Čović: Tačka na crno-bijele i njihov svijet! Ne dam Radonjića!

Predsednik Košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović dao je intervju portalu MCZ, u kom se može naći nekoliko veoma jakih i oštrih izjava.

Košarka 04.01.2016 | 23:40
Čović: Tačka na crno-bijele i njihov svijet! Ne dam Radonjića!

Nebojša Čović, temperamentni predsednik Košarkaškog kluba Crvena zvezda i, i dalje, potpredsednik Fudbalskog kluba, dao je opširan intervju zvezdaškom portalu "Moja Crvena zvezda".

Tokom ovog razgovora Čović je dao nekoliko veoma oštrih i jakih izjava, najavio je "tačku na crno-beli svet" i poručio da "ne da Dejana Radonjića".

O 2015...

"Veliko mi je zadovoljstvo da smo od avgusta 2011. do 2015, to je, eto, četiri godine, uspeli da napravimo rezultat, koji će sigurno biti zapisan u istoriji kluba. Osvojili smo tri trofeja, nismo se osramotili u Evroligi, završili smo UPPR, i sve to u 2015. godini. Takvu godinu je teško ponoviti, naravno, ali mi ćemo se truditi, i nadu ne može niko da nam uzme".

"I to ne jednom da ponovimo, nego više puta. Naravno, iza toga mora da stoji ogroman rad i trud svih nas, kao i do sada. Takav pristup će uvek doneti rezultat. Gotovo da smo ni iz čega startovali u avgustu 2011. godine, a sada smo napravili ono čime se svi mi, zvezdaši, ponosimo. A to je rezultat u 2015. godini. I nastavlja se rezultat i sada u sezoni 2015/16. Iz najteže grupe Evrolige smo obezbedili plasman u Top16", rekao je i dodao:

"I stavili smo tačku na crno-beli svet".

Kako sada gledate na period pre četiri godine?

"Veliko mi je zadovoljstvo što sam učestvovao u tome. Naravno, ja to nisam uradio sam. Zaslužni su i ljudi iz Uprave, malo su nam se uprave menjale, i svakom ko je bio u Upravi za ove četiri godine sam vrlo zahvalan za doprinos. Svi zajedno, kao jedan veliki tim smo došli do ovakvih rezultata".

"Ali, moram da vam kažem, to je bio jedan mukotrpan rad. Sada moram da se vratim na sam početak. Ideja o sporazumu Crvene zvezde i FMP se rodila 2001. godine. Ta ideja nije bila moja. To je bila ideja Dragana Kapičića i Dragiše Vučinića. Međutim, tada je meni 'zabranjeno', da sa Kapičićem i Vučinićem krenemo u sprovođenje ideje".

Zabranjeno?

"Da, 'zabranjeno'".

Zašto je zabranjeno?

"Mnogi me znaju, znaju da ne spadam u grupu neuspešnih i nikada ne ulazim u poslove u kojima ne mogu da napravim rezultat. Stalno je postojao politički strah – 'doći će Čović, pa će dobiti podršku navijača, pa će onda navijači postati Čovićeva politička vojska...' Ta glupost, moram tako da se izrazim, jednostavno, to me prati do današnjeg dana".

"Tada je pokojni premijer, Zoran Đinđić, poverio KK Crvena zvezda Žiki Anđelkoviću, Igoru Žeželju i Goranu Vesiću. Te 2003. godine je Žika Anđelković došao sa idejom da mi napravimo saradnju između Crvene zvezde i FMP. Bili smo jako blizu, zaista. Moram da napomenem, Žika Anđelković je bio izuzetno pozitivan i bez obzira šta, ko pričao, on je pravi Zvezdaš! Ideja je propala, ponovo, zbog političkog straha, a 2007. i 2008. godine sam već bio izašao iz politike, bili su vođen pregovori i sa Vučićevićem, pa je bila komisija u kojoj je bio Boža Maljković i vođeni su razgovori cele nedelje".

"Oni su mi ponudili saradnju, ali da oroče moj ulazak u Zvezdu na godinu dana. Ja sam otišao u međuvremenu u SAD, i tamo sam čuo da je sve to propalo. Naravno, nije mi padalo na pamet da ulazim u Zvezdu na godinu dana. Neka bivša rukovodstva Zvezde su radila o glavi KK FMP, zajedno sa rukovodstvima KK Partizan. Uspeli su pokvarenim igrama, u kojima su učestvovali Lorbek i Lisac, da istisnu FMP iz Jadranske lige. Nismo mi ispali iz Jadranske lige, nego se u domaćoj ligi nismo plasirali za Jadransku ligu, a tada to nije bilo tako teško".

"Pojedini tadašnji Partizanovi kadrovi su bili pravi 'magovi' u odnosima sa sudijama. Da im ne pominjemo imena. Sve se to zna, retko ko ima hrabrosti da priča o tome, a ja nemam strah od takvih priča i volim da se zna istina. FMP se nakon sezone 2010/11 plasirao u Jadransku ligu, a Crvena zvezda je ispala iz Jadranske lige, nažalost".

Zvezda je dotakla dno 2011.

"Ostavljen je Mirko Pavlović, sam faktički, da se brine o Zvezdi. Boris Tadić i tadašnja politička kamarila, koja je bila vezana za Partizan, je sistematski rušila Crvenu zvezdu. Sistematski, to je bilo smišljeno. Zvezda je ostala bez para, bez sponzora, zabranjivani su sponzori. To se dešavalo i Fudbalskom klubu, od strane crno-belih političkih kadrova. Fudbalski klub je ruiniran, a košarkaški srušen".

"Smogli smo snage, i tu je Dragan Đilas imao dovoljno mudrosti. Rekao sam mu tada – 'Ako se i ti plašiš da će Čović uraditi ne znam šta, politički angažovati, onda si kukavica'. On se nije uplašio, na sreću. Mi smo sproveli sporazum. Nikakvu fuziju! To neznalice pričaju da je fuzija. Sproveli smo sporazum, sve smo uradili u skladu sa zakonom, a nasledili smo gotovo ništa".

"Ne mogu da kažem ništa, jer Zvezda nikada nije ništa. Njen brend, ime, znak, tradicija na ovim prostorima, a i širom Evrope i sveta, nikada neće biti ugašena".

Ostalo je ime...

"Ostalo je ime, ostali su dugovi, ostala su četiri igrača – Nemanja Nedović, Sava Lešić, Aleksandar Cvetković i Uroš Nikolić. Formalno pravno sva četvorica su bila slobodna. U mlađim kategorijama, a i u seniorima, niste imali ni trenera. Ostala su neka deca, od koje je probrano 11 dečaka ukupno, pioniri, kadeti. Sve ostalo je FMP. I doveden je Svetislav Pešić za trenera".

"Tako smo krenuli i bilo je puno problema, naravno. Bilo je pokušaja rušenja celog koncepta. Najgori napadi došli su od pojedinih grupa bivših zvezdaša. Valjda je bila navika u Zvezdi da se tako radi? Sve smo to prošli, i na najbolji mogući način potvrdili da smo bili u pravu. A kada se bavite sportom, najbolji mogući način su rezultati".

"Sad smo tu gde smo. Ne mislim da su mnogi zadovoljni zbog toga, ali šta da im radim. Ne mogu da im pomognem".

Šta ja za vas bio najteži zadatak tokom ove četiri godine?

"Najteži zadatak je bio da se sprovede UPPR. Meni je, kada sam došao u Zvezdu, bilo prezentirano da je dug 9,5 miliona evra. A, kada su sve komisije prošle, od avgusta 2011. do kraja februara 2012, dug je zapravo bio 15 miliona evra. To smo pronašli! I kada je sve to prošlo sud, i sve je to bilo javno, bez obzira šta pojedinci pričali u 'video klubovima', emisijama crno-belog sveta..."

"Sve je bilo javno, sve je bilo u novinama. Kompletna procedura, i pozivi poverioca i pozivi na ročišta. Kada smo sve to prošli, kada je plan usvojen, dobili smo mogućnost da u roku od pet godina sprovedemo plan. To nije bilo lako. Sa jedne strane sprovodimo plan, a sa druge strane morate da se takmičite i živite. I KK Crvena zvezda nikada nije umrla, kako neki pričaju".

"Nikada nije izbrisana iz baze podataka Košarkaškog saveza Srbije, FIBE, itd. Ovde se radilo o sporazumu, koji je bio neka vrsta franšize. Vi joj dajete ime, a ja sprovodim sve onako kako je u sporazumu napisano. Svi trofeji su Zvezdini, svi rezultati su Zvezdini. A kada završimo sa UPPR-om imamo samo jednu Zvezdu, našu KK Crvena zvezda Beograd, Mali Kalemegdan broj 2".

"Znam da je mnogima muka, ali šta da im radim. Obećavam im da ćemo biti još bolji".

Iz Minhena je stigla vest da je Vasa Micić došao u Crvenu zvezdu na pozajmicu. Šta je tačno i kakav je ugovor zapravo potpisao?

"Molim vas, svašta pričaju, ali mene to ne čudi. Kako biste vi opravdali ulaganja u Vasu Micića? Veliki transfer, sećate se? I šta su uradili sa Vasom, uz dužno poštovanje? Ništa. Prema tome, Vasa se vratio kući. Vasa je sa nama šest meseci, a onda ćemo da procenimo da li će biti još tri godine".

Kako?

"Tako što ćemo videti da li napreduje, a ja sam ubeđen da će napredovati i dati nam pravi doprinos na putu koji nas čeka do kraja sezone. Vasa ništa nije izjavio u Nemačkoj, jedina njegova izjava je bila po dolasku u Beograd, na aerodromu. Nekorektno je da klub sa takvim imenom to sebi dopusti. To je ime manje od Zvezde, pa čak i u fudbalu, možda, a u košarci naročito".

"Da na svom sajtu objavljuje nešto što Vasa nije izjavio, i to kada je igrač ušao u avion. To je ovde napravilo potres, među našim navijačima i javnošću. Vasa to nije izjavio. Da je to izjavio vratio bi ga Pešiću odmah. Ja sam sve to proverio odmah. Vasa nije to izjavio! Naši navijači trebaju da znaju šta je istina. Mi smo bili u kontaktu sa Pešićima, oni su se izvinjavali, rekli da šalju demante. Nema potrebe, hvala".

Markus Vilijams?

"Neću da komentarišem. A, time što neću da komentarišem kao da sam rekao šta se dogodilo! Ne želim da komentarišem jer mi je mnogo drag, zaista. Markus ostaje upisan u Zvezdinoj istoriji. Želim mu da nastavi karijeru i da bude pozitivna. Svaki moj dalji komentar može da ugrozi njegovu karijeru. Hvala mu na svemu što je učinio za Zvezdu. Meni će ostati u veoma dragom sećanju", rekao je Čović i napomenuo:

"Jedino što ne bih voleo jeste da Markus krene sa pogrešnim komentarima. To bi bilo veoma loše po njega".

Tarens Kinzi?

"Tarensa Kinzija smo pratili, kao i mnoge druge igrače. Ovo je veoma specifična sezona. Prvo sa dva povratnika iz reprezentacije, koji su ispali iz reprezentacije, Luka Mitrović i Nemanja Dangubić. To utiče psihološki. Ušli smo u sezonu sa povređenim Tejićem. Kada se on stabilizovao, povredio nam se kapiten, Luka, što je ogroman problem. Luka nije samo stub u igri, Luka je stub u odnosima, hemiji tima, atmosferi. Povredio nam se i Dangubić, nesrećno. Posle toga smo i mi pravili greške. I to one iz najbolje namere, ali te su najopasnije", rekao je i nadovezao se:

"Skauting oko Sofa, videli smo da to nije to. Ne zato što je Sofo loš, on je dobar igrač, ali nije on 'legao' nama, nismo očigledno ni mi njemu. Onda smo dali ogroman kredit Tompsonu, koji je jako pošten momak. On se mnogo trudio, borio se, pošteno. Ali, to je došlo u fazu obostranog mučenja. I sa Galom je završena priča, samo ćemo videti kakva je forma".

Kako izgledaju ti rastanci s finansijske strane?

"Sve to treba izvesti a da nemate finansijski udar. Ja nisam jevrejske krvi, srpske sam krvi, ali, spadam u tu grupu Kir Janje. Za sada smo relativno dobro prošli, a kada završimo sve, objavićemo. Luka se povredio, uspeli smo da pogodimo sa Milerom. Direktno smo se dogovorili sa njegovim klubom da dođe, on je vrlo talentovan. Cenim i to što je prepoznao ambiciju ovog kluba, mogućnost da napreduje, jer primera radi, sve ovde što ponudite, u Kini je puta pet".

"Bilo je potpuno besmisleno da bilo šta radimo sa Tompsonom dok se ne vrati Dangubić. Čak smo razmišljali i da ostavimo Tompsona. Ali, to ne bi dalo rezultat. Onda se pojavio Kinzi. Trabzon je želeo Tompsona, sve ostalo je tehnika. Mi smo tu tehniku sproveli".

Da li je Kinzi "osveta" Partizanu?

"Nismo doveli Kinzija zato što je igrao u Partizanu. Kinzi je bio u Partizanu nešto manje od pola sezone, on je profesionalac. Ja sam za 48 godina u košarci naučio jednu veliku lekciju – ne zaljubljivati se u igrača. Kinzi je odličan igrač, očekujemo veliki doprinos i da će to pokazati na terenu. Da se uklopi u klub, jer se klub nikada neće uklapati prema pojedincu. Nikada. Ma, koliko, taj pojedinac dobijao ovacije".

"Svi smo prolazni, svi mi idemo, Zvezda traje i ostaje, to je sigurno. Niko nije iznad Zvezde".

Navijači su se, ipak, zaljubili u Vilijamsa...

"Znam. Jako su skloni tome. I jako smo skloni da dignemo u nebesa, a onda, na prvi, drugi poraz ili grešku nekoga bacimo u blato. To nije sport. Ali, imam opravdanje i za to. To je emocija. Samo ljudi sa tako visokim, jakim emocijama i inatom, karakterom mogu sa tako malo para, takav rezultat da naprave".

Ono što je izazvalo pažnju i što ste sad pomenuli, jeste kako je Crvena zvezda uspela da zaradi od igrača sa kojima je raskinula ugovor i da bude u plusu?

"Prosto. Ako klub vas dovede za igrača za 300 hiljada nekih jedinica. Vi odete, a ja na vašem mestu dovedem igrača za 100 hiljada jedinica, pri tome sam vama platio 100 hiljada, koliko mi je ostalo? Ostalo mi je 100 hiljada".

Da li ste zadovoljni radom skauting službe?

"Jesam i nisam. I ja sam u tom skauting timu. Nisam ni sa sobom zadovoljan. Na kraju krajeva ja sam rekao – da. Kada se prođe taj stručni deo, dođe sve na finansije. To je težak posao u Crvenoj zvezdi".

Da li vam je poraz od Cibone najteže pao?

"Reći ću vam iskreno - jeste. Neizmerno mi je teško pao. Najteži poraz je od Cibone, sasvim sigurno. Biću iskren, bilo mi je krivo kada je i Partizan izgubio od Cedevite. Nisam od ljudi koji se pravdaju. Bolovao sam taj poraz od Cibone dugo, i rekao sam da ćemo da napravimo rezultat posle toga. I tu imamo problem u mentalitetu. Veliki broj ljudi se tada predao i rekao mi 'ma kakvi, to je bacanje para'. E, neću da se predam! Polako, polako, pa dođosmo do ovoga".

Kako vi vidite i komentarišete to što je podeljeno mišljenje o treneru Dejanu Radonjiću?

"Ima tu puno 'štrikeraja' viđenijih partizanovaca. Možda sada nisu viđeniji. Pa se primilo dalje, kod ostalih. Ta bluza je počela da se štrika od kada je Radonjić došao u Zvezdu. Odmah samo da vam kažem, neću da smenim Radonjića! Kod mene on ima ogroman kredit, ogroman! Ja mislim da je odličan trener. Poznajem ga još i iz igračkih dana, igrao je za FMP. Znam ga, kao i njegov karakter i pristup", rekao je i dodao:

"Biće pobeda i poraza. Znate koliko je bilo napada da se Radonjić smeni posle Cibone? Ne može! Zašto ne može? Ja sam još tu. Ne može, ne dam. Neću. Šta da radim? Neće ga smenjivati niko. Razumem tu emociju kod zvezdaša, još i ne izađemo iz hale krenemo da analiziramo trenera, mi smo bolji od svakoga. Setite se šta je Pešić doživljavao prve godine. Karija su prozivali i napadali, ulazio je u publiku", rekao je i dodao:

"Da ponovim, Dejan Radonjić ima ogroman kredit kode mene. Ja neću lako dati da Radonjić ode. Produžio je ugovor, kao što znate. Radimo dalje. Ko je pobedio Real Madrid, Himki, Bajern dva puta? Ko je napravio ovaj uspeh sada i odveo ekipu u Top 16? Dejan Radonjić, igrači, administracija, Uprava, pa ja. Spadam u specifičnog predsednika, u košarci sam 48 godina. Znam ponešto i ja, razumem. Slab je taj Himki nešto, pobedili su CSKA. Možda je i CSKA slab", rekao je ironično na kraju.

Komentari / 0

Ostavite komentar