Kako usporiti opadanje kose?

Različite faze opadanja kose zahtevaju različite tretmane. Evo kako treba reagovati u zavisnosti od toga u kom ste stadijumu.

Zdravlje 18.01.2016 | 07:53
Kako usporiti opadanje kose?

Možda mislite da bi vam velike količine novca pomogle da "izlečite" gubitak kose? Otkrivamo vam veliku i dugo prećutkivanu tajnu: ne postoji lek.

Ćelavost kod muškaraca je ukorenjena u vašim genima i ne postoji jednostavan način da to potpuno iskorenite, već samo tretmani koji će usporiti opadanje kose.

"Kako biste sprečili opadanje kose, nemojte da perete kosu vrelom vodom, već mlakom i nemojte da je traumirate nakon pranja, već je nežno osušite prirodnim putem. Takođe je bitno da spavate najmanje seam sati svake noći, jer se tada oporavlja i otpušta hormon rasta", kaže specijalista za opadanje kose Raghu Redi.

SREDNJA PROREĐENOST

Postoje dva klinički testirana medicinska tretmana koja mogu da spreče dalje gubljenje kose i da podstaknu ponovni rast: finasterid (većini poznat kao propecija) i minoksidil (poznat kao rogaine). "Kombinacija oba preparata je najbolja baza svakog tretmana", kaže specijalista za opadanje kose Leonora Doclis.

PROPECIJAL

Uzimajte pilulu od 1 mg svakodnevno, ali pre svega proverite da niste možda u grupi od 15 procenata muškaraca koji su otporni na propeciju.

Dvogodišnja studija na 1553 muškaraca, sa srednjim do umerenim opadanjem kose, pokazala je da propecija održava rast kose ili ga čak povećava za 83 procenata. "Propecija traje 16 sati tako da čak iako je uzimate svaki drugi dan, efekat neće izostati"; kaže Redi.

MINOKSIDIL

Minoksidil, koji je poznatiji kao Regaine, nanosi se direktno na skalp kože i sprečava dalje opadanje kose i podstiče njen rast, ali nije utvrđeno za koliko. Međutim, klinička testiranja su pokazala da 85 procenata muškaraca koji nanose minoksidil od 5 procenata dva puta dnevno mogu da primete drastičan pomak za samo četiri meseca.

UMERENA ĆELAVOST

Jednom kada regija na vašem temenu postane kompletno ćelava, postaje gotovo nemoguće da ponovo izraste kosa, ali uz određene tretmane, čak iako je ćelavost uzela maha, postoje neke šanse da vratite određeni procenat kose.

Klinika The Belgravia Centre proizvodi superjak Minoksidil od čak 12, 5 procenata, koji je posebno kreiran za ciljane regije koje počinju ozbiljno da ćelave.

Takođe, možete da probate i sa korišćenjem lasera. Ispitivanje koje je trajalo 26 nedelja, a uključivalo je 110 pacijenata, sa mestimičnim mestima potpune ćelavosti, otkrila je da su oni ispitanici, koji su koristili HairMax LaseComb, primetili značajno poboljšanje u gustini kose.

OZBILJNO OPADANJE KOSE

U ovom stadijumu opadanja kose, transplatacija kose se čini kao jedio rešenje. Prosečan muškarac ima oko 100.000 vlasi na glavi, a vama je potrebno najmanje 25.000 ako ne želite da se susretnete sa potpunim opadanjem kose.

POTPUNA ĆELAVOST

Jednom kada potpuno izgubite kosu, kasno je za transplataciju kose. Jedino što može da se uradi je kloniranje kose, koje sa sobom vuče određene rizike od odbijanja i reakcije na nove klonirane vlasi. Međutim, nemojte da očajavate ako ostanete ćelavi, jer su muškarci bez kose itekako seksi ženama, a uz pomoć naših 6 koraka do savršeno obrijane glave, bićete ćelavi seksi Bog svih žena.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar