Da li to Vilander '’maleriše'’?! „Ako Novak osvoji AO...“

Mats Vilander, legendarni švedski teniser, a sada komentator, smatra da će Novak Đoković osvojiti sva četiri Gren slema u 2016. ako bude slavio u Melburnu.

Tenis 18.01.2016 | 18:00
Da li to Vilander '’maleriše'’?! „Ako Novak osvoji AO...“

Đoković je prošle godine bio na meč od velikog podviga, osvojio je tri Gren slema, a u finalu Rolan Garosa je izgubio od Stana Vavrinke.

Federer je tokom svoje karijere u dva navrata igrao finale sva četiri Gren slema, ali Vilander, za koga u Srbiji vlada mišljenje da ne voli Novaka, smatra da je Novakov uspeh veći jer ima teže rivale.

„Mnogi su predvideli da će Novak osvojiti sva četiri Gren slema, a ja sam jedan od njih. Reći ću ponovo. Ako bude osvojio Australijan open, osvojiće sva četiri Gren slema. Prošle godine mu je to promaklo, mislim da će zbog toga biti još motivisaniji“, smatra Šveđanin.

Samo je Rod Lejver 1969. uspeo da osvoji sva četiri Gren slema u jednoj godini, pa je jasno koliko je to veliki poduhvat.

„Ono što morate da poštujete kada je u pitanju Đoković je da on to radi u možda i najboljoj eri tenisa u istoriji. Danas je mnogo teže. Kada je Rodžer to radio, Đoković i Mari nisu još dostigli svoj vrhunac. Tokom 2015. nije bilo šanse da Đoković nema svoj dan. Jednostavno, ne vidim igrača koji bi mogao da ga ugrozi. Na svakom turniru, prolazio je kroz najbolje igrače, stizao do finala i, uglavnom, pobeđivao.“

Novak je u seriji od 16 uzastopnih finala, a u tom periodu osvojio je čak 12 trofeja. Što se tiče Gren slemova, srpski teniser je igrao 14 finala na poslednjih 18 turnira. Đoković trenutno ima 10 najvećih trofeja u svojoj kolekciji, a ispred njega su u Open eri samo Bjorn Borg (11), Rafael Nadal (14), Pit Sampras (14) i Rodžer Federer (17).

„Kada je Pit Sampras stigao do 14 Gren slemova, retko ko je mogao da pomisli da će deceniju kasnije neki igrač imati 17 titula. Ja nisam pomišljao na to. Ko je mogao da zamisli da će doći era sa Rafom, Đokovićem i Marijem. Teško je spekulisati koliko će Novak osvojiti titula“, smatra Pol Anakon, nekadašnji trener Samprasa i Federera.

Komentari / 0

Ostavite komentar