Da li ste poželjeli želju za Bogojavljenje?

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju danas veliki hrišćanski praznik – Bogojavljenje.

Republika Srpska 19.01.2016 | 08:14
Da li ste poželjeli želju za Bogojavljenje?

Bog se javi, Vaistinu se javi!

Na današnji dan proslavlja se uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u obliku goluba i glasa: "Ovo je Sin moj i Njega poslušajte".

Na Bogojavljenje, 19. januara, završavaju se nekršteni dani.

Kada je napunio 30 godina "dođe Isus iz Galileje na Jordan Jovanu da ga ovaj krsti. A Jovan mu branjaše govoreći: Ti treba mene da krstiš, a ti li dolaziš meni? A Isus odgovori i reče mu: Ostavi sada, jer tako nam treba ispuniti svaku pravdu. Tada ga ostavi. I krstivši se Isus iziđe odmah iz vode; i gle, otvoriše mu se nebesa, i vidje Duha Božijega gdje silazi kao golub i dolazi na njega. I gle, glas sa nebesa koji govori: Ovo je Sin moj ljubljeni koji je po mojoj volji" (Mt. 3, 13 - 17).

Tako se, pri Isusovom krštenju, Bog javio u tri ličnosti - Bog Otac je govorio sa neba, Bog Sin se krstio u Jordanu, a Bog Duh Sveti je sišao sa neba u vidu goluba nad Hristom. Taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju. Zbog toga se ovaj događaj slavi kao Bogojavljenje.

Prema predanju, u Bogojavljenskoj noći, 18. na 19. januar, otvara se nebo i veruje se da se svaka želja može ispuniti.

Jedan od običaja je bio i da neudate devojke stave ogledalo ispod jastuka, 18. januara uveče, jer se verovalo se da će sanjati muškarca za koga će se udati.

U nekim krajevima, prema verovanjima, ako na danšnji dan bude jak mraz ili pada sneg – godina će biti rodna, a ako bude vedro – biće suše.

Bogojavljenska vodica

Na današnji dan u svim crkvama i hramovima osvećuje se voda, koju narod uzima i nosi svojim kućama. Takva voda, kako se veruje, tokom cele godine ostaje osvećena i sveža. Prema verovanjima, valja se na Bogojavljenje isprskati kuća tom vodom, ali ne i drugim danima. Bogojavljenska voda pije se tokom cele godine radi isceljenja i zaštite od bolesti, oslobađanja zla i pročišćavanja tela i duše od grehova…

(Mondo)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

19.01.2016 07:27

На горњи наслов радосно одговарам са жељом БОГ НАМ СЕ ЈАВИ У СВАКОМ СРБСКОМ СРЦУ,ДУШИ И УМУ.АМИН!

ODGOVORITE
Name

DA

19.01.2016 07:49

JESMO POMISLILI ZELJU DA SIPA STO PRIJE UHAPSI DODIKA.

ODGOVORITE
Name

Goran

19.01.2016 08:08

Puno zdravlja za moju porodicu

Name

Михаило Микић

19.01.2016 08:12

Има РС своју полицију да хапси кога треба. Оканите се већ јеном муслимана. Оставите људе да живе на миру у Федерацији!

Name

Potomak Cice DrazeIII

19.01.2016 10:58

BOG SE JAVI USVIM SRCIMA U SRPSKOM RODU DUSI VERI I Medju LJUDIMA DOBRE VOLJE AMIN Vaistinu se JAVI,Srecno Bogojavljenije.

ODGOVORITE