Majkama troje djece doživotna naknada

Žena koja ispunjava uslov da bi ostvarila naknadu mora da se odluči između naknade i plate, odnosno naknade i penzije. To znači da se ne može primati i plata i naknada, odnosno penzija i naknada.

Region 08.12.2015 | 21:30
Majkama troje djece doživotna naknada

Zaposlene majke sa troje i više djece, koje imaju 25 odnosno 15 godina radnog staža primaće od 2016. godine doživotnu mjesečnu naknadu.

Za isplatu naknada biće potrebno oko 12 miliona eura godišnje.

Takođe, to pravo mogu da ostvare i nezaposlene žene sa troje i više djece koje imaju 15 godina kumulativnog radnog staža, ali i roditelji i njegovatelji lica sa posebnim potrebama.

Žena koja ispunjava uslov da bi ostvarila naknadu mora da se odluči između naknade i plate, odnosno naknade i penzije. To znači da se ne može primati i plata i naknada, odnosno penzija i naknada.

Istim zakonom propisano je da jedan od roditelja-njegovatelja koji njeguje i brine o licu koje je korisnik lične invalidnine, nezavisno od radnog i penzijskog statusa, ima pravo na novčanu naknadu.

"Visina naknade roditelju-njegovatelju lica koje je korisnik lične invalidnine iznosi 193 eura mjesečno. Roditelju-njegovatelju koji njeguje i brine o dvoje ili više djece sa smetnjama u razvoju od kojih je najmanje jedno lice korisnik lične invalidnine ili tuđe njege i pomoći drugog lica, nezavisno od radnog i penzijskog statusa roditelja njegovatelja, pripada naknada od 193 eura mjesečno, za svako lice pojedinačno. Pravo na naknadu roditelju-njegovatelju prestaje trajnim smještajem lica - korisnika invalidnine u javnu ustanovu - piše u zakonu.

Za ovaj Zakon je glasalo 35 poslanika opozicije, a podržali su ga i tri poslanika Bošnjačke partije, Izet Bralić i Džavid Šabović iz SDP-a, kao i poslanik Liberalne partije Andrija Popović.

Poslanici DPS-a, koji su dopune Zakona označili kao diskriminatorske, su u skupštinskoj sali ostali u manjini.

Poslanik SNP-a, koji je predložio usvojene dopune, Aleksandar Damjanović je kazao da je zadovoljan što je Skupština podržala Zakon, istakavši da zahvaljuje poslanicima i Uniji slobodnih sindikata na podršci.

Damjanović je naglasio da usvojene dopune treba da budu mali doprinos ka stvaranju države socijalne pravde, koja ne treba da postoji samo na papiru.

Zaposlene majke sa troje i više djece, a imaju 25 ili 15 godina radnog staža, primaće doživotnu mjesečnu naknadu u iznosu od 70 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori, ostvarene u godini koja prethodi onoj kada je ostvareno to pravo.

S druge strane, žene koje imaju 15 godina kumulativnog radnog staža i troje i više djece primaće naknadu od 40 odsto prosječne neto zarade.

Predložene dopune u aprilu ove godine nijesu usvojene u Skupšini, kada u sali u vrijeme izjašnjavanja nije bilo sedam opozicionih poslanika, nakon čega je Damjanović ponovo podnio Predlog.

Vlada Crne Gore u martu je odbila Predlog zakona uz objašnjenje da je diskriminatorski u odnosu na žene sa manje godina radnog staža ili koje nijesu u radnom odnosu, kao i da radni odnos ne može biti osnov za ostvarivanje prava na socijalnu zaštitu, koje se ostvaruje po socijalno zaštnitnim kriterijumima.

Skupštinski Zakonodavni odbor ranije je ocijenio da su dopune Zakona u skladu sa Ustavom, a Predlog je podržao i Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Izvor: Vijesti.me

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

lolo

08.12.2015 23:34

A kolika je naknada za pjevaljke koje dolaze po pozivu avionim ili helikopterom?

ODGOVORITE
Name

Član SP

10.12.2015 11:22

Neka mi Mićo Mićić (ili republička vlast) obezbedi 500 KM, za ženu ja ću sa dvoje djece ići dalje na još 1 ili dvoje. Neka stimulišu natalite. Npr za 3 djece svakog mjeseca ženi 300 KM, četvoro djece 400 KM itd. Pa bi vi vidjeli onda kako natalitet raste. Naravno uz to još neke olakšice, manja cijena vrtića ili potpuno besplatno, itd....a ne ovako nemaš platu i ne možeš porodicu prehraniti.

ODGOVORITE