljudskih prava. E zbog istine i tih judskih prava jedan ljudina iz Srbije ce Vam dugo biti trn u oku. Idite svi kod ocnog ljekara...

Name

Cvele

20.01.2016 15:10

Italijanska dj. brad, ako oni namestaju u svim sportovima misle da to rade i Srbi. Srbija je zemlja talenata

ODGOVORITE
Name

Hahaha

20.01.2016 15:19

Samo da se nasmejem,jadno i zalosno cime se ljudi bave. Nadam se Nole da te ovo nece omesti da osvojis Australiju i da pokazes ne-sportistima da si jaci od njih i da si TATA Tenisa.

ODGOVORITE
Name

Cilj

20.01.2016 15:58

Cilj je poljuljati mu mirnu glavu i spriječiti ga po svaku cijenu da postane najbolji teniser svih vremena i poruši sve rekorde jer čovjek ima apsolutno sve predizpozicije za to. Naprijed Nole, Republika Srpska je uz tebe

ODGOVORITE
Name

kgb

20.01.2016 16:10

Hm optuziti nekog bez dokaza i argumenata vise negoli podlo i licjemerno.

ODGOVORITE
Name

JAD I BEDA NOVINARA

20.01.2016 17:28

I VI HOCETE NEZAVISNO I ISKRENO NOVINARSTVO VI STE OBICNO BLATO NOVINARSTVA NA CELU SA N1 NOLE JE LEGENDA MOZETE SAMO DA MU PLJUNETE.>>.....

ODGOVORITE
Name

Mislim ja

20.01.2016 17:28

Setite se samo na šta su bili spremni da sruše našu Moniku Seleš? Nož u leđa! Kao napao je neki psihopata!?

ODGOVORITE
Name

Poslednji kineski car

20.01.2016 17:36

Dobro mislis brate! Svaka cast i pozdrav, ja sam to za Moniku u ovom trenutku i zaboravio a velika je istina.

Name

Mislim ja

20.01.2016 17:35

Setite se samo na šta su bili spremni da sruše našu Moniku Seleš? Nož u leđa! Kao napao je neki psihopata!?

ODGOVORITE
Name

Xyz

20.01.2016 17:40

Ne mogu drukčije da savladaju Noleta. Poznata taktika nož u leđa ili laž. Nedaj se Nole ti si nas ponos.

ODGOVORITE
Name

Kum

20.01.2016 17:41

Kralju samo ih iskuliraj, ciganska posla!

ODGOVORITE
Name

atp

20.01.2016 17:57

Tako to zapad radi protiv Srba Nole je kralj to cak i Klinton zna ;)

ODGOVORITE