Irak: Uništen najstariji hrišćanski hram

Ekstremisti Islamske države pretvorili su najstariji hrišćanski manastir u Iraku u gomilu šuta. Satelitski snimci koje je ekskluzivno dobila agencija AP potvrđuju da je 1.400 godina star manastir Sveti Ilija ili Dair Mar Elia u Mosulu potpuno uništen.

Svijet 20.01.2016 | 14:00
Irak: Uništen najstariji hrišćanski hram

Smatra se da je manastir razoren između 27. avgusta i 28. septembra 2014. Snimci pre rušenja pokazuju delimično obnovljeno zdanje od 2.500 kvadratnih metara koje je stajalo kao tvrđava na brdu iznad Mosula. Manastiru je delimično nedostajao krov, ali je imao 26 odvojenih prostorija i kapelu, a posle razaranja kameni zidovi su pretvoreni u prah.

Za rušenje su najverovatnije upotrebljeni buldožeri, teška oprema i moguće eksploziv koji su pretvorili kamene blokove u polje sivo bele prašine, rekao je analitičar snimaka Stiven Vud.

"Potpuno su ga uništili nema šta da se obnovi", rekao je Vud.

Manastir Dair Mar Elia dobio je ime po asirijskom hrišćanskom monahu Svetom Iliji koji ga je sagradio između 582. i 490. godine. Bio je sveto mesto za iračke hrišćane vekovima i deo bliskoistočne Kaldejske katoličke zajednice. Blizu ulaza u kapelu uklesana su na grčkom prva dva slova imena Isusa Hrista.

Manastir je bio oštećen 1743, kada je po naredbi persijkog generala masakrirano 150 monaha koji nisu hteli da pređu u islam. Zatim je 2003. ponovo oštećen kada mu je srušen zid u borbama. Iračke trupe su na kratko ušle u manastir, a zatim i američki vojnici koji su pisali razne natpise po drevnim muralima. Jedan američki vojni kapelan uvideo je značaj manastira, zbog čega je izbacio vojsku i pokrenuo mere za njegovu obnovu.

Islamska država zauzela je u junu 2014. delove Iraka i Sirije i ubila hiljade civila i proterala hiljade hrišćana preteći veri koja je opstala u tom regionu 2.000 godina.

Borci Islamske države uništavali su zgrade i ruševine istorijski značajnih zdanja koje smatraju suprotnim njihovom tumačenju islama. Manastir Sveti Ilija sada se pridružio spisku više od 100 uništenih verskih i istorijskih lokaliteta, uključujući džamije, grobnice i crkve u Siriji i Iraku.

Ekstremisti su oskrnavili ili uništili drevne spomenike u Ninevehu, Palmiri i Hatri. Opljačkani su muzeji i biblioteke, knjige spaljene, umetnička dela zdrobljena ili prokrijumčarena.

Izvor: N1

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Михаило Микћ

20.01.2016 14:25

Тајним владарима из сенке је очигледно стало да униште историјске споменике Правиславног хришћанства на Блиском Истоку!

ODGOVORITE
Name

Dusan

20.01.2016 14:44

Teško je naći kaznu za ovako nečovečno nedelo. Najveći neprijatelji hrišćanstva stoje iz toga. Prokleti da su! Ali stići će ih strašna kazna.

ODGOVORITE
Name

Михаили Микић

20.01.2016 15:42

Ко зна? Они сада владају свијетом. Американци су у време Првог рата са Садамом "грешком" у Ираку срушили најстарију цркву на свијету Св. Апостола Томе из трећег вијека а сада то раде екстремни муслимани!

Name

Opet se pitam

21.01.2016 19:54

Da li bi se to ikad dogodilo da je Sdam Husein ziv?

ODGOVORITE