Grčka ignoriše Dablinske propise EU

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble kritikovao je Grčku zbog načina rješavanja pitanja izbjeglica, rekavši da Atina godinama ignoriše Dablinske propise EU, prema kojima su migranti obavezni da podnesu zahtjev za azil u prvoj zemlji EU u koju uđu.

Svijet 27.12.2015 | 16:07
Grčka ignoriše Dablinske propise EU

Šojble je rekao listu "Bild am zontag" da su se njemački sudovi ranije izjasnili da izbjeglice u Grčkoj nisu tretirane humano i da se tamo ne mogu vratiti, što je u suprotnosti sa Dablinskim propisima.

"Grci ne treba samo da krive druge za svoje probleme, oni treba da se potrude da sami poboljšaju situaciju", rekao je Šojble.

Nasuprot tim kritikama, Šojble je na neki način ponudio kompromis zemljama istočne Evrope koje ne žele da prime izbjeglice prema kvotama EU.

"Solidarnost ne počinje međusobnim vrijeđanjem. Zemlje istočne Evrope moraće da prime izbjeglice, ali u manjem broju od NJemačke", rekao je Šojble.

On je dodao da će evropske zemlje, takođe, morati da više potroše na vojsku.

"Moraćemo da potrošimo mnogo više sredstava za zajedničke evropske inicijative odbrane", rekao je Šojble, dodajući da je cilj zajednička evropska vojska.

Prema njegovim riječima, novac koji se koristi za 28 nacionalnih armija mogao bi se upotrijebiti efikasnije.

On je dodao da Bliski istok neće postati stabilniji bez jačeg evropskog angažmana.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

EU je pukla k'o fosna

27.12.2015 17:57

I tako sve poslednjih sedam godina!Koncept zajedničke odbrambene i bezbednosne politike EU je mrtav već godinama, samo što niko nema hrabrosti to da kaže. Milijarde su potrošene na nešto što nije niti će davati rezultate.

ODGOVORITE