Da li ćemo živjeti 120 godina?

Prvi preparat protiv starenja biće testiran na ljudima sledeće godine. Prema mišljenju naučnika, on bi mogao pomoći da čovek doživi u dobrom zdravlju 110 ili čak 120 godina.

Zdravlje 07.12.2015 | 12:00
Da li ćemo živjeti 120 godina?

Iako zvuči kao naučna fantastika, naučnici su dokazali da preparat metformin, koji se sad koristi za lečenje dijabetesa, produžava život životinja i stoga su nadležne službe u SAD dale zeleno svetlo za početak testiranja ovog preparata na ljudima.

Ako bi sve prošlo uspešno, zdravlje 70-godišnjeg čoveka moglo bi da odgovara stanju čoveka od 50 godina. Štaviše, ovo bi moglo da otvori novu stranicu medicine, pri čemu bi lekari mogli uspešno da leče ne samo rak, dijabetes ili demenciju, već upravo starenje.

„Ako nam pođe za rukom, onda ćemo moći da usporimo i sve ostale patološke procese koji se razvijaju tokom starenja“, govori jedan od autora studije profesor Gordon Litgu sa Instituta za istraživanje problema starenja u Kaliforniji.

Starenje ne mora biti neizbežan proces, jer sve ćelije sadrže šemu DNK, koja može da omogući neprestani pravilan rad tela. Neke morske životinje uopšte ne stare.

Metformin povećava količinu molekula kiseonika koji dolaze do ćelije, što povećava dugovečnost i pouzdanost rada ćelije.

Kada su belgijski naučnici testirali metformin na sićušnim crvima Caenorhabditis elegans, oni ne samo da su starili mnogo sporije, već su i duže ostajali zdravi. Kod miševa koji su dobijali metformin, dugovečnost se povećavala za 40 odsto, a njihove kosti su bivale jače.

Prošle godine, na Univerzitetu Kardif bilo je ustanovljeno da su pacijenti sa dijabetesom koji su dobijali metformin živeli duže nego ostali.

Nova klinička ispitivanja planirana su u SAD za početak sledeće zime. Naučnici sa mnogih instituta sada se bave izborom sredstava, ali i pronalaženjem 3.000 zainteresovanih starosti između 70 i 80 godina, koji bi učestvovali u eksperimentu. Ovi potencijalni učesnici eksperimenta bi trebalo ili da već boluju od raka ili da imaju predispoziciju da obole, ili da boluju od kardiovaskularnih bolesti ili demencije.

Danas je prosečni životni vek u razvijenim zemljama čak do 80 godina. Ako rezultati istraživanja na ljudima pokažu podjednako dobre rezultate kao što su bili oni dobijeni nakon ispitivanja na životinjama, onda možemo da računamo da će se životni vek produžiti jedan i po put, piše Independent.

B 92

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

КАКО КО

07.12.2015 13:52

Већина неће!

ODGOVORITE
Name

kb

08.12.2015 07:44

Ja bih voljela iako znam da se političari trude da ne dočekamo ni penziju.

ODGOVORITE
Name

Igor Banjaluka

11.12.2015 00:31

Nedaj boze, bogatasi nikad nece umrijeti a sirotinja ce umirati ko stakori i proizvoditi se u epruvetama

ODGOVORITE