Nar štiti i od Alchajmerove bolesti

Redovno konzumiranje nara moglo bi zaštititi mozak od neuroloških oboljenja poput Alchajmerove bolesti, pokazalo je američko istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu “ACS Chemical Neuroscience”.

Zdravlje 17.12.2015 | 12:30
Nar štiti i od Alchajmerove bolesti

Od ranije je poznato da je nar bogat antioksidansima i da pomaže kod srčanih problema. Ne treba zanemariti ni njegovo protivupalno i antikancerogeno delovanje, a američki naučnici tvrde da je ova vrsta voća dobra hrana u borbi protiv starenja organizma i da je u stanju da zaštiti moždane neurone (nervne ćelije), piše Le Parisien.

Nedavna studija stručnjaka American Chemical Society pokazala je da ovo voće, poreklom iz Azije, ima važnu ulogu u sprečavanju i lečenju Alchajmerove bolesti. Oni su ustanovili da se zahvaljujući dobrim bakterijama u mikroflori probavnog sistema nakon konzumiranja nara - koji sadrži vrstu polifenola (vrlo jak antioksidans), fenolnu elagičnu kiselinu - proizvode urolitini, molekule važne za rast i razvoj organizma, koje pak imaju protivupalno i neurozaštitno delovanje.

U 'in vitro' istraživanju otkrili su da urolitini deluju na način da snižavaju nivo beta amiloida odgovornih za stvaranje naslaga koje štete neuronima uzrokujući promene u mozgu i podstiču nastanak Alchajmerove bolesti.

Grupa hemičara pokušala je da ustanovi na koji način sastojci nara zaobilaze krvno-moždanu barijeru koja štiti mozak i na koji način sprečavaju nastanak ovih štetnih proteina. Izolovali su ekstrakt nara i identifikovali 21 spoj, većinom polifenole, koji nisu uspeli da zaobiđu spomenutu barijeru, ali nekim njihovim metabolitima, tačnije urolitima to je uspelo.

Pozitivnu ulogu urolitina, naročito u sprečavanju nastanka nekih vrsta karcinoma (debelog creva, prostate, dojke) i smanjenju holesterola, pokazale su ranije studije.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar