Crno more: Rusija razmješta vojsku

Ruska vojska i mornarica u regionu Crnog mora raspoređuje dodatne snage i moderno naoružanje kao odgovor na planove NATO-a.

Svijet 20.01.2016 | 07:30
Crno more: Rusija razmješta vojsku

Ruska vojska i mornarica u regionu Crnog mora raspoređuje dodatne snage i moderno naoružanje kao odgovor na planove NATO-a, piše ruska štampa pozivajući se na izvore u Ministarstvu odbrane.

Vojska planira da testira nove snage, infrastrukturu i oružje angažovane u regionima na granici sa Crnim morem, prenosi „Nova gazeta“. Vežba će uključivati zajedničko korišćenje različitih snaga na Kavkazu i na Crnom moru, dodaju oni.

Planovi da pojačaju sigurnost jugozapadne granice Rusije povezan je sa planovima NATO-a za jačanje vojnog prisustva u regionu Crnog mora, kao i sa stalnim naporima povećanja borbene sposobnosti ukrajinske vojske.

Glavni portparol Crnomorske flote kapetan Vjačeslav Trukačev rekao je novinarima da je više od 15 novih ruskih borbenih brodova tokom 2015. raspoređeno u Crnom moru. Od toga, dva nosača raketa i dve podmornice opremljene su najmodernijim krstarećim raketama opsega do 3.000 km koje su nedavno pokazale svoju efikasnost u napadima na položaje terorista u Siriji.

Pres-služba Južne vojne oblasti Rusije dodaje da su jedinice angažovane na području severnog Kavkaza i Rostovske oblasti opremljene borbenim avionima koji mogu da kontrolišu celu teritoriju Crnog mora. Pored toga, dve brigade raspolažu raketama koje imaju domet od 500 km i mogu da prodru bilo koji od postojećih sistema protivraketne odbrane.

U avgustu 2015, Ukrajina je bila domaćin vojne vežbe u Crnom moru sa NATO snagama, uključujući 2.500 vojnika i oko 150 vojnih vozila, od ratnih brodova i helikoptera do oklopnih vozila.

Tada je rusko Ministarstvo inostranih poslova izdalo saopštenje u kojem kritikuje ratne igre i vojno prisustvo SAD na ukrajinskoj teritoriji, kao kršenje Minskog sporazuma — sporazum i plan za mirno rešavanja sukoba u Donbasu.

Izvor: Novosti

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Mihailo Milic

20.01.2016 09:48

Izmedju Rusije i NATO Saveza prije ili posle doce do rata. Zato mir gradite za rat se spremajuci.

ODGOVORITE
Name

Badji

20.01.2016 12:41

Nikad neće doći do rata između Rusije i Nato-a.

Name

re Badji

21.01.2016 19:58

Daj Boze.