Cvjeta seks industrija, a nigde prostitutki

U klubovima na teritoriji Preševa i Bujanovca poslednjih godina sve više "devojaka sumnjivog morala". Žene sede polugole sa gostima, ali je krivično delo teško dokazivo. Veliko poverenje između devojaka i gazda.

Srbija 05.12.2015 | 19:07
Cvjeta seks industrija, a nigde prostitutki

 

U desetak klubova na teritoriji Preševa i Bujanovca poslednjih godina "cveta" prostitucija, koje zvanično - nema. Promoterke, go-go igračice i konobarice su devojke iz cele Srbije i regiona, ali negiraju pružanje seksualnih usluga, pa je policija često u mat poziciji, jer ako nema oštećenih nema ni krivičnih dela.

Slađan Ristić, ispektor vranjske policije, koji ima skoro dvadesetogodišnje iskustvo na poslovima krvnih i seksualnih delikata, objašnjava za "Novosti" kako sama prostitucija po našem zakonu nije krivično delo i da se često vrlo teško dokazuje.

"Jedino krivično delo, koje ima dodirne tačke sa prostitucijom, jeste delo iz člana 184, a to je posredovanje u vršenju prostitucije", objašnjava inspektor Ristić.

To u praksi znači da onaj koji pruža usluge i onaj koji ih koristi krivično nisu odgovorni. Plaćaju samo prekršajne kazne. Krivično mogu da odgovaraju i budu kažnjeni samo posrednici i organizatori, takozvani makroi.

"Zakonom je za njih predviđena novčana kazna kao minimum, ili zatvorska kazna do tri godine kao maksimalna", kaže Ristić. - Ako ima maloletnih lica među žrtvama, onda je predviđena kazna od jedne do deset godina zatvora.

Prema njegovim rečima, na području Policijske uprave u Vranju u ovoj kao i u prošloj godini nije registrovano ovakvo krivično delo.

Ipak, činjenica je da policija intenzivno radi na preventivnom suzbijanju prostitucije, naročito na teritoriji Preševa i Bujanovca. U sveobuhvatnim akcijama i racijama policija sarađuje sa inspekcijskim službama. Krivičnog dela često nema, jer je problem u dokazivanju.

CENOVNIK

ZVANIČNIH cenovnika za pružanje usluga nema, ali što je devojka mlađa, to su cene veće. Kreću se od minimalnih 30 evra, pa naviše. Pored novca, devojke dobijaju i skupoceni nakit, parfeme i garderobu.

"U svakom delu mora da postoji oštećena strana, kada obavljamo informativne razgovore, devojke se predstavljaju kao gošće ili prijateljice. Ne žale se i vlada neverovatan odnos poverenja devojaka i gazde", kaže Ristić.

Većina devojaka nije iz ovog kraja, već iz drugih gradova Srbije, Makedonije i Bugarske.

"Zabluda je da se prostitucijom bave samo devojke sa margine društva i lošeg materijalnog statusa. Među njima su često i one iz imućnih porodica. Konkretno, u klubovima rade žene raznih profila i obrazovanja", objašnjava Ristić.

Priča se da prostitucija postoji u noćnim barovima koji sasvim legalno rade od 23 sata do pet ujutru. Oni osim restorana imaju i spavaće sobe u kojima, kako gazde tvrde, spava osoblje koje radi u klubovima, a javna je tajna da služe za prostituciju.

"Sve devojke koje zateknemo u racijama pričaju kako su došle u goste na nekoliko dana kod gazde lokala, kako su tu dobrovoljno i kako ih niko ni na šta ne primorava. Za nas, ako nema žrtve nema ni krivičnog dela, tako da su po nekad i očigledne stvari nedokazive", kaže Ristić.

Sagovornik "Večernjih" iz Bujanovca kaže da je bio u prilici da poseti neke od tih barova i da je sasvim izvesno da su to javne kuće.

"Kako drugačije objasniti zašto gomila devojaka samo u donjem vešu, ne nose čak ni grudnjake, sedi za stolom sa gostima. Puno je dima, prigušena su svetla i devojke često sa gostima odlaze u sobe", priča mlađi Albanac koji insistira na anonimnosti.

Barovi su često u neprimetnim objektima u Bujanovcu, Preševu, Velikom Trnovcu, Lučanu, Končulju... Njihovi vlasnici su Albanci iz ovog kraja koji su radili u inostranstvu pa su deo kapitala uložili i u ovaj biznis. Uglavnom im ovo nije primarno zanimanje, već dodatna delatnost u okviru poslova koji rade.

"MAMAC"

ALBANCI koji su vlasnici klubova često putuju širom Srbije. U mnogim gradovima oni nađu po jednu devojku koja na neki način služi kao mamac. Jer, često i "preplaćena", ali ona inicira dolazak drugih devojaka i tako se mreža širi.

(Večernje novosti)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Švajcerska

05.12.2015 20:20

Bosna je najgora država na svetu zato što je zabranjena prostucija . A imate prostuciu na svakom koraku skrivenu budite kao Švajcarci dozvoljena prostucija .

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

06.12.2015 12:52

Узалудно је законски забрањивати проститицоју која припада једном од најстаријих заната на свијету. Умјесто забране проституцију треба легализовати и опорезовати а жене и мушкарце које се проституцијом баве законски натјерати на редовне љекарске прегледе!

Name

ЗА РЕФЕРЕНДУМ

06.12.2015 13:43

Браво Михаило. У потпуности се слажем и предлажем да се распише референдум о легализацији.