Šta je patrijarh Irinej pisao papi Franji

Zagrebački Jutarnji list objavio je pismo koje je srpski patrijarh Irinej uputio papi Franji povodom namere da se kardinal Alojzije Stepinac proglasi svetim.

Srbija 04.01.2016 | 14:00
Šta je patrijarh Irinej pisao papi Franji

Kako navodi Jutarnji, pismo je poslato 10. jula.

U pismu se vidi da je SPC izrazila zabrinutost zbog moguće kanonizacije Alojzija Stepinca, ali i da srpske vladike ne kriju oduševljenje gestom pape Franje da zaustavi kanonizaciju i da se formira mešovita katoličko-pravoslavne komisije koja bi trebala da pretrese argumente jedne i druge strane.

Takođe se, kako piše Jutarnji, u pismu se navodi da je preko kardinala Kurta Koha, zaduženog za odnose s drugim hrišćanima, papi predlaže da rezultat komisije bude, između ostalog, i akt "pročišćenja istorijskog sećanja".

Predlaže se da se rad najavljene radne grupe usmeri "na ličnost kardinala Stepinca i njegovu delatnost za vreme Drugog svetskog rata, ali i u vremenu koje je ratu prethodilo i za ratom usledilo".

Naime, vladike su uverene da će se tako "istovremeno doći i do novih uvida u istorijski kontekst u kome je delovao kardinal Stepinac, kao i u kompleks odnosa naših Crkava i odnosa srpskog i hrvatskog naroda u vreme Drugog svetskog rata".

SPC dodaje da komisija mora imati međunarodni karakter i da "će ovakav razgovor biti plodan i koristan ukoliko u njemu, pored pastira dve crkve, budu učestvovali i oni koji su stručni za temu o kojoj je reč, što podrazumeva učešće međunarodnih stručnjaka koji bi osigurali najviši nivo razgovora i njegovu plodotvornost".

SPC je odlučila da o ovomu obavesti druge autokefalne pravoslavne crkve i da ih pozove na molitvu, čime ceo proces sada dobija jednu potpunu novu dimenziju dijaloga Beograda i Vatikana, ali i s celim pravoslavnim svetom.

Zagrebački dnevnik navodi da se moli papa da u bliskoj budućnosti primi delegaciju SPC-a u sastavu arhiepiskop-mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop novosadski i bački Irinej i profesor Darko Tanasković, bivši ambasador Srbije pri Svetoj Stolici - "koja bi Vam uručila predlog članova naše Komisije za dijalog o kardinalu Stepincu".

Patrijarh Irinej predlaže i formiranje jedne trajne delegacije SPC-a "za neposredni dijalog sa Svetom Stolicom" jer su uvereni da je otvorena jedna potpuno nova stranica ne samo u jugoistočnoj Evropi, već uopšte u katoličko-pravoslavnim odnosima čime Srpska pravoslavna crkva svedoči da joj je stalo do mira, do pomirenja i do razvitka dijaloga i ekumenizma, ovde i u svetu".

Izvor: B92

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

mozak

04.01.2016 14:07

SPC mora prvo da pretrese svoje redove , da se okani politike i politikanstva , da se okrene duhovnoj obnovi Srpskog naroda , da mu prosvetli dušu i mozak od svega što se dešavalo zadnjih 25 godina i tek onda da krene u potragu za istinom koja može biti samo jedna !

ODGOVORITE
Name

No comment

04.01.2016 14:50

"Za neposredan dijalog sa svetom stolicom"

ODGOVORITE
Name

gost

04.01.2016 17:42

Svi koji za vrijeme svog Zivota ne nanese toliko stete drugom bice unapredjeni kad umru. To se vidi i kod muslimana jer njima se obeca ako izvrsi samoubistvo i nanese veliku stetu otice u raj, Ja se samo bojim kad mene vise "nema" da ce sve komsije biti oko mene a ja to ne volim.

ODGOVORITE