Balkan je bure baruta, dovoljna je iskra

Premijer Aleksandar Vučić rekao je na otvaranju Ministarskog saveta OEBS da je Balkan i dalje bure baruta kome je potrebna jedna iskra da ponovo eksplodira.

Region 03.12.2015 | 10:13
Balkan je bure baruta, dovoljna je iskra

"Moram da iskažem zabrinutost za stabilnost na Balkanu. Srbija je stabilna zemlja, ali dovoljno je nekoliko kriznih situacija u regionu, u Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Prištini da se cijeli region ponovo upali", rekao je Vučić.

Kako je rekao, to poručuje onima koji ne razumiju koliko je važna stabilnost na Balkanu.

"Sa usijanim glavama u Srbiji, mi ćemo znati da se izborimo", rekao je Vučić u govoru dobrodošlice na početku velikog samita OEBS u Beogradu.

Vučić je apelovao na sve goste Beograda da na konferenciji donesu zajedničke zaključke i preporuke za rješavanje mnogih problema, među kojima je jedan od ključnih migrantska kriza

"Za ovaj problem moramo da imamo zajedničku politiku", poručio je Vučić obraćajući se 22. Ministarskom savjetu OEBS u Beogradu.

Migrantska kriza, istakao je, pokazala je sve slabosti unutrašnje organizacije država i sistema, međunarodnih organizacija, ali nas je i podsetila da nema saradnje i podrške bez policijske i bezbednosne saradnje.

"Prisutan je i strah od pojave stranih terorističkih boraca, koji se pridružili ratu u Siriji i Iraku i taj strah raste.... raste i ksenofobija...", upozorio je srpski premijer, apelujući na potrebu da se izbjeglički problemi riješe.

Vučić je rekao da su kroz Srbiju prošle stotine hiljada migranata, "želeći da im se vrati pravo na budućnost", i istakao da iako je Srbija spremna da učestvuje u rešenjima, njih moraju da donesu zajedničkim naporima prije svega zemlje koje udomljavaju izbeglice.

Ministarski savet OEBS u Beogradu počeo je plenarnom sjednicom koji je otvorio predsjedavajući OEBS i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Na dvodnevnom Ministarskom sastanku OEBS, tokom kojeg će glavni grad Srbije ugostiti više od 40 ministara spoljnih poslova, učestvovaće i šefovi diplomatije SAD, Rusije i EU - Džon Keri, Sergej Lavrov i Federika Mogerini, kao i generalni sekretar Saveta Evrope Tjoborn Jagland.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Bosanac

03.12.2015 09:23

E baš si otvorio uvod na sastanak... Kako ono bi Vučko; Za jednog Srbina, pobićeš 100 muslimana??? Vi ste u poređenju sa Bosnom, atomska bomba! Kod nas ratuju preko tastatura, iz maminih podruma, najstariji internet ratnik nam je maksimum 14 godina star pubertetlija. Kod vas su redovno kontrademonstracije, napadaju sve i svakoga, imate četnika više nego čiča Draža! I onaj majmun Jašarević je vaš, rođeni... Počeo je da truni ko Dodo, ode i on niz vodu...

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

03.12.2015 09:44

Oprostite,koji glup komentar!Vucic je vratio Srbiju na "mapu svijeta",stalno je u SAD-u,Rusiji,Kini,svugdje,postao je faktor stabilnosti u ovom dijelu Evrope,vodi uspjesno drzavu u "uzburkanom moru" zvanom Evropa,neutralan je,vodi samostalnu politiku(dopunite niz)!A u BiH cast izuzecima,"st.ka sitnog zuba" od naroda(mnozina) kupe ih Iz(m)etbegovic,Dodi(c)k i "Al Kapone" Covic sa malo para,piletom i olovkom stranke uoci izbora i narod(i) trpe sto ni slonovi ne bi istrpili...

Name

re bosanac

03.12.2015 13:33

Ti si momak očigledno jako bolestan i mrzovoljan. Pa, upravo ti čovjek i kaže da je nivo mržnje (koju između ostalih i ti siješ) takav da treba mali incident pa da sve ode do đavola. Porazna je tvoja tvrdnja da djeca od 14 godina ratuju tasteturom - šire svoje retrogradne ideje i mržnje. Za tebe ne bih rekao da imaš 14 godina, ali da si drkadžija to jesi.

Name

Za Bosanca

03.12.2015 09:50

Bravo

ODGOVORITE
Name

vidi, vidi

03.12.2015 10:21

Samo da Putin i Grci poravnaju Tursku, taj otpad i šljam Zemljine civilizacije. Da se Kurdistan otcijepi od Turske. Sve će onda biti lakše. A Republika Srpska i Srbija, bez obzira ko bio na vlasti i tamo i ovamo, će zauvijek biti jedinstvene. I svo oružje iz Srbije (a ima ga ohoho) će nam biti na raspolaganju ako ovi domaći Srbi islamske vjeroispovijesti (koji se nazivaju Bošnjacima) krenu da nešto talasaju. Zaboravljate ko je stvorio Vučića, a? Mada se bojim i za muslimane, jer je čitav svijet ustao protiv njih, toliko da mi ih je žao kako ih satiru na Bliskom istoku. Samo ovi naši blećci još vjeruju Americi. Koja je najveći ubica muslimana u istoriji.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

03.12.2015 12:48

Gospodo ministri, Ministarskog saveta OEBS-a, a ko donese to "bure baruta" nama, na Balkan?

ODGOVORITE
Name

Sad sam skontao

03.12.2015 13:49

Da bi EU spriječila dalji dotok izbjeglica pokrenuće novi rat na Balkanu.

ODGOVORITE
Name

#

03.12.2015 14:19

Ratna zona je najbolja ograda. Niko lud da kroz nju ide.