Naomi Osaka – Japanka koja još ne zna japanski!

Naomi Osaka, 18-godišnjakinja iz Japana, ušla je u prostoriju punu japanskih novinara u utorak.

Tenis 21.01.2016 | 17:40
Naomi Osaka – Japanka koja još ne zna japanski!

Osaka je nešto ranije savladala Donu Vekić u prvom kolu Australijan opena i ostvarila prvu Gren slem pobedu u karijeri.

Kao što je uobičajeno na konferencijama u Melburn parku, moderator je prvo prozivao novinare koji su pitanja postavljali na engleskom jeziku.

Pomalo uplašena, mlada igračica stidljivo je pitala: “Samo na engleskom?”. Bila je veoma ozbiljna jer i dalje uči jezik zemlje za koju nastupa.

Osaka je rođena u Osaki, drugom po veličini gradu u Japanu – otac joj je Haićanin, a majka Japanka. Njena porodica se preselila u Sjedinjene Američke Države dok je još bila mala, a sada konstantno trenira na Floridi sa ocem, ali vreme provodi i u ‘Zemlji izlazećeg sunca’, sa trenerima iz Teniske asocijacije Japana.

Iako još uvek dovoljno ne poznaje jezik i ne izgovara ga tečno, ona reprezentuje Japan izuzetno profesionalno i jedna je od najcenjenijih mladih zvezda. Govoreći kao klasična tinejdžerka, često je upotrebljavala fraze iz tog perioda, ali je istakla da je odluka bila dobra za nju.

“Jednostavno, volim njihovu hranu i slične stvari. Ja sam veoma povučena i osećam da više pripadam tamo (u Japanu)”, rekla je Osaka.

Ona je napravila proboj na WTA pre dve godine kada je kao 406. igračica sveta obezbedila plasman na turnir u Stenfordu, gde je u prvom pobedila nekadašnju šampionku US opena Samantu Stosur.

Tada je imala 16, a sada, samo dve godine kasnije pobedila je tri meča u kvalifikacijama za Australijan open, ušla u glavni žreb i ostvarila uspeh karijere – trijumf nad Hrvaticom sa 6:3, 6:2. Sledeća protivnica joj je Jelina Svitolina iz Ukrajine koja je postavljena za 18. nositeljku.

Krajem prošle sezone osvojila je pozivni turnir Buduće zvezde u Singapuru i to joj je donelo plasman među 150 na svetu. Za svoje dobre rezultate ima poprilično zanimljivo objašnjenje.

“Sve vreme sam čekala da napunim 18 godina. Možda je moj mozak funkcionisao u fazonu: ‘Sada si punoletna, možep da igraš mnogo mečeva’. Takođe, ne moram previše da se nerviram što igram samo nekoliko turnira”, dodala je Naomi.

Prvi ciljevi su da se probije među Top 100 i ostvoji WTA turnir, ali pre svega toga želi da usavrši jezik.

“Baš se unervozim kada čujem japanski, mnogo je brzo. Ponekad zvuče kao da ‘repuju’ i mislim se u sebi: ‘Bože, nisam čula prvi deo pitanja’. Onda izgledam kao idiot, a ne želim da izgledam kao idiot”.

Upitana šta je čini nervoznijom – obraćanje grupi japanskih novinara ili igranje pred 10.000 ljudi na Gren slemu, prisutni novinari su prasnuli u smeh.

“To je tako zlobno pitanje!”, usprotivila se. “Nemam komentar”.

Komentari / 0

Ostavite komentar