Pripravnost zbog zagađenosti vazduha

Zbog prekomjerne zagađenosti vazduha u Kantonu Sarajevo, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor ponovo je proglasilo stanje pripravnosti i apelovalo da vozači smanje upotrebu vozila u Kantonu na najmanju moguću mjeru.

Bosna i Hercegovina 20.12.2015 | 16:00
Pripravnost zbog zagađenosti vazduha

"To se naročito odnosi na vlasnike starijih vozila koja imaju puno veću emisiju štetnih materija u životnu sredinu", saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Propisane mjere podrazumijevaju smanjeno kretanje naročito tokom jutarnjih i večernjih časova za rizične kategorije stanovništva, u koje spadaju osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima i opstrukcijama disajnog sistema, rekonvalescenti, djeca predškolskog uzrasta, te starije osobe i trudnice.

Kažnjivo je svako spaljivanje otpada u domaćinstvima i upućuje se poziv da građani to prijave nadležnim inspekcijama opštine i Kantona na Eko-telefon 033/660-000 ili na telefon Kantonalnog operativnog štaba civilne zaštite broj 121.

Naređeno je da javna komunalna preduzeća "Rad" i "Park", kao i svi ostali subjekti koji rade na čišćenju saobraćajnica i drugih javnih površina, pojačaju svoje svakodnevne aktivnosti.

Pravnim licima, vlasnicima i korisnicima kotlovnica ili ložišta naloženo je da preduzmu sve tehnički izvodive mjere potrebne za smanjenje emisije, uključujući čišćenje dimnjaka, te da po potrebi odgode sve aktivnosti koje mogu dovesti do pogoršanja kvaliteta vazduha.

U sarajevskoj kotlini automatske stanice za monitoring kvaliteta vazduha zabilježile su tokom posljednja dva dana rast koncentracija zagađujućih materija, a Federalni hidrometerološki zavod u Kantonu Sarajevo za narednih nekoliko dana ne predviđa značajnu promjenu vremenske situacije.

Postoji mogućnost za slabu temperaturnu inverziju i tokom sljedeće sedmice, te se može očekivati dalji trend povećanja koncentracije zagađujućih materija na području Kantona.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Smrdo

20.12.2015 15:32

Najzagađeniji grad Evrope. Ne vjerujem da ce ih poslusati za smanjenje upotrebe vozila. Da im nije srpskog Trebevica, ne bi se imali gdje nadisati vazduha.

ODGOVORITE
Name

BL

20.12.2015 16:36

Pravi si Smrdo!

Name

Smrdo kralj

20.12.2015 17:41

Smrdo, kralju!!! Eno im tabla na Vracima, da znaju gdje su došli. Hahahaha

Name

Šeher

20.12.2015 16:02

izgleda ti jarane nisi nikad bio u Sarajevu a kamoli trebeviću...! sve sto se iz Sarajeva vidi ka trebeviću je federacija... a ona polovica je u RS..! sta vam je reko Momčilo Krajišnjik koji i danas pati za Sarajecom.. samo Sarajevo koje je u FBiH...vrijedi po procjenama experata ko 28 posto čitave BiH..! samo u Sarajevo dodje oko 45 posto turista na nivou BiH..! samo na SFF dodje više ljudi za 10 dana neg u kustin andrićgrad za godinu..! toliko o ljepoti našeg Šehera...!

ODGOVORITE
Name

Ko ce patiti, vidjecemo

20.12.2015 17:52

Ko ce patiti za Sarajevom? Niko! Srbi ne pate, nego ćete vi za koju godinu još više za Srbima, bar tako kazu stare komsije muslimani. Neki dan sam bio u Sarajevu, i uvjerio se kako se došljaku iz inostranstva starosjedioci uvlace, keze mu se na svaku njegovu riječ, da ostave utisak, a on osion, zna da je nad njima pa ih dodatno zeza. Zato mislim da cete se vi pozeljeti Srba, a Srbi Sarajeva nikada više, vjeruj da je tako. Jer da su ga toliko voljeli kako ti kazes, Srbi vam ne bi dali one dijelove grada nikada. Pozdrav

Name

Za:Ko ce patiti, vidjecemo

21.12.2015 18:23

Ti govori u svoje ime a ne ime naroda...Znam koliko hoćeš Srba koji zaista pate uostalom kao i svi oni koje je glupi rat otjerao. Ja sam ostala u Sarajevu,i nisam se pokajala a zamisli Srpkinja, što kažu "iz dna kace".

Name

selo

20.12.2015 16:32

Pa vidilite vi dimnjake a ne auta ?

ODGOVORITE