U Srbiji neće biti izbora u 2016. godini

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u 2016. godini ne bi trebalo da bude parlamentarnih izbora u Srbiji.

Srbija 31.12.2015 | 07:46
U Srbiji neće biti izbora u 2016. godini

"Ne bi trebalo da bude republičkih izbora, ne vidim razloga za to, ali to nikad ne možete da isključite", rekao je Vučić.

On je kazao da republičkih izbora ne bi trebalo da bude, osim ukoliko ne dođe do drastične promjene i narod postane "naročito nezadovoljan". Premijer Srbije je naveo da će novi ministar odbrane biti postavljen u januaru 2016. godine, ali nije rekao ko će na toj funkciji zamijeniti Bratislava Gašića, niti tačan datum kada će to biti urađeno.

Vučić je najavio da bi u 2016. godini Srbija, zajedno sa odgovarajućim partnerom, mogla da kupi Luku Bar u Crnoj Gori.

"Mislim da možemo da kupimo i Luku Bar i o tome sam razgovarao i sa premijerom Kine Li Kećjang, jer mi ne želimo nikakvu vrstu neprijateljskog preuzimanja. Želimo da to radimo po tržišnim uslovima, želimo da budemo vlasnici Luke Bar i mislim da političkih problema neće biti, a ako nađemo partnera, neće biti ni finansijskih", kazao je Vučić.

Vučić je ocijenio da je 2015. bila godina napornog rada i dobrih rezultata, mada nedovoljnih da bi narod bio srećan.

Srpski premijer ponovio je da je Srbija opredijeljena za vojnu neutralnost, da nikome ne prijeti i neće da ratuje.

"Suviše je Srba na nebu, treba nam život na zemlji" rekao je Vučić i dodao da bi nas danas bilo 15-16 miliona da toliki nisu izginuli u ratovima.

Premijer je, međutim, primijetio da Srbija ne može da dopusti da bude ugrožena, odnosno da se promijeni ona vrsta ravnoteže koja postoji u naoružanju država u okruženju.

"Ja nemam pravo na to, jer ne mogu da pustim da neko u našem okruženju bude dvostruko snažniji od nas", kazao je Vučić.

Komentarišući izjavu turskog premijera Ahmeta Davutoglua da je "Balkan ukusna čorba, kojoj treba turski začin", on je rekao da je dobro dok su začin voda ili šargarepa, samo da se "ne postane kašika".

Kosovo

Aleksandar Vučić je najavio da će među temama sljedeće runde dijaloga Beograda i Prištine, u januaru, biti odluka kosovskog Ustavnog suda o zajednici srpskih opština, koju nije želio da komentariše.

"Neće biti lakih rešenja oko Kosova i Metohije", rekao je premijer.

Vučić je naglasio da je Beograd uvijek spreman da vodi dijalog i da postiže kompromise, ali ne i na to da bilo ko iz okruženja ili bilo ko na svijetu pomisli da može da ponižava Srbiju.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

МИХАИЛО МИКИЋ

31.12.2015 07:30

СРБи кад УЗЈАШУ на леђа народа неће сами да сјашу све док небуде са власти збачени уз помоћ улице!

ODGOVORITE
Name

Tekući prevarant

31.12.2015 13:26

Dok Srbija tone, ovaj se penje s platforme na platformu.

ODGOVORITE