Patrijarh i Nikolić o "vatikanskom modelu"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh Irinej razgovarali su o mogućnosti da se za položaj SPC na Kosovu i Metohiji predloži model Vatikana, pišu "Večernje novosti".

Srbija 29.12.2015 | 11:45
Patrijarh i Nikolić o "vatikanskom modelu"

Njihov susret održan je u jeku priprema za nastavak dijaloga sa Prištinom, a prema najavama srpskog pregovaračkog tima, naša vlada za novi krug tema namerava da kandiduje upravo pitanje statusa SPC i njene imovine u našoj južnoj pokrajini.

Iz Patrijaršije je saopšteno da su predsednik i patrijarh razmatrali probleme Crkve i naroda na KiM "sa naročitim osvrtom na perspektivu koja se može očekivati posle otvaranja Poglavlja 35 u pregovorima sa EU".

Nikolić je i u svojoj prvoj platformi o KiM od pre tri godine predvideo da SPC u okviru suštinske autonomije KiM, ima položaj koji Rimokatolička crkva, odnosno Vatikan, ima prema Italiji.

Tada je SPC neformalno odbacila ovaj predlog, jer je bilo tumačenja da bi odnos prema kosovskim organima vlasti mogao da se protumači kao najava priznavanja nezavisnosti pokrajine. Umesto toga, Crkva je neformalno predložila međunarodne garancije za njen status i imovinu u pokrajini.

Ovaj predlog, ukoliko se ne promeni, trebalo bi da bude platforma za buduće razgovore u Briselu, čija će tema biti položaj Srpske crkve.

Vatikanski model SPC je tada odbila smatrajući i da ovaj primer nije adekvatan situaciji u kojoj se nalazi Eparhija raško-prizrenska na KiM. Vatikan, Italija i grad Rim nisu opterećeni prošlošću, nacionalnim sukobima i verskim razlikama, kakve postoje u južnoj pokrajini.

Za Crkvu je zato bio prihvatljiviji autoritet EU ili UN, koji bi bio zalog za definisanje statusa, imovine i misije Crkve, bez direktnog kontakta sa vlastima u Prištini i zaključenja bilo kakvog sporazuma.

Obrazlažući vatikanski model kao rešenje, predsednik ovih dana obično ističe da to ne bi značilo da SPC treba da ima status države na Kosovu, već da iznese svoj stav i da razgovara sa Prištinom, a da od nje ne zavisi.

Dokument koji reguliše odnose Italije i Svete stolice potpisan je 1929. i poznatiji je kao "Lateranski ugovori" (po palati u kojoj su potpisani). Italija je njima priznala suverenost Svete stolice nad područjem Države Vatikanskog Grada koji je postao i poseban subjekt međunarodnog prava. Ugovorima je regulisan i položaj Katoličke crkve u Italiji i finansijska nagodba povodom potraživanja Svete stolice za gubitak svoje imovine.

Nikolić je u intervjuu za B92 naveo šta je u svojoj prvoj platformi predvideo kao rešenje za SPC na KiM.

”Predviđeno je da SPC u okviru suštinske autonomije na KiM, ima status koji rimokatolička crkva ima u Italiji, koji ima Vatikan. Treba napraviti sporazum koji bi podržale sve međunarodne organizacije. Mislim da ne postoji drugačiji način. Zašto ne bi bilo realno. Imaju imovinu, stariji su, ne kažem da treba prepisivati, ne treba kao Vatikan da ima status države, ali ono što imaju dole, ne sme da zavisi od prištinskih vlasti. Zato SPC mora da se izjasni, da kaže da bilo koji autoritiet iz PR ne može da ima uticaj na naša prava, običaje, život, manastire. Ispada da se do konferencije Unesko niko nije zauzimao za status SPC, a crkva je imala stav da bi time priznala da postoji Kosovo. Pa ni mi je ne priznajemo, ali je ona prisutna dole gde mi nismo i obavlja funkcije koje mi kao država ne možemo”, objasnio je Nikolić.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

zumba

29.12.2015 11:12

A ono da je "Vatikan bio rusitelj Jugoslavije"zaboraviste?

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

29.12.2015 12:43

СРБи су један од најстаријих народа на свијету и због своје старости они су постали заборави. Скинуо зато вео са очију својих и погледајмо истину у очи и потсјетино се за Истину болну да су КиМ прије свега продали сами СРБи који су још у миру своја имања за велике ПАРЕ продали шиптарима и затим се иселили са породицама за тако звану Ужу СРБију или боље и тачније речено за београдски Пашалук. Затим је Свету СРБску земљу издала такође и СРБија која није хтјела на време да врати СПЦ њезину незаконито одузети имовину на КиМ и по свим другим СРБским земљама Светог Саве које се спомињу у СВЕТОСАВСКОЈ Химни. На крају је КиМ као колијевку СРБства: Православља и Светосавља као врхунца хришћанске православне националне ИДЕОЛИГИЈЕ и СРБског начина живота издала и сама СПЦ када је пристала на тражење Међународне Заједнице и Републике СРБоје да протера на правди Бога ни криви ни дужна са КиМ из Рашко призренске Епархије Његово Преосвештенство Владику Артемија и Његове Богу ВЈЕРНЕ а СРБстбу одане монахе и монахиње. Зато престанимо већ једном да се кажемо. Лаж је велики поток у животу. На кратке стазе помаже али на дуге није дјелотворна јер се брзо открива. Зато се лажима неможе далеко да стигне нити да успије ма било коме пољу људске дјелатности. Једно се мисли. Друго се прича а треће се ради. Косово је данас цијела Савина Света СРБија за коју ће СРБи због луциде политике Републике СРБије и СПЦ морати због тога поново да гину и крвљу својом да бране и по цијену НОВОГ ВИДОВДАНА. Зато се МАНИТЕ прича са којим необавештене СРБе Светог Саве заводите за Голеш планину и учините нешто на духовном препороду, на економској обнови и војничком уздизању СРБског Народа јер трутова у кошници има пуно и без СРБа вашег знања, морала и вјере!

Name

Z mikica

29.12.2015 13:02

Ljudi ovo je novi mesija koja bistrina um nadarenost ja sam zapanjien ovo je novi patrijah irnej neka kupi caure i pravac preko okeana.

Name

borac RS

29.12.2015 11:31

DA LI CE PATRIJARH DOCI NA PROSLAVU DANA SRPSKE ILI CE DOCI DAN PRED IZBORE DA PODRZI KRIMINALC. VALJDA ZNAMO KO JE TAJ KRIMOS DA MU IME NE POMINJEM.

ODGOVORITE
Name

Dragan

29.12.2015 11:54

Borac, brate, to što si ratovao, a i ja sam, ne daje ti za pravo da galamiš. Pisanje velikim slovima na netu je upravo to - urlanje na sagovornike. Potom, ne daje ti ni za pravo da tražiš od Patrijarha da ti polaže račune za to gde će i kad će da dođe. To što smo ti i ja ratovali, a nismo jedini, ne daje nam tapiju ni na pamet, ni na to da određujemo pravila drugim ljudima. Rat je bio naša obaveza, branili smo svoje. Rat je završen, nismo više borci. Sad smo ravnopravni sa onima koji su bili sa nama, sa onima koji nisu, sa onima koji su rođeni nakon rata... tako to ide, dragi moj saborče. I tako treba da bude!

Name

МИХАИЛО МИКИЋ

29.12.2015 19:20

ДРАГАНЕ НЕМОЈ ДА ЛАЖЕШ! ТИ НИКАДА БОРАЦ БИО НИСИ И НИКАДА ФРОНТА ВИДИО НИСИ. ЗАТО БОЉЕ ЋУТИ!

Name

Dan de

29.12.2015 11:56

Samo cekamo 9 januar i bice nas vise zaposleni sa vecim penzijama boljim platama i probuditi se sretniji hvala

ODGOVORITE
Name

budimir

29.12.2015 12:28

Pa i jedan i drugi radi za Vatikan zato se i zalazu za taj model.Ko nevjeruje neka pita biskupa Grgura koji krade po Hercegovini ljudima kuce i stanove,poslove i imovinu.

ODGOVORITE
Name

Re zumba

29.12.2015 12:32

Tačno je da je Vatikan glavni krivac za raspad SFRJ.Nek si i ti jednom u pravu

ODGOVORITE