Sramota: Toalet za učenike u šumi

Sramota je da naša deca u 21. veku koriste šumu kao klozet i da se kriju iza stabala kao u srednjem veku, kaže jedan od roditelja đaka.

Srbija 16.01.2016 | 08:50
Sramota: Toalet za učenike u šumi

Dvadesetak osnovaca isturenog odeljenja grdeličke osnovne škole „Desanka Maksimović“ u Kozaru umesto toaleta koriste obližnju šumu već dva meseca jer se krov poljskog školskog klozeta obrušio.

Roditelji iz tog sela su ogorčeni što njihova deca nemaju elementarne uslove za fiziološke i higijenske potrebe.

- Sramota je što naša deca, ali i nastavnici, moraju da idu u šumu u toalet. Kao da smo u srednjem veku - pričaju roditelji.

Direktorka ove osnovne škole Ivana Cvetković kaže da je zabranila korišćenje klozeta zbog bezbednosti dece.

- Kako je - tako je. Deca trenutno svoje fiziološke potrebe obavljaju u šumi. Zabranila sam da nastavnici dozvoljavaju učenicima da koriste te toalete jer nisu bezbedni - ističe Cvetkovićeva.

Kaže da škola nema novac za izgradnju pristojnog toaleta.

- Odavno je u planu da se naprave novi toaleti i činimo sve što je u našoj moći. Do sada smo iz ličnih sredstava uspeli da napravimo dve nove kabine u samoj zgradi škole, sanitarni čvor, vrata, i tu se stalo - ističe direktorka.

Kaže da je pre nekoliko dana imala sastanak sa roditeljima učenika i da je jedan meštanin Kozara izrazio želju da donira određena novčana sredstva kako bi se novi toaleti završili i priveli nameni.

- Zatražićemo i pomoć od lokalne samouprave - dodaje direktorka škole.

Dali 4,1 milion za obnovu škole

Inače, pre nekoliko meseci leskovačke vlasti uložile su u sedište ove škole u Grdelici 4,1 milion dinara Za sanaciju škole kako bi se postigla bolja toplotna ušteda. Tada su, preko Agencije za lokalni razvoj, novcem iz budžeta zamenjeni stolarija, popravljeni zidovi, izolovana tavanica i krov sale prekriven termoizolacionim pločama.

Izvor: Blic

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

krljo

16.01.2016 08:58

Kafanu zatvore zbog losa toaleta ispektori kad se popnu na leđa.Skola,djeca vjerovatno tu nije niko nadlezan zato sto ne moze uzimati pare od djece nemaju djeca odakle dati a direktor kaze zovite ministra.Kad malo popricaju uspostavi se da su rodaci sva trojica a djeca u sumu na sr...

ODGOVORITE
Name

Kiki

16.01.2016 12:20

Sramota,Zutica hoda po skolskim klupama. Ako nemaju novaca, danas bar postoje pokretni WC kontajneri. Ova vlast je stvarno nesposobna.