"Vučić učvršćuje vlast, sprema Srbiju za EU"

Svjetske agencije javile su da je premijer Srbije Aleksandar Vučić donio odluku da se održe vanredni parlamentarni izbori, navodeći da taj potez ima za cilj da pomogne napredak Srbije ka EU.

Srbija 17.01.2016 | 16:10
"Vučić učvršćuje vlast, sprema Srbiju za EU"

Srpski premijer je danas pozvao na održavanje vanrednih paralamentarnih izbora kako bi zemlja mogla da se spremi za ulazak u EU do 2020, prenosi AFP, navodeći da će izbori biti održani dve godina pre redovnog roka.

Blumberg javlja da je Vučić je dobio odobrenje svoje partije da održi izbore dve godine pre roka kako bi promenio sastav vladajuće koalicije i sproveo nepopularne reforme.

On je na Glavnom odboru SNS rekao da je vladi potreban "pun mandat za teške odluke kako bi Srbija mogla da bude spremna da uđe u EU do 2020. godine", prenosi američka agencija, napominjući da Vučić pokušava da pokrene ekonomiju poslije trogodišnje recesije, prenosi Tanjug.

Rojters ocjenjuje da Vučićev potez ima za cilj da učvrsti njegovu vlast i pomogne u napretku Srbije u pregovorima sa EU, podsjećajući da je Vučicćeva SNS ubjedljivo pobjedila na izborima u martu 2014, a da još uvek ima visok rejting uprkos smanjenju penzija i plata u javnom sektoru.

Vučić sada treba da obavijesti predsjednika Tomislava Nikolića o raspuštanju vlade a Nikolić će zatim odrediti datum izbora, dodaje britanska agencija napominjući da je predsjednica Skupštine Maja Gojković danas rekla da će se vanredni parlamentarni izbori održati istovremeno kada i opštinski i pokrajinski izbori.

Rojters podsjeća i da je Vučić optužio opozicioni DS da je doveo zemlju na ivicu kolapsa i obećao da će "razbiti spregu između političara, tajkuna, kriminala i korupcije", dok ga protivnici optužuju za autokratiju, gušenje slobode medija i nedovoljan napredak na ekonomskom planu.

Italijanska agencija Ansa javlja da se srpski premijer izjasnio u korist vanrednih izbora kako bi, kako je rekao, razriješio"latentan društveni sukob" u Srbiji koji spriječava i usporava tok reformi neophodnih za brze evropske integracje.

Njegova odluka je bila propraćena "ovacijama" na skupu SNS, dodaje Ansa.

Vučićev SNS je prema svima anketama favorit na izborima sa rejtingom oko 50 odsto u poređenu sa 10 odsto podrške koliko uživa SPS, druga po snazi stranka po broju glasova.

Američki AP citira Vučićeve reči da su izbori nepohodni kako bi nova stabilna vlada mogla da ubrza ekonomske reforme a da su potrebne i promene u njegovom kabinetu, prenosi Tanjug.

Vladajuća koalicija u Srbiji ima jasnu parlamentarnu većinu, ali Vučić, kako se čini, "želi da cemnetira svoj uticaj u situaciji kada se špekuliše o neslaganjima SNS," ocjenjuje AP.

Vučić je obećao da će težiti članstvu u EU, ali je zadržao i jake veze sa Rusijom, navodi američka agencija.

(Аgencije)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

marko samardzic

17.01.2016 15:26

Kako kaze vojvoda Seselj,ako Srbija udje u trulu Eu ode Srbija na dobos!!!

ODGOVORITE
Name

zero

17.01.2016 23:11

Za Vucica tek dolaze goreca pitanja koja nisu rjesena sucesijom ,Kosovo-priznanje,autonomija Sandzaku i pljuska Miletu. Treba sve to odraditi.

Name

zumba

17.01.2016 15:30

Smijesno,ko ce vjerovati u ove nebuloze.Pa Austriji i Svedskoj je trebalo skoro 10 godina da udju u EU a Srbiji 5 godina.

ODGOVORITE
Name

Kole

17.01.2016 15:57

Radikali će ući u Parlament i eto koalicije.

ODGOVORITE
Name

Bajina Luka

17.01.2016 16:01

Tako to radi jedan covjek koji se srcem bori za svoju drzavu.Ne kao ovi nasi oni se samo srcem bore da sto vise ojade ovaj i onako ojadjeni narod.

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

17.01.2016 16:07

Eh dragi premijeru, za neke vreme bajki ne prestaje.Dobro, mozda negde i danas-dan zive, Snezana i patuljci,Bozic Bata i ostali. Ali 2020.godina nece nikada doci. Kako bi rekli penzioneri:"malo,malo pa nova godina a prvi u mesecu nikako da dodje.

ODGOVORITE
Name

Vrh

17.01.2016 16:16

Ovim potezom Srbija je pokazala da je ispred svih država regiona u poštovanju mišljenja građana, a mišljenje se, između ostalog, iznosi glasanjem. Svaka čast, idemo na izbore pa ko pobjedi pobjedi

ODGOVORITE
Name

nota bene

17.01.2016 17:31

"Razbiti spregu između političara, tajkuna, kriminala i korupcije". Nije uradio ništa od toga. Uz pomoć onog šeika, klepio je JAT. To je sve što je uradio.

ODGOVORITE
Name

Лични Став

17.01.2016 21:25

Србијом и РС може управљати и становник ЗОЛОШКОГ ВРТА. Нема одговорсности за рад, пекари и неписмнени у Скупштини, народ необразован. 20 год једно те исто, хе хе а као народ хвали Вучића. А све горе и горе.

Name

Pogresno skretanje

17.01.2016 19:22

Evropa nam se pred ocima polako raspada,izbeglice dolaze u velikom broju.Brod tone a Srbija hoce na Titanik po svaku cijenu. Radoje Domanovic je sa knjigom,,Vodja opisao srpsku trgediju koja dobija nastavke ko Farma.

ODGOVORITE