Upomoć! "Vanzemaljci su među nama!"

Nemamo para za taksi, neka dođe patrola po nas. Ako zakasnimo kući, neće nam dozvoliti da izađemo sledećeg vikenda!

Srbija 01.01.2016 | 20:00
Upomoć! "Vanzemaljci su među nama!"

Ovo je samo jedan od poziva dežurnoj službi 192 gde građani traže pomoć za nešto što je van policijskog delokruga rada.

"Godišnje primimo oko 600.000 poziva. To znači da svakog minuta zazvoni telefon u Komandno-operativnom centru PU Beograd i građani traže pomoć ili savet", kaže u razgovoru za “Blic” Mladen Ostojić, pomoćnik načelnika dežurne službe.

Ostojić objašnjava da je većina poziva u vezi s radom i nadležnošću policije, i to oko 60 odsto, dok je trećina u vezi s komunalnim problemima.

"Svaki deseti poziv je zlonameran, uznemiravajući ili prijava neke smešne situacije", konstatuje Ostojić.

Bez obzira ko je s druge strane žice, policija svaki poziv mora da proveri.

"KOC je centar svih informacija u Beogradu i odavde kreću sve akcije u gradu. Svaki operater ispred sebe ima identifikator poziva i kada primi poziv o nekom krivičnom delu, o tome obaveštava šefa smene, a operateri na sistemu „Avala“ preko zaštićenog sistema komunikacije „Tetra“ upućuje patrolu na lice mesta", navodi Ostojić.

U KOC-u u svakoj smeni ima pet operatera, a sedam linija je otvoreno. Operateri prate dešavanja u gradu uz 63 sigurnosne kamere koje pokrivaju glavne tačke na beogradskim ulicama.

"Upravo je video-nadzor pomogao u identifikaciji napadača koji je na Trgu republike na dočeku 2013. nožem ubo nekoliko ljudi", kaže Ostojić. Pozive koji nisu vezani za teritoriju prestonice prosleđuju nadležnoj policijskoj upravi. Građanima takođe daju savete kako da ostvare svoja prava.

"Ima onih koji zovu da pitaju za rezultat neke utakmice, nisu stigli da je pogledaju, pa da provere da li im je tiket prošao. Dešava se da pozove starija gospođa, dosadno joj je, pa želi da sa operaterom, kako bi narod rekao, “razvodi abrove”, o politici, estradi, ili traži neki recept. I dalje ima onih koji prijavljuju da im dolaze vanzemaljci, lupaju na vrata, uznemiravaju ih. I onih koji se žale na cene. Operateri ih lepo zamole da prekinu vezu jer možda u tom trenutku zove neko kome je zaista potrebna pomoć, kome je život ugrožen", navodi Ostojić i dodaje da je poslednjih godina smanjen broj tih šaljivih, ali i zlonamernih poziva.

Razlog je verovatno što ljudi znaju da operater zna s kog broja zovu i zbog mogućnosti, ako je poziv zlonameran, da budu krivično gonjeni.

Zbog mogućnosti identifikacije brojeva i krivičnog gonjenja smanjen je i broj poziva maloletnika koji prijavljuju da je u školi koju pohađaju postavljena bomba, i to da bi izbegli pismeni zadatak.

Iako u policiji odmah pretpostavljaju da je dojava o bombi lažna, KD ekipu moraju da pošalju u školu da proveri. Ubrzo protiv nesavesnog đaka podnose i prijavu zbog lažnog poziva.

Izvor: Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

01.01.2016 20:55

Одкара је полиција постала државна служба за СВАШТА ОД ТАДА МНОГИ НАРОД ПИЛИЦИЈУ ЗА СВАШТА И ЗОВЕ!

ODGOVORITE