"Što je čovjeku majka, to je Srbiji Rusija"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić zahvalio je "u ime naše male Srbije" šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu na pomoći Rusije i istakao da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji.

Srbija 03.12.2015 | 18:03
"Što je čovjeku majka, to je Srbiji Rusija"

"Želim vam uspeh na konferenciji u Beogradu i da razgovarate s onima s kojima trenutno ne razgovarate dovoljno, jer iz toga može da izađe samo nešto dobro", poručio je Nikolić u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Rusije.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da je Rusija spremna da i dalje razvija odnose sa Srbijom i poveća saradnju u svim oblastima.

Na sastanku sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem tokom ministarske konferencije OEBS-a, Lavrov je rekao da se nada da će saradnja Srbije i Rusije biti još veća kako u "privredi tako i u međunarodnoj areni".

On je rekao da zna koliki je doprinos Nikolića jačanju te saradnje.

Ruski ministar spoljnih poslova dodao je i da zahvaljuje Srbiji na solidarnosti kada je reč o bezbednosnoj situaciji.

On je u ime, kako je rekao, “naše male Srbije”, zahvalio Ruskoj Federaciji, a posebno predsedniku Vladimiru Putinu, na borbi protiv svetskog terorizma, izražavajući žaljenje zbog ruskih žrtava, ali i napominjući da je u toj borbi cilj veliki, a da je Srbija spremna da svakome ko se protivi tom zlu pruži svu moguću pomoć.

"Sigurno je da ćemo sarađivati sa Rusijom intenzivnije nego do sada, jer time želimo da pokažemo da smo protiv uvođenja sankcija i da pokažemo našim prijateljima iz Evrope da biti u Evropskoj uniji ne znači biti protiv Rusije i da biti prijatelj Rusije ne znači biti protiv Evropske unije", rekao je Nikolić tokom sastanka sa Lavrovom.

On je istakao da je politička saradnja dve zemlje dobra i da se nada da Srbija nije stavila Rusiju na prevelika iskušenja, kada je pomogla u rešavanju bitnih problema.

"Čovek ima prijatelje širom sveta, ali se najčešće seća majke, tako i Srbija, kada je najviše potrebna pomoć, seti se Ruske Federacije i nama ta pomoć kroz istoriju nije nedostajala i izostajala", rekao je Nikolić.

Istovremeno s političkim, dodao je, Srbija razvija i ekonomske odnose s Rusijom, razvijaće ih još intenzivnije, jer time, kako je naveo, "želimo da pokažemo da smo protiv uvođenja sankcija, a da našim prijateljima u EU pokažemo da odbijajući da uvedemo sankcije Rusiji ne znači da smo protiv EU".

On je poručio da očekuje još većiu saradnju s Rusijom, te da će Srbija sve što se dogovori ispuniti, ali da nikad neće priznati Kosovo.

"Ne treba da nas podržavate ako jednog dana to izneverimo, a isto tako nećemo uvoditi sankcije Rusiji, jer predugo smo mi trpeli sankcije da bismo ih nekome drugom uvodili", poručio je Nikolić i zaključio:

"Ovde je vaša uloga veoma velika, najveća, iako mnogi to neće da priznaju, utičiite da ovo bude skup o evropskom miru i bezbednosti"..

Nikolić je takođe u jednom trenutku rekao Lavrovu da pozdravi ruskog predsednika i premijera Vladimira Putina i Dmitirija Medvedeva.

Osim toga, Lavrovu je rekao i da su teška vremena i da Rusija ima jednu od odlučujućih uloga danas u obezbeđivanju i sprovođenju svetskog mira, međutim, kako je dodao, tu ulogu Rusije mnogi vide "kao suprotstavljanje nekom drugom".

"Vrlo se dobro sećam kada je predsednik Putin pozivao na zajedničku borbu protiv terorizma i pozivao da se ne pravi blokada Nato oko Ruske federacije, pošto treba ići još dalje u borbi protiv terorizma nego što su ruske granice... Ja sam i u pismu Putina zamolio da se pristupi razgovorima posebno između Rusije i Turske posebno, jer ste i vi uspostavili mnogo dobre odnose, a mi imamo prijateljstvo i sa jednima i drugima", rekao je Nikolić.

On je kazao da je ruski avion oboren zbog greške nekoga u Turskoj, ali da je Rusija velika i da u svakom problemu može da nađe pravi izlaz.

Poručuje i da dosadašnje borbe protiv Islamske države nisu bile odlučne, već selektivne i nisu uvek bile uperene više protiv terorista, nego često protiv zvanično izabranih predstavnika u zemlji.

"Onaj koga narod izabere zaslužuje da državu vodi. Nikakvo nametanje narodu bez njegove slobodne volje ne može da bude sprovedeno", poručio je Nikolić.

Predsednik Srbije se osvrnuo i na dijalog Beograda i Prištine, rtkavši da on često nije lak, "jer razgovaramo sa oholim i ljudima koji imaju podršku velikog dela zapadne civilizacije", ali da ceni to što Srbija u tome ima podršku Rusije.

"Mi ćemo nastaviti da razgovaramo, ništa sukobom nećemo postići", zaključio je predsednik Srbije.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Zero

03.12.2015 21:51

A jel Bjelorusija Tata??

ODGOVORITE
Name

Crni

04.12.2015 06:24

Buahahahah a ta majka gleda svoga posla uzdajmo se u se i u svoje kljuse vratimo bivšu Jugoslaviju nazad us prokos svima i uzdajmo se u se

ODGOVORITE