Paljani će prvi put obilježiti Dan Srpske

U Palama će sutra prvi put biti obilježen 9. januar - Dan Republike Srpske, koji je posebno bitan za ovu opštinu jer su u Palama nastale prve institucije Republike Srpske.

Republika Srpska 07.01.2016 | 21:49
Paljani će prvi put obilježiti Dan Srpske

Tim povodom organizacioni odbor je pripremio program obilježavanja, u okviru koga će u kabinetu načelnika opštine Pale Miodraga Kovačevića biti organizovan prijem za predstavnike Boračke organizacije, najavljeno je iz opštine Pale.

Nakon toga, u crkvi Uspenija Presvete Bogorodice u Palama biće služen parastos za poginule borce Vojske Republike Srpske, a potom položeni vijenci na Centralno spomen-obilježje u Palama.

Najavljeno je i svečano otvaranje izložbe eksponata iz perioda stvaranja Republike Srpske u galerijskom prostoru Cekovića kuće u Palama.

Kovačević je ranije rekao da je opština prihvatila inicijativu prodekana za nastavu na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Marka Đoga o formiranju organizacionog odbora za obilježavanje Dana Republike koji će činiti predstavnici institucija i istaknuti pojedinci.

"Pale su oko 13 godina bile pod sankcijama međunarodne zajednice samo zato što je ovdje nastala Republika Srpska i formirane njene prve institucije", rekao je Kovačević.

On je podsjetio da su Pale nosile taj teret dugo godina, ali sada žele da 9. januar bude jedan od značajnijih datuma koji će se obilježavati na području ove opštine.

"Stanovnici Pala znaju gdje je i kako nastala Republike Srpska i žele da to adekvatno obilježe, posebno sada kada vidimo da se 9. januar dovodi u pitanje. Želja nam je da opet damo na značaju o Republici koju smo stvarali", rekao je Đogo.

Izvor: Mondo.rs

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Rašo

07.01.2016 15:17

Sramota. Prvi put. Srbi sarajevsko-romanije regije platili su najveću cijenu stvaranja Republike Srpske. 150.000 Srba iz Sarajeva rasuto po cijelom svijetu.

ODGOVORITE
Name

Sinny Boy

07.01.2016 15:59

Da su htjeli slaviti Dan republike oni bi ga slavili. Organizaciju su mogli povjeriti nekoj nevladinoj organizaciji Udruženju boraca ili nekom drugoj. Za njih nisu važile sankcije. A ovima u Banja Luci poručujem da ako stvarno i iskreno misle da se inate neka na centralnoj svečanosti 9. januara u Boriku na početku puste našu staru stvarnu himnu Bože pravde! Tvrde da se sada nikoga ne boje pa eto, neka je puste sad i nju je ukunuo ustavni sud.

ODGOVORITE
Name

CIJENA

07.01.2016 16:05

PLATILI SU I DRUGI VELIKU CIJENU. POLAKO.

ODGOVORITE
Name

Fox

07.01.2016 16:47

Koji smo mi smećari kad nama nekakve odluke dižu svijest o postojanju republike, našem postojanju i svemu ostalom. To treba dići na na najveći mogući nivo sa raznim manifestacijama u svim gradovima, a ne da posle toliko godina pravimo pricu. Ugledajmo se na one hrvate kako im je dan republike svetinja. Zivi bili moji Srbi i srećan nam dan republike

ODGOVORITE
Name

marko samardzkc

07.01.2016 16:51

Vise nego skromno obiljezavanje praznika R.Srpske u Palama!Moralo bi se poraditi na,zaposljavanju mnogo nezaposlenih u nasoj regiji,pa cemo slaviti mnogo radosnije!!!

ODGOVORITE
Name

i

07.01.2016 17:41

Da se moze od praznicenja ziveti BIH bi bila najbogatija.Ali zato nase vodje bogate.

ODGOVORITE
Name

maki

07.01.2016 18:26

Ti nisi Srbin!

Name

Ja

08.01.2016 03:08

Ja jesam i mislim kao i on! Ja bi rekao da si ti neki balavac...

Name

Njegoš

07.01.2016 18:33

Pa Lemi iz dna duše mrzi sarajevski kraj, pa pogledajte njegove nekadasnje izjave, i sve republicke institucije je prebacio u BL. Republiku Srpsku je zvao Republika Sumska, a njene osnivace je slao u Hag. Ko nam danas vodi Republiku: poluhrvatica Željka, Spirke ozenjen muslimankom, Kecmanovic ratni clan predsjednistva BiH, Novakovic ZENG-a...itd...

ODGOVORITE
Name

Paljanin

07.01.2016 19:51

Mi je stvarali,sa svim borcima iz cijele Republike Srpske, i nismo gledali iz kojeg je ko dijela.A danas se bogami i te kako gleda geografija.Miloradu smo zadnja rupa na svirali. Koliko cijene i Republiku Srpsku i istočni dio i presjednika Radovana Karadžića govori slika sa auto otpada ispred Csb I.Sarajevo.Vozilo koje je koristio presednik Karadžić,trune medju kojekakvim olupinama, mjesto da je negdje parkirao,pa makar i u muzejski svrhu!Da se vozilo doveze na ovaj auto otpad iz garaže gdje bilo parkirao,i sklonjeno od propadanja naredio je miloradov policajac Zoran Mandić.

ODGOVORITE
Name

neko ko zna

07.01.2016 23:04

Pa ako prvi put slave onda nisu trebali ni sad da je proslavljaju.Pale i Romanija zajedno sa onim jadnicima iz Vlasenice i Zvornika nikad rata nisu vidjeli.Oni su samo krali. Pale su izabrane kao PRIVREMENO rjesenje jer su na podrucju S.Sarajeva vodjene svakodnevne bitke i granatiranje srpskih opstina je bilo 24 casa i oni su smatrali da to treba da bude privremeno rjesenje a da se poslije rata vrate u S.Sarajevo.Ali i pored toga Karadza i njegova mafija su trebali da budu tamo gdje najteze kao sto je i Alija bio sa svojima...medjutim oni nisu bili,cak nikad nisu ni obisli ni jednu od opstina S.Sarajeva.Upravo zbog toga sto su napustili Sarajevske Srbe u sred rata niko od pismenijih Srba i onih koji su bili upuceni u sva desavanja ih nije priznao za bilo sta a kamoli za neko politicko rukovodstvo koje se kocka,krade i kurva dok narod svakodnevno gine.

ODGOVORITE
Name

marko samardzic

08.01.2016 07:12

Samo sa Paljanske opstine poginulo je vise od 500 boraca,ratovali smo od kninske krajine I sirom svih ostalih ratista,imali smo jedinicu Bele vukove koji su na ponos Srpske,tako da reci kako nismo osjetili rat je strasan bezobrazluk,a sta je rukovodstvo radilo nek je njima na cast!!!

Name

Paljanin

08.01.2016 13:27

Samo u jednom danu 43 paljanina su dali život za Republiku Srpsku, za to ne se..i,kako te nije stid