Nikolić: "Ko to sme da ruši Vučića?"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da nije bio zabrinut zbog navoda da neko želi da sruši Vladu Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem.

Srbija 05.12.2015 | 08:35
Nikolić: "Ko to sme da ruši Vučića?"

"Država je bila u nekakvoj panici sedam dana, a ko to sme da ruši Vučića. Od prvog časa sam znao da su sve to budalaštine, i nisam se uopšte zabrinuo", rekao je Nikolić subotnje izdanje "Večernjih novosti".

On je naveo da ne misli da je bilo nekakve zavere, jer da bi neko srušio Vučića mora da nađe nekog jačeg od njega, a u Srbiji takva ličnost ne postoji.

Nikolić je upitao zašto se uvek apostrofira Zapad kada se nešto dešava u Srbiji i istakao da je Srbija sa Zapadom uspostavila dobre odnose i da nema nikavog razloga da od njih strahuje kao nekada.

"Srbija više nije zemlja u kojoj bi Zapad menjao svakog predsednika koga narod izabere, sve dok ne dođe onaj koji bi bio u potpunosti po njihovoj volji. U Srbiji ni ne može da bude izabran čovek koji bi bio potpuno po volji Zapada", rekao je Nikolić.

Predsednik je kazao da je i on bio "uvučen u tu igru posredno" oko rušenja vlasti, jer se konstruisalo da će doći do nekog štrajka policije, koji bi on navodno podržao i poveo policiju da ruši vladu.Na pitanje da li bi u aprilu moglo doći do parlamentarnih izbora, Nikolić je rekao da ne veruje.

"Pravo je premijera da iz različitih razoga proverava poverenje koje mu je dato. Razlozi mogu biti i koalicija i opozicija, teškoće koje ima, s tim što se nezadovoljstvo pojedinim ministrima ne rešava izborima već rekonstrukcijom vlade. Ali ako je u pitanju nešto drugo onda ćemo se on i ja oko toga sigurno konsultovati", rekao je Nikolić.

Na pitanje da li u sadašnjoj vlasti ima onih koji bi zarad EU priznali Kosovo, Nikolić je rekao da pretpostavlja da i među onima koji su na vlasti postoji poneko ko bi priznavanjem Kosova, skinuo teret sa leđa i obrisao znoj sa čela i završio jednu priču.

"Ne sumnjam u predsednika vlade (Aleksandra Vučića), niti ljude na najistaknutijim funkcijama, ali ima mnogo onih koji znaju da bi možda mnogo lakše vodili svoje resore, ako ne bi imali obavezu da poštuju srpske nacionalne interese i integritet i suverenitet zemlje i da bi to doneo beneficije sa različitih strana", rekao je Nikolić.

Govoreći o otvaranju pregovaračkih poglavlja sa EU, on je rekao da je vrlo moguće da će se na poglavlje 35 gledati "bezmalo kao uslov za svako drugo".

"Moramo da utvrdimo dokle možemo da ispunjavamo zahteve štiteći nacionalne interese, a ; zaštita nacionalnog interesesa prestaje i počinje ispunjavanjem onoga što ne bismo smeli da ispunimo. Ovo su prelomni momenti, EU bi trebalo da nam pokaže da nas hoće. Ako nam istakne zahteve koje ne možemo da ispunimo, onda nas neće", rekao je Nikolić.

Nikolić je istakao da on sigurno neće potpisati ništa što nije u skladu sa Ustavom, kao i da je protivustavno da se odreknemo nadležnosti koje bi od teritorije KiM napravile državu.On je povodom toga što se gazi dogovor postignut oko Zajednice srpskih opština rekao da ova vlada neće prestati da razgovara sa Albanicma sve dok se ne postigne dogovor, koji bi omogućio "da konačno kažemo da imamo mir i bezbednost na KiM i regulisane odnose".

Na pitanje zašto je potpisao Zakon o ozakonjenju objekata, nakon čega je tvrdio da su neki delovi protivustavni, Nikolić je rekao da mu je sedam dana bilo malo da utvrdi činjenice.

"Mogao sam da se ogrešim o skupštinu tako što ću da joj vratim zakon koji je možda u skladu sa Ustavom. Kada predsednik ima dilemu koju ne može do kraja da reši, njegova dužnost je da potpiše zakon, jer on nije poslednja odbrana Ustava već Ustavni sud", rekao je Nikolić.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

marko samardzic

05.12.2015 10:37

Nikolicu smjenice vas kad hoce ili da ne kazem vulgarnije sefovi iz Brisela i okoline!!!

ODGOVORITE
Name

zumba

05.12.2015 11:07

Sto ce ga smjenjivati klanja se strancima ko da su sultani.

ODGOVORITE
Name

Klovnovi

05.12.2015 11:23

Biznismeni Andrej Vučić, Slaviša Kokeza, Radomir Nikolić, Slobodan Kvrgić i slični će vas koštati vlasti.

ODGOVORITE
Name

Nedjo2

05.12.2015 12:33

Samo Seselj Srbiju spasava

ODGOVORITE
Name

Ruks

05.12.2015 13:47

Ovaj dok nije došao na vlast bio aktivan sad se ne cuje. Ja imam osjećaj da je Vucic glavni baja.

ODGOVORITE
Name

borac

05.12.2015 13:54

Niko ne sme da vas rusi i tuce.

ODGOVORITE