Merkel brani nošenje burki u javnosti

Konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel, pod pritiskom da zaoštre stav prema migrantima, pozvali su u četvrtak da se zabrani nošenje burki, navodeći da takva vrsta odjeće koja pokriva cijelo tijelo ne bi trebalo da se nosi u javnosti.

Svijet 11.12.2015 | 09:58
Merkel brani nošenje burki u javnosti

U rezulociji, koja se priprema za predstojeći stranački kongres u Karlsrueu, rukovodstvo Hrišćansko-demokratske unije oduprlo se zahtjevima nekih članova koji su se založili za određivanje gornje granice broja izbjeglica koji mogu da uđu u Njemačku.

Kako je prenijela agencija Rojters, u rezoluciji od 18 strana, o kojoj će se raspravljati u ponedjeljak na kongresu, navodi se da je odjeća za žene, koja pokriva cijelo tijelo, u suprotnosti sa njemačkim vrijednostima.

"Svako ko je nosi pokazuje da nije spreman da se integriše u naše otvoreno i slobodno društvo. Stoga odbacujemo nošenje odjeće koja pokriva cijelo tijelo u javnosti", navodi se u rezoluciji.

Susjedna Francuska zabranila je nošenje burke 2011. godine, čemu se Njemačka odupirala.

U rezoluciji se takođe upozorava da, ako EU nije u stanju da kontroliše svoje spoljne granice, Šengenska zona slobodnog kretanja ljudi ne bi trebalo dugoročno da ostane na snazi.

"Mi želimo da očuvamo Šengen", rekao je ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mazijer na konferenciji za novinare, predstavljajući rezoluciju.

"Kraj Šengena imaće ozbiljne posljedice. Izazvaće kolateralnu štetu u oblasti privrede, politike i u drugim sferama. Ipak, mi ovdje kažemo da je Šengen ugrožen", naglasio je on.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

xl

11.12.2015 09:10

Opravdano što brani nošenje " burki" zašto se kriju ispod tog, a u Bosni je to sad trend da bude ljepša onako zakukuljena i zamumuljena.

ODGOVORITE
Name

EVROPA

11.12.2015 09:54

DIMLIJE ILI (GAĆE) KAD BI MERKELOVA OBUKLA.

ODGOVORITE
Name

Crni

11.12.2015 10:16

I ti kad bi stavila burku ne bi te se nitko plašio

ODGOVORITE
Name

Jednostavno

12.12.2015 11:05

Ako si dosao kao gost u pre svega, jednu hriscansku za sve otvorenu zemlju,tako se i ponasaj.Ne mozes insistirati na svojoj kulturi,nego se prilagoditi domacinu i biti zahvalan.

ODGOVORITE