Analiza - video: Oni su najbolji ''revolveraši'' koje je Evroliga imala!

Niko kao Bodiroga! Vujanić i Rakočević u samom vrhu! Podaci od kojih zastaje dah...

Košarka 13.12.2015 | 15:40
Analiza - video: Oni su najbolji ''revolveraši'' koje je Evroliga imala!

Evroliga ove sezone slavi svoj 15. rođendan, a u deceniji i po postojanja u ovom formatu najjačim kontinentalnim klupskim takmičenjem prodefilovale su mnoge igračke veličine, koje su ostavile neizbrisiv trag. Neki više, neki malo manje, ali među najbrojnijim asovima koji su oblikovali Evroligu i dali joj sadašnji, blistavi sjaj nalaze se - srpski košarkaši!

Specijalizovani košarkaški portal Eurohoops.com sastavio je spisak najboljih strelaca Evrolige u sadašnjem formatu, a glavni kriterijum bio je da su igrači odigrali bar 100 utakmica. To znači da su evropskim terenima harali minimum pet sezona, nakon čega su isplivali slećedeći rezultati - šestorica evropskih, trojica američkih i jedan argentinski majstor igre pod obručima. Od toga, čak trojica srpski mađioničara našli su svoje mesto na listi – Miloš Vujanić, Igor Rakočević i legendarni Dejan Bodiroga.

Među asovima kakvi Markus Braun, Luis Skola, Vasilis Spanulis, Huan Karlos Navaro, Luis Bulok, ali i Rudi Fernandez i Lester Bo Mekejleb, srpski triling postavio je standarde koji su teško dostižni. Ipak, najbolji i najveći među njima bio je - Dejan Bodiroga!

Jedan od najboljih srpskih i evropskih košarkaša ikada viđenih je tokom svojih pet godina u Evroligi osvojio dve titule – sa Panatinaikosom 2002. i Barselonom 2003. godine. Svaka reč bila bi suvišna kako bi opisala kakvu je karijeru imao čuveni Bodi Bond. Njegovi procenti šuta bili su izvanredni – 57,6 odsto za dva, 38,1 odsto za tri poena i 79,2 odsto sa linije slobodnih bacanja. Dejan Bodiroga se smatra jednim od najinteligentnijih majstora u istoriji košarke, a najbolje partije svoje prebogate igračke karijere odigrao je onda kada je bilo najpotrebnije. Njegov prosek od 16,08 poena na tačno 100 odigranih utakmica jednostavno je - nedostižan!

Treću poziciju na večnoj listi zauzeo je nekadašnji kapiten Crvene zvezde – Igor Rakočević. Sadašnji potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije nije uspeo nikada da odigra nijednu utakmicu sa crveno-belima u elitnom takmičenju u ovom formatu, ali je u dresu Budućnosti, Reala, Laboral Kuće, Efesa i Montepaskija bio strah i trepet gde god se nalazio. Evroligu je igrao punih devet sezona, a trofej za najboljeg strelca u jednoj sezoni osvojio je čak tri puta! Rakočević i dalje drži rekord u broju uzastopno ubačenih bacanja (58) iz sezone 2008/09, kada je igrao za Laboral Kuću.

Rakočević je u penziju otišao sa prosekom od 14,64 poena po meču, a odigrao je ukupno 159 utakmica. Takođe, imao je gotovo 50 odsto ubačenih šuteva za dva, 38,4 odsto za tri poena i 81,6 sa penala.

Šestu poziciju zauzeo je jedan od najvećih talenata koje je srpska košarka imala - Miloš Vujanić. Vujanić je karijeru počeo na veličanstven način – ulivao je ogromno samopouzdanje saigračima svojom pojavom, a njegova čuvena trojka iz driblinga smatra se jednom od najubitačnijih ikada viđenih. Međutim, brojne povrede uništile su karijeru čoveka za kojeg se smatralo da bi mogao da bude veliki, pa možda čak i veći od Aleksandra Đorđevića. Iako je ukupno odigrao osam sezona u Evroligi, tek samo u nekoliko uspeo je da pokaže igru u najblistavijem izdanju. Sa Panatinaikosom je postao i šampion Evrope 2007. godine, a karijeru je završio sa 14 ubačenih poena po meču, na ukupno 101 odigranoj utakmici. Velika je šteta što nikada nije dostigao puni potencijal.

TOP LISTA STRELACA

10. Huan Karlos Navaro – Barselona

Prosečno poena: 13.11
Ukupno poena: 3.723
Ukupno utakmica: 284

9. Lester Bo Mekejleb – Partizan, Montepaski, Fenerbahče, Bajern

Prosečno poena: 13,11
Ukupno poena: 1.390
Ukupno utakmica: 106

8. Rudi Fernandez – Huventud, Real Madrid

Prosečno poena: 13,32
Ukupno poena: 1.558
Ukupno utakmica: 117

7. Vasilis Spanulis – Panatinaikos, Olimpijakos

Prosečno poena: 13,67
Ukupno poena: 2.816
Ukupno utakmica: 206

6. Miloš Vujanić – Partizan, Fortitudo Bolonja, Barselona, Panatinaikos, Anadolu Efes

Prosečno poena: 13,97
Ukupno poena: 1.411
Ukupno utakmica: 101

5. Luis Bulok – Verona, Unikaha Malaga, Real Madrid

Prosečno poena: 14,10
Ukupno poena: 1.932
Ukupno utakmica: 137

4. Luis Skola – Laboral Kuća

Prosečno poena: 14,26
Ukupno poena: 2.054
Ukupno utakmica: 144

3. Igor Rakočević – Budućnost, Real Madrid, Laboral Kuća, Anadolu Efes, Montepaski Sijena

Prosečno poena: 14,64
Ukupno poena: 2.328
Ukupno utakmica: 159

2. Markus Braun – Beneton, Anadolu Efes, CSKA Moskva, Unikaha Malaga, Makabi Tel Aviv, Žalgiris

Prosečno poena: 15,30
Ukupno poena: 2.379
Ukupno utakmica: 179

1. Dejan Bodiroga – Panatinaikos, Barselona, Virtus

Prosečno poena: 16,08
Ukupno poena: 1608
Ukupno utakmica: 100

 

Komentari / 0

Ostavite komentar