Kako je dočekan Božić širom BiH i Srbije

Obilježavanje najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića jutros je počelo božićnim liturgijama koje su služene u svim pravoslavnim hramovima u Republici Srpskoj i ostalom dijelu BiH. 

Republika Srpska 07.01.2016 | 07:40
Kako je dočekan Božić širom BiH i Srbije

Božićnu liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služio je Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki, gospodin Jefrem, uz sasluženje sveštenika banjalučke eparhije.

Tradicionalnim pozdravom "Mir Božiji, Hristos se rodi", episkop banjalučki čestitao je mnogobrojnim vjernicima najradosniji hrišćanski praznik.

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije služio je u ponoć Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića.

Vjernike koji su u velikom broju došli da zajedno sa svojim duhovnim pastirima dočekaju najradosniji hrišćanski praznik Božić, vladika Grigorije je blagoslovio i poželio da im na radost dođe divni dan spasenja, izbavljenja, oboženja, obnovljenja i očovječenja.

"Da Bog da da se uvijek u radosti molimo Bogu i da uvijek budemo Božiji narod", rekao je vladika Grigorije.

Iako veliki broj vjernika nije mogao da uđe u crkvu, strpljivo su slušali liturgiju ispred, nakon čega su svi zajedno, među kojima je bio veliki broj djece, pristupili svetoj tajni pričešća.

Tokom liturgije pročitana je i poslanica srpskog patrijarha Irineja.

Druga sveta liturgija u ovom hramu služena je jutros od šest časova.

Nakon liturgije vjernici su otišli svojim kućama da sa najbližima proslave Božić, da budu polaznici i da dočekaju polaznike.

U svim hramovima u Hercegovini jutros su služene liturgije.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom poželio je u besjedi nakon božićne liturgije u Sabornom hramu u Bijeljini da ova godina bude godina radosti, blagosti i dobrote Božije.

"Neka se danas u srcima našim smjesti bogomladenac Hristos kao ovaploćena ljubav Vožija, da mi kao nasljeđe njegovo na svijetu budemo kao i on svjetlost svijeta, so zemlji, da budemo nada i uzdanica ovoga svijeta", rekao je vladika Hrizostom.

On je mnogobrojnim vjernicima okupljenim u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice poželio srećan i blagosloven praznik spasenja, rođenje spasitelja svijeta Isusa Hrista.

"Neka se u vaše domove danas useli radost, zadovoljstvo, sreća i blagoslov Božiji", poručio je vladika Hrizostom i uputio narodu radosni pozdrav - Mir božiji, Hristos se rodi!

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić poželio je da ova godina bude godina mira, sreće, zdravlja i veselja.

"Oni koji vode zemlju neka nađu snage i mudrosti da pomire ovaj narod i da kroz zajednički život i pomirenje vode narod ka ekonomskom prosperitetu", rekao je Mićić novinarima.

Božićne ponoćne liturgije služene su u četiri hrama na području Mostara - u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru, Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju, manastiru Žitomislić i, prvi put nakon rata, u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju, koji se obnavlja.

Mostarski paroh Radivoje Krulj, koji je služio liturgiju u Staroj crkvi, rekao je da je poruka Božića da se Hristos rađa, dolazi na zemlju i postaje Bog da bi svaki čovjek postao Bog po blagodati.

"Zato treba da otvorimo svoja srca za rađanje Boga u nama, za rađanje svakog dobra, a otvarajući srca Bog se u nas useljava. Ako mu damo prostor onda će biti Boga u nama i u cijelom svijetu", rekao je Krulj.

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović poručio je da je Božić praznik života i velike nade.

"Zato je jedina i osnovna poruka da se radujemo životu", rekao je iguman Danilo.

Iguman Danilo podsjeća da se ove godine po 15. put nakon rata u manastiru Žitomislić služi božićna liturgija.

"Iz godine u godinu vidi se napredak. Počeli smo na temeljima, u hladnoj nezavršenoj crkvi, sa malo ljudi. Danas, na Badnje veče, dvorište crkve je premalo da primi veliki broj ljudi. Na ponoćnoj liturgiji pričesti se više stotina vjernika. Moramo vjerovati i nadati se boljitku", kaže iguman Danilo.

Sve crkve bile su ispunjene vjernicima koji kažu da je svaki Božić u dolini Neretve sve radosniji, jer se u crkvama mogu vidjeti djeca i mladi ljudi.

Episkop toplički, gospodin Arsenije, vikar patrijarha srpskog, služio je Božićnu liturgiju u hramu Svetog Save na Vračaru.

Njegova svetost patrijarh srpski, gospodin Irinej poručio je da su danas, više nego ikad, potrebni mir na zemlji i dobra volja među ljudima i narodima.

Dodao je da dobra volja među ljudima mora biti rezultat božanskog mira, ističući da je nedostatak dobre volje u svijetu, pa i među hrišćanima, pokazatelj odsustva mira Božjeg.

On je apelovao na sve prognane i izbjegle sa Kosmeta, kao i sve prognane i izbjegle sa svojih vjekovnih ognjišta, iz Dalmacije, Like, Slavonije, Baranje, sa Banije i Korduna, kao i iz raznih krajeva BiH, da se vrate na svoja vjekovna ognjišta, da ih obnove, unaprijede i sačuvaju za pokoljenja koja će doći.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Mostarac

07.01.2016 08:46

Mir Božji, Hristos se rodi :) Pozdrav iz Mostara.

ODGOVORITE
Name

fočanka

07.01.2016 11:12

Mir Božiji, Hristos se rodi! Pozdrav iz Foče.

ODGOVORITE
Name

SRPSKI DUBNICANACCCCC!

07.01.2016 11:23

Svim Srbima Republike Srpske i Federacije, Srbije i RUSIJE, srecan Bozic. Da ga u miru, ljubavi i veselju proslave uz pozdrav Mir Boziji, Hristos se rodi. Neka vam je braco srecno i biricetno, na mnogaja ljeta!

ODGOVORITE
Name

bakovic radenko

07.01.2016 11:56

Mir Bozji, HRISTOS SE RODI. Pozdrav iz St Gallena.

ODGOVORITE
Name

6a sanska

07.01.2016 12:38

Mir Boziji, Hristos se rodi. Pozdrav iz Sidneja

ODGOVORITE