Dobra vijest za štediše Ljubljanske Banke

Oko 230.000 štediša iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji od Ljubljanske banke potražuju oko 385 miliona evra, danas mogu početi s podnošenjem zahtjeva za povrat ušteđenog novca koji im nije bio dostupan od raspada nekadašnje SFRJ.

Region 01.12.2015 | 07:58
Dobra vijest za štediše Ljubljanske Banke

Zahtjeve će moći da podnose sve do 31. decembra 2017. godine, a na osnovu podataka i formulara objavljenih na veb-stranici Fonda za sukcesiju Slovenije, treba da dostave izjavu, podatke iz štednih knjižica, iznos novca koji potražuju, odnosno ovjerenu kopiju knjižice, podatke o tome da li je vršena isplata u humanitarne svrhe nakon 1991. godine, dok pravo na potraživanje imaju i nasljednici.

"Zahtjev se podnosi lično ili poštom i to pri Fondu Republike Slovenije za nasljedstvo, odnosno javnom fondu, samo u Glinškoj, odnosno u Ljubljani", napomenuo je za "Nezavisne" Svetozar Nišić, predsjednik Udruženja građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori.

Prema njegovim podacima, od ukupno 130.000 štediša u BiH koji od Ljubljanske banke potražuju oko 250 miliona evra, njih 40.000 je u Republici Srpskoj.

"Prije 12 godina smo započeli pravnu bitku i sada smo u završnoj fazi, u kojoj će svaki štediša dobiti svoj novac. Posljednjih dana imamo posebno mnogo posla, jer velikom broju ljudi treba informacija, savjet, pomoć i mi nastojimo svima pomoći", napominje on.

Amila Omersoftić, predsjednica Udruženja štediša BiH, upozorila je još ranije da svi koji budu slali dokumentaciju to treba da čine sa povratnicom, kako bi imali potvrdu da je ista stigla na pravu adresu.

Štediše će prvo dobiti informativni izračun, a ukoliko ne budu imali prigovor, to će postati pravosnažno sudsko rješenje.

Prve isplate trebalo bi da budu u februaru ili martu 2016. godine, s obzirom na to da je predviđeno da tri mjeseca od podnošenja zahtjeva novac bude isplaćen.

Izvor: Nezavisne novine

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

marko samardzic

01.12.2015 07:35

Nije valjda da ce prevaranti slovenacki poceti vracati tudju muku!!!

ODGOVORITE