Goraždevac: Oružani napad na kuće Srba

Na srpske kuće u selu Goraždevac kod Peći nepoznata lica noćas su izvršila više oružanih napada, niko nije povrijeđen, a pričinjena je znatna materijalna šteta.

Srbija 07.12.2015 | 08:40
Goraždevac: Oružani napad na kuće Srba

"Pucnjima iz automatskog oružja u 2.45 časova porušen je spomenik žrtvama NATO bombardovanja, koji se nalazi u centru sela", rekao je Srni član Privremenog vijeća opštine Peć sa izmještenim sjedištem u Goraždevcu Ranko Zdravković.

Prema njegovim riječima, razbojnici su pir počeli tako što su prvo pucali na kuću Saše Petrovića, zatim su zapalili automobil Srboljuba Kolašinca, potom su pucali na kuću Milunke Bukumirić, da bi na kraju ispalili više rafala na trafiku Draška Vuksanovića.

On je dodao da u napadima niko nije povrijeđen, ali je pričinjena znatna materijalna šteta, pošto su kuće Petrovića i Milunke Bukumirić pogođene sa više rafala.

Zdravković je naveo da su u trenutku napada u kućama spavale porodice Petrović i Bukumirić, ali u sobama sa suprotne strane.

Odmah poslije napada, policija je izašla na lice mjesta, zatvorila saobraćaj kroz Goraždevac, ali se prema Zdravkovićevim riječima - na tome i završilo.

Zdravković ističe da su mještani Goraždevca uznemireni, jer je ovo "treći ili četvrti napad" na mještane, koji, prema njegovom mišljenju, ima za cilj da podstakne iseljavanje ove jedine srpske enklave u regionu Peći.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić najoštrije je osudio jutrošnji teroristički napad albanskih ekstremista na Srbe i njihovu imovinu u Goraždevcu, te pozvao sve Srbe na Kosovu i Metohiji da sačuvaju prisebnost i ne odgovaraju na provokacije.

Đurić naglašava da je nedvosmisleni cilj napada zastrašivanje srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji da bi se ono prinudilo na iseljavanje, te ocjenjuje da "kristalna noć" u Goraždevcu ima sva obilježja terorizma.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju u saopštenju ističe da je ovo terorističko djelo još jedan podsjetnik koliko je situacija u kojoj žive Srbi u južnoj pokrajini daleko od normalne i standarda kakvi postoje u društvima čija je ambicija da postanu dio Evropske unije.

Prema njegovim riječima, ovo je upozorenje svima koliko je bezbjednosna situacija na Kosovu i Metohiji podložna destabilizaciji i kakve konsekvence može imati neadekvatno reagovanje na politički ekstremizam dijela opozicije u Prištini, koja je šovinističkom retorikom i djelovanjem od svih nealbanaca u srpskoj južnoj pokrajini napravila potencijalnu metu.

Đurić je uvjeren da velika većina Albanaca na Kosovu i Metohiji ne želi eskalaciju nasilja u svom okruženju, a privremene institucije samouprave u Prištini sada imaju priliku da pokažu svoju zrelost tako što će pronaći počinioce ovih bezumnih i ničim izazvanih terorističkih akata.

"Apelujem i da međunarodna zajednica na ovu situaciju reaguje sa najvećom ozbiljnošću kako bi se izbeglo dalje ugrožavanje bezbednosti Srba i narušavanje krhke stabilnosti na Kosovu i Metohiji", istakao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Ibro

07.12.2015 08:28

Jadan narod jer može svako da se iživljava nad njim ! Nadam se da će naći krivce bez obzira da li se radi o Srbima ili Albancima !

ODGOVORITE
Name

Bosanac

07.12.2015 08:34

Nemaju obezbjeđenu policijsku patrolu na ulazu u selo, barem u toku noći??? Sve je ovo uz dogovor Vučića i Taćija, bez njihovog "blagoslova" ništa se ne dešava. Mnogo stvari je nama (malim ljudima) čudno i nelogično, ali u politici to sve ima svoj cilj... Sreća pa nije niko nastradao.

ODGOVORITE
Name

Nemanja

07.12.2015 08:37

Citam u srbijanskim novinama da Srbija treba da kupi oruzije iz Rusije i da ce jedan dio oruzija dobiti na poklon, e to znaci jedno, Kosovo i Metohija ce biti u Srbiji

ODGOVORITE
Name

Bosanac

07.12.2015 09:36

Bravo Nemanja, rodila te majka pametnoga! Dovoljna je jedna budala (Albanac na Kosovu), bez mozga (kao ti), da pročita tvoj komentar, i večeras raspali koji rafal ne nečiju kuću i porodicu na Kosovu. Ako ti se ratuje, cipele na nogice i pravac Metohija!!! Ako slučajno želiš da pomogneš onu sirotinju napuštenu od svih, ZAČEPI TA USTA GLUPA, pravac prva crkva i ostavi 10, 100, 1000 maraka i kaži da je za ljude na Kosovu. Stalno se organizuju akcije prikupljanja pomoći, samo nešto ljudi često zaboravljaju datume i mjesta prikupljanja!!!

Name

nebitan

07.12.2015 10:54

Cuj daj pare crkvi da pomognes ljudima na Kosovu, hahhahaha. Bolje ih ostavi u dimnjak da ih nadje djed mraz.

Name

DULE NS

07.12.2015 08:40

IZAZIVAJTE SUDBINU GOSPODO SIPTARI ALI I STRPLJENJU IMA KRAJA.

ODGOVORITE
Name

Путко

07.12.2015 08:58

Још мало шипци и адио

ODGOVORITE
Name

Milojko Banja Luka

07.12.2015 10:13

Ovo je teroristički napad,mediji moraju da izjavljuju o terorističkom napadu na Srbe na Kosovu,a ne o nekom oružanom napadu. Svjet sasvim sigurno neće da žali Srbe,i prema tome ni da pišu o ovome kada su i sami prepuni islama. Srbi bi morali da ovo okarakterišu kao teroristički napad i da šire munjevitom brzinom po cjelom svjetu jer BBC,CNN i druga islamskokatolička bagra neće. Treba polako tražiti da Srbi formiraju policiju na djelovima u kojima žive Srbi jer težko da će musliman muslimana da uhapsi zbog napada na Srbina. Srbi bi to sigurno uradili da je Srbin muslimana napao.

ODGOVORITE
Name

kkm

07.12.2015 10:31

Idi leči se !!!

Name

Bogoje

07.12.2015 10:31

Sta mislite da su siptari imali oruzje ,policiju i vojsku koju je imala Srbija-Beograd kako bi mi Srbi prosli, a i dan danas provociraju. CIM nas Rusi naoruzaju isprobacemo to novo oruzje ako-BOG-da bas na siptarima, jer MS. DS je svetinja sto u prevodu znaci mrtav siptar - dobar siptar AMIN.

ODGOVORITE
Name

MD

07.12.2015 11:35

Sve je to smisljeno od njihovih nalogodavaca sa zapada.Zapadna demokratija,jaci sam pacu da otimam tudje.Nicija nije do zore sjala,pa nece ni vasa.

ODGOVORITE