U Beogradu danas najveći svjetski igrači

U Beogradu danas počinje dvodnevni Ministarski sastanak OEBS, tokom kojeg će glavni grad Srbije ugostiti više od 40 ministara spoljnih poslova, među njima i šefove diplomatije SAD, Rusije i EU - Džona Kerija, Sergeja Lavrova i Federiku Mogerini i generalnog sekretara Saveta Evrope Torbjorn Jaglanda.

Srbija 03.12.2015 | 07:43
U Beogradu danas najveći svjetski igrači

Skup u Beogradu dešava se u godini kada se obeležavaju četiri decenije od usvajanja Završnog akta iz Helsinkija, odnosno principa na kojima se zasniva OEBS, a njime će biti zaokruženo predsedavanje Srbije toj organizaciji. Na skupu će učestvovati predstavnici 57 zemalja članica OEBS, kao i 11 zemalja mediteranskih i azijskih partnera.

U Beograd je u sredu doputovalo više svetskih zvaničnika, među kojima Džon Keri, Sergej Lavrov i šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc, a prethodnih dana u Beograd su stigli i delegati kako bi učestvovali na pripremnim sastancima.

Srbija dočekuje kraj mandata na čelu OEBS sa veoma dobrim ocenama raznih međunarodnih foruma i povećanim ugledom u međunarodnoj zajednici, rekao je Ivica Dačić.

"Potvrda za to je ministarski savet u Beogradu, na koji će na naš poziv doći gotovo svi najvažniji svetski igrači, i to bez obzira na činjenicu da među njima na vladaju baš najbolji odnosi" istakao je on. Tokom Ministarskog saveta biće održani brojni bilateralni susreti među predstavnicima delegacija.
Skup u vreme uzavrele atmosfere

Skup se održava u trenutku kada su svet potresli teroristički napadi na Pariz koji su ponovo u prvi plan stavili neophodnost zajedničkih napora kako bi se pobedio terorizam i osigurala bezbednost, a takođe, i u atmosferi zategnutih odnosa na međunarodnoj političkoj sceni posle turskog obaranja ruskog borbenog aviona SU-24.

U tom kontekstu ponovi su aktuelizovani i helsinški principi, na kojima, kako se zalaže Srbija, treba zajednički raditi kako bi oni bili potvrđeni i ojačani i bilo otežano njihovo kršenje.

Na snazi visoke mere bezbednosti

Skup će biti održan uz najviše mere bezbednosti, imajući u vidu aktuelnu situaciju, a među glavnim temama biće borba protiv terorizma, ali i migrantska kriza.

Delegacije i ministri spoljnih poslova koji učestvuju na 22. Ministarskoj konferenciji OEBS mogu da se osećaju potpuno bezbedno, poručio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i istakao da ne postoji nikakva neposredna bezbednosna pretnja.

MUP i sve bezbednosne strukture će, kako je naveo Stefanović, prilikom obilaska Kombank arene obaviti svoj posao profesionalno. Kazao je i da policija nikada ne otkriva broj pripadnika koji su angažovani na očuvanju bezbednosti, bez obzira da li je reč o neposrednom obezbeđenju ili o obaveštajnoj zaštiti.

Beogradska Arena kao konferencijski centar

Ministarski sastanak OEBS biće održan u beogradskoj Areni koja je pretvorena u konferencijski centar koji će primiti više od 1.000 predstavnika delegacija i preko 40 ministara spoljnih poslova. U Areni je izgrađeno 10 sala za sastanke ukupnog kapaciteta 1.700 mesta, a preuređeno 11 prostorija za bilateralne susrete u prizemlju. Sale za sastanke su opremljene potrebnom audio i vizuelnom tehnikom - 3.000 slušalica, 650 mikrofona, 12 video projektora, 130 televizora - kao i 29 prevodilačkih kabina na šest zvaničnih jezika.

Najveći skup posle Samita nesvrstanih

Prema rečima predsedavajućeg OEBS i šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, to je najveći skup koji se u Srbiji organizuje posle Samita nesvrstanih 1989. godine, a Srbija je posle dugog niza godina pokazala da može da predsedava jednoj ozbiljnoj organizaciji i da bude ozbiljan međunarodni faktor.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Neobavešten

03.12.2015 07:08

Jeli stigao Leonel Mesi tako vam Boga.Došao bih ,ako nije ovi likovi sa slika me ne zanimaju.

ODGOVORITE
Name

marko samardzic

03.12.2015 07:55

Zesce s*anje,kakvi igraci!?Ovo su samo pijuni onih koji nam rade sta hoce!

ODGOVORITE
Name

Kasno

03.12.2015 07:57

Kasno si stigao. Ode Crna Gora a Kosovo vec odavno Republika. I o kakvoj braci ruskoj pricate.Rusi su najvise unistili Srbiju.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

03.12.2015 11:15

Ne lupaj gluposti! Ko sprečava zvanično priznanje Kosova? Ko je lobirao da Kosovo ne prime u UNESCO? Ko je stavio veto na rezoluciju o Srebrenici? Ko poslije svega toga histerično kopa i rukama i nogama da uđe u EU dok mole Rusiju za naouružanje? I da nam je Rusija majka što je mnogo mnogo je. MI SMO SAMI SEBE UNIŠTILI, i ne pominji 99-tu jer tada Rusija nije bila moćna da nam pomogne. Šta misliš, možda bi Putin trebao lično doći da uhapsi Đukanovića? Mućni glavom ako je imaš.

Name

Bosanac

03.12.2015 08:06

Jeste ih neki novinar uslikao, svaka mu čast. Mokra braća...

ODGOVORITE
Name

Komentator

03.12.2015 08:52

Pa je li moguće da Baju nisu zvali na samit???

ODGOVORITE
Name

sam sebi

03.12.2015 08:59

Turska potpisala ugovor sa Katarom o isporuci energenata,izgleda da je Putin sam sebi uveo sankcije.

ODGOVORITE
Name

profesor

03.12.2015 10:16

Od Lavrova do Kurca

ODGOVORITE