Temperatura otporna na antibiotik

Tegobe slične respiratornim infekcijama mogu da ukažu i na neke druge bolesti. Ukoliko je febrilnost prisutna na svakih 21 dan, treba posumnjati na tzv. cikličnu neutropeniju, pišu Večernje novosti.

Zdravlje 14.12.2015 | 16:30
Temperatura otporna na antibiotik

U sezoni respiratornih infekcija, ne iznenađuje pojava povišene temperature, kijavice i kašlja, naročito u dečjem uzrastu. Ukoliko idu u kolektiv, vrtić ili školu, tegobe mogu češće da se ponavljaju, jer postoji oko 200 različitih virusa koji "napadaju" gornje respiratorne puteve.

Ali, postoji i grupa oboljenja koja dovode do ponavljajućih temperatura kod dece. Ukoliko je febrilnost prisutna na svakih 21 dan treba posumnjati na tzv. cikličnu neutropeniju, kod koje je smanjena vrednost jedne podvrste belih krvnih zrnaca. Ponavljanje temperature, takođe, može da izazove i sindrom "pfapa".

- Ovo oboljenje karakterišu temperatura, upala grla, povećane žlezde na vratu i afte u usnoj šupljini - objašnjava dr Srđan Milićević, specijalista ORL iz Ordinacije "Milićević". - Krvna slika pokazuje znake upale, povišeni su leukociti, sedimentacija i CRP, a temperatura, i pored antibiotika, ne spada. Doktori koji ne znaju za ovo oboljenje, menjaju antibiotike, a bolest u međuvremenu sama prolazi. I tako ukrug.

Specifični testovi za sindrom "pfapa" ne postoje, a dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkih kriterijuma. Povišena temperatura nestaje već nakon male doze kortikosteroida, ali će se bolest, verovatno, opet javiti za mesec dana. Izlečenje je spontano nakon nekoliko godina. Druga opcija je operacija krajnika koja rezultuje izlečenjem kod više od 90 odsto slučajeva.

- Sindrom "pfapa" je autoinflamatorna bolest - ističe dr Milićević. - Karakteristično je da nije provociran nekim uzrokom iz spoljašne sredine, niti je praćen stvaranjem autoantitela, odnosno autoreaktivnih T-limfocita. Uzrok autoinflamatornih sindroma je poremećaj u sintezi ili funkciji proteina koji učestvuju u regulaciji imunološkog sistema.

Oboljenje se najčešće javlja u uzarstu između jedne i tri godine, ali može i nešto kasnije, češće kod muške dece. Intervali pojavljivanja obično nisu pravilni, a mala doza kortikosteroida primenjena jednokratno prekida aktuelnu febrilnu epizodu, ali ne sprečava pojavu nove. Od karakterističnih simptoma bolesti, afte mogu da izostanu.

VIRUSI I BAKTERIJE

Bolesti koje takođe mogu da izazovu povišenu temperaturu u pravilnim intervalima su:

- familijarna mediteranska groznica,

- hiperimunoglobulinemija D,

- infekcija Epštajnbar virusom,

- Iregularna pojava temperature, osim bakterijskih, virusnih ili parazitarnih uzroka, često se vezuje i za autoimune bolesti.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar