I u Srbiji samoubistva zbog kredita

Dvojica muškaraca iz unutrašnjosti Srbije izvršila su samoubistvo jer im je rata za stambeni kredit u švajcarcima duplirana za manje od godinu dana.

Srbija 04.12.2015 | 20:00
I u Srbiji samoubistva zbog kredita

Kako „Blic“ saznaje, prvi nesrećni muškarac, otac dvoje dece, zadužio se u švajcarcima pre šest godina da bi kupio stariju kuću nadomak Kruševca. Kredit je redovno otplaćivao sve dok mu rata zbog skoka švajcarca nije uvećana za oko 300 evra, koliko je mesečno i zarađivao.

Nekoliko meseci nije plaćao ratu, kasnio je, što je bankarima bio signal da svakodnevno počnu da ga zovu i prete kako će ostati na ulici.

"Pritisak je bio sve veći. Čovek jednostavno nije mogao da se izbori sa činjenicom da nema odakle da plati kredit i da bi sa decom mogao da ostane na ulici i digao je ruku na sebe. O svemu tome njegova supruga čak je pričala na prvom sastanku radne grupe za švajcarce u Vladi na kome je učestvovao i premijer Aleksandar Vučić", kaže izvor „Blica“.

Drugi muškarac, otac maloletnog deteta, pored pritiska iz banke, suočio se i sa smanjenjem plate, a potom i sa otkazom. Ubio se i upao u reku, a porodica ga je našla tek nakon 20 dana.

"Upozoravali smo više puta da će se to događati. Mnogo je dužnika koji ne znaju kako da se izbore sa uvećanim ratama. Mnogi gotovo svakodnevno trpe pritiske banaka da plaćaju svoje zajmove, a potom se suočavaju sa učestalim pretnjama da će ostati bez stanova. Sve češće je moguće primetiti neuravnoteženost. Danas pričaju jedno, sutra drugo. Jedan dužnik nedavno mi je rekao da mu preostaje samo da se ubije, kaže predsednik Udruženja „Efektiva“ Dejan Gavrilović.

Stambene kredite u švajcarcima uzelo je oko 22.000 građana. Njih 3.080 prihvatilo je neko od četiri rešenja centralne banke, a ostali traže konverziju u evro. Ministar finansija Dušan Vujović preporučio je bankama „da shodno svojim mogućnostima preispitaju kredite za one koji su u teškoj situaciji“. Pojedine banke spremne su na reprogram duga za samohrane majke, nezaposlene i invalide.

Izvor: Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ne znam

04.12.2015 23:42

Nije lako biti beskucnik. Ja sam jednom pokusala da se ubijem. Prestala sam trositi lijekove i dovela se do pred komu. To je uzas. Pocela sam opet piti tablete za štitnu da bih docekala da vidim ko su aveti sto nas proganjaju 22 godine. Samo zato, da ih pogledam u oci i onda da umrem.

ODGOVORITE