Iran zarobio američke brodove i vojnike

Iranska vojska zarobila je dva američka broda i 10 mornara. Pentagon tvrdi da će mornari i brodovi brzo biti oslobođeni i vraćeni u SAD, dok sa druge strane Iran odlučno poriče te tvrdnje i naziva ih spekulacijama.

Svijet 13.01.2016 | 07:39
Iran zarobio američke brodove i vojnike

Pentagon je saopštio da je izgubio kontakt sa dva manja broda u Persijskom zalivu, ali da je dobio garancije od Irana da će posada i plovila biti brzo i bezbedno vraćeni.

Portparol Pentagona Piter Kuk rekao je agenciji AP da su se brodovi kretali izmedju Kuvajta i Bahreina kada je sa njima izgubljen kontakt.

"U kontaktu smo sa Iranom i dobili smo uveravanja da će posada i plovila biti brzo vraćeni", rekao je Kuk.

Admiral Ali Fadafi, šef mornarice Revolucionarne garde je istakao da su američki vojnici uhapšeni bez velikog otpora, ali i da je američka mornarica više od 40 minuta “prikazivala nekakvo neprofesionalno ponašanje“.

Prema njegovim rečima, deset američkih marinaca neće biti uskoro pušteni, a najave iz Pentagona da će se to dogoditi ocenio je kao spekulaciju.

Takođe, istakao je da će oni biti ispitani i upozorio da će Iran “reagovati kako treba“, ako se dođe do zaključka da su brodovi ušli u iranske vode u okviru špijunske misije, a ne slučajno.

Dva broda američke mornarice koja su se nalazila u Persijskom zalivu završila su u posedu Irana, potvrdio je Pentagon.

Najmanje deset članova američke mornarice zadržano je na ostrvu Farsi, koje je pod upravom iranske Revolucionarne garde, navodi se u saopštenju.

Kao jedan od mogućih razloga za preuzimanje brodova navodi se ulazak u iranske vode.

Iranska Revolucionarna garda potvrdila je da je zadržala dva broda mornarice, a u saopštenju je navela i da su članovi posade živi i da su dobro.

Izvor: BN / Agencije

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

profesor

13.01.2016 08:48

Da je to Iran uradio prije nekoliko godina,vec bi bio bombardovan.To je jos jedan dokaz da Amerika ide u penziju,dosta je i bilo.

ODGOVORITE
Name

srb

13.01.2016 09:22

Super komentar brate moj mili srpski ☺

Name

ako

13.01.2016 09:30

I ovi bi njih da su im ušli u ter.vode

ODGOVORITE
Name

Crni

13.01.2016 10:04

Putinovo maslo

ODGOVORITE
Name

Md

13.01.2016 10:21

Nije presednik Iran Vučica pa da ameri i švabe rade sta hoce

ODGOVORITE
Name

Neđo.13.01.2016

13.01.2016 13:50

Prohujalo,Američka opasnost sa vihorom.

ODGOVORITE