Sud za zločine OVK biće u Holandiji

Sud za zločine Oslobodilačke vojske Kosova /OVK/ definitivno neće biti u Prištini, kako su objavili tamošnji mediji, već u Holandiji - piše "Blic".

Srbija 12.12.2015 | 09:17
Sud za zločine OVK biće u Holandiji

"Priča o tome kako će se procesi protiv zločinaca iz OVK-a voditi u Prištini je u stvari kampanja za unutrašnje potrebe", rekao je za "Blic" izvor iz Ministarstva pravde Srbije.

Ovaj izvor navodi da je to vid pritiska na svjedoke, kako bi ih zaplašili da odustanu od svjedočenja.

"Neki svedoci iz Srbije su se već izjasnili da ne žele da svedoče zbog straha za sopstvenu bezbednost", dodao je izvor iz srpskog Ministarstva pravde.

Prema zakonima o specijalizovanim vijećima i specijalizovanom tužilaštvu, obezbijeđeni su svi uslovi za suđenje za ove zločine van Kosova.

U zakonu, u koji je "Blic" imao uvid, navodi se da specijalizovana vijeća, sekretarijat i specijalizovano tužilaštvo mogu da sklapaju sporazume sa državama koje se saglase da obezbijede privilegije, imunitete, izuzeća i objekte neophodne za vršenje njihovih dužnosti i u svrhe u skladu sa ovim zakonom.

Time se obuhvataju i njihove prostorije, imovina, dokumenta, rukovodioci, osoblje i druga lica koja vrše funckije neophodne za ispunjavanje njihovih dužnosti, uljkučujući i branioce, vještake, svjedoke i druga lica.

To znači, navodi list, da će Holandija kao zemlja domaćin, omogućiti zaštitu svjedoka, ali i arhive i sve neophodne uslove za neometano suđenje. 

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar