BH novinari protiv linča na Internetu!

Upravni odbor Udruženja BH novinari izdalo je saopštenje povodom pozivanja na nasilje putem online medija i društvenih mreža.

Bosna i Hercegovina 06.01.2016 | 20:10
BH novinari protiv linča na Internetu!

Prenosimo vam ovo saopštenje u cjelini:

"Upravni odbor Udruženja BH novinari poziva urednike medija u BiH, posebno urednike news portala i online medijskih platformi da sa puno više odgovornosti, senzibilnosti i novinarske profesionalnosti izvještavaju o predstojećem obilježavanju 9. januara - Dana Republike Srpske, kao i o aktuelnim događajima u vezi sa tragičnom smrću 14 – ogodišnjeg dječaka iz Sarajeva.

Na portalu Klix.ba pojavili su komentari kojima se poziva na “ubijanje srpske djece”, “silovanje žena” i “nabijanje na kolac” svih onih koji će obilježiti Dan Republike Srpske. Istovremeno je na društvenim mrežama (Facebook i Instagram) objavljen spisak šestero maloljetnika koje su grupice vršnjaka i njihovih neodgovornih roditelja proglasili krivcima za smrt dječaka Mahira, te pozvali na nasilje prema njima, paljenje Internacionalne škole i druge destruktivne postupke prema djeci u toj školi i prema njihovim roditeljima.

Upravno odbor BH novinara izražava zbrinutost zbog brutalnog širenja govora mržnje, međuvjerske i međunacionalne netrpeljivosti, kao i pozivanja na nasilje prema djeci, školi i bilo kojem čovjeku u BiH. Nedopustivo je da mediji - urednici i novinari objavljuju sadržaje kojima se poziva na linč, doprinosi širenju straha i netolerancije, odnosno da se zadire u privatnost, izlažu sudu javnosti maloljenici i njihove porodice.

Takva postupanja protivna su kodeksu novinarske etike, standardima profesionalnog i odgovornog novinarstva, kao i svim međunarodnim konvencijma o zaštiti osnovnih ljudskih prava, prava djeteta i temljenih sloboda. Takva postupanja su i krivično djelo prema zakonima BiH, u suprotnosti su sa svim ljudskim i demokratskim vrijednostima.

UO BH novinara poziva Žalbenu komisiju Vijeća za štampu i Regulatornu agenciju za komunikacije da zahtjevaju od urednika uklanjenje neprimjerenih i huškačkih sadržaja iz medija ili komentara posjetilaca portala. Istovremeno, BH novinari pozivaju jedinice za sajber kriminal, koje djeluju pri bezbjednosnim i policijskim agencijama, da otkriju i sankcionišu osobe koje putem interneta i društvenih mreža šire mržnju i pozivaju na nasilje."

 

Komentari / 0

Ostavite komentar