Put albanskih kalašnjikova u Francusku

Dokumentarni film tv „Kanal plus“ o istrazi koja je otkrila kako se švercuju kalašnjikovi iz Albanije u Francusku. Oružje korišćeno u napadu na list „Šarli ebdo“ i u poslednjim napadima u Parizu u kojima je ubijeno 130 ljudi

Svijet 06.01.2016 | 08:10
Put albanskih kalašnjikova u Francusku

Albanski mediji objavili su dokumentarni film francuske televizije „Kanal plus“ o istrazi koja je otkrila kako se švercuju kalašnjikovi iz Albanije u Francusku, a koji su korišćeni u napadu na list „Šarli ebdo“, kao i u poslednjim napadima u Parizu u kojima je ubijeno 130 ljudi.

Film švajcarske novinarke Vanine Kanban pod naslovom „Put kalašnjikova“ na albanskim medijima je pušten u ponedeljak i govori o tome kako se kalašnjikovi, koji su ranije korišćeni isključivo na bojnim poljima, sada u velikim količinama mogu naći svuda u Evropi.

Da bi se infiltrirala u nekoliko terorističkih grupa, Vanina Kaban je u aprilu 2014. godine stigla u Albaniju i sama je ispratila put kalašnjikova koji su iz Albanije stigli u Evropu.

Po dolasku u Albaniju sastala se sa trgovcima oružjem i sa ljudima koji to oružje transportuju u zemlje Zapadne Evrope.

Novinarka je jednog od švercera pitala da li je svestan da to oružje ubija ljude po Evropi, na šta joj je on odgovorio da je sve to samo biznis.

Tokom puta švercer joj je rekao da, ako ih policija zaustavi, treba da kaže da snimaju reportaže o plažama i o turizmu u Albaniji a da ako joj oduzmu kameru treba da sakrije memorijsku karticu u donji veš, jer će „ostati bez glave“ ako budu otkriveni.

U intervjuu koji je Kanbanova uradila sa osobom koja nabavlja oružje, rečeno joj je da on od toga zaradi 25.000 evra godišnje i da se boji što to radi, ali da nema drugi način da preživi.

Ova reportaža objavljuje jako važne dokaze za borbu protiv terorizma i kontrolu oružja, navode mediji.

Izvor: Novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

pitam se pitam

06.01.2016 09:03

Da li je taj francuski kanal slučajno napravio dokumentrac o prenošenju oružja albanskim teroristima na KiM? O švercu narkoticima sa KiM, podršci Bernard Kušnera i francuske države teroristima na KiM? Zao mi je svake žrtve, ali kome je bilo žao naših majki koje su ostale bez svoje dece pobijene od strane šiptarskih terorista?

ODGOVORITE