Albanci pljačkom protjeruju Srbe

U Gojbulji, nekada srpskom selu koje se prostire ispod planine Bajgore, odnosno obronka Kopaonika i podujevske opštine, starosedeoci životare rastrzani između želje i mogućnosti da ostanu na vekovnim ognjištima.

Srbija 30.11.2015 | 07:48
Albanci pljačkom protjeruju Srbe

"Albanci nisu ukrali samo ono što nismo ni imali" kaže Branislava Milovanović (81), prisećajući se šta su joj sve sinovi bili poslali iz Norveške i Kosovske Mitrovice, a postalo je plen novih "komšija".

Zato su u novijoj zgradi instalirali alarm, da bi ona koliko-toliko bila bezbedna. Jer, kad "zazvoni", Branislava pozove policiju, pa se lopovi razbeže i pre njihovog dolaska...

"Sinovi su, nedavno, bili prinuđeni da otkupe susednu kuću od komšije Srbina, samo da se Albanci ne bi doselili na među" veli Branislava, u čijem dvorištu se nalaze čak dva izvora mineralne vode, pa je možda i to razlog kidisanja na njeno domaćinstvo.

A, da se ne zna kome je u selu teže - mladima ili starima - svedoči i Milanka Lazić (45), učiteljica u OŠ "25. maj" koju pohađa samo deset đaka. Pri tome, kuća Lazića je jedna od najmnogoljudnijih u Gojbulji: pored nje, supruga Aleksandra i ćerke Dušice (18), te sinova Dušana (21) i Dragana od 11 leta, u domaćinstvu koje je na kraju sela žive još svekar i svekrva: Dragoslav i Sofrenija.

Svakodnevna strepnja malobrojnih Srba povećana je od kad su Albanci počeli da kupuju kuće unutar sela, a problem je i prevoz do petnaestak kilometara udaljene Mitrovice: ko god nema automobil, mora da se osloni na takozvani humanitarni autobus, koji vozi tri puta sedmično i u gradu se zadržava svega nekoliko sati...

SUŠTINSKI PROBLEM

"Pored bezbednosti, koja nedostaje u svim srpskim sredinama na Kosmetu, suštinski problem zbog kojeg uglavnom mladi odlaze iz Gojbulje je nedostatak posla. Verujem da bi mnogi odustali od prodaje imanja kada bi u selu bio otvoren neki mini-pogon, pa da ljudi rade", kaže Desimir Miljković, predsednik Privremenog organa opštine Vučitrn.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

?

30.11.2015 06:51

Svakodnevna strepnja malobrojnih Srba povećana je od kad su Albanci počeli da kupuju kuće unutar sela.Ša što Srbi prodaju kuće?Pa kad i odesli neka ne prodaju kuće ili neka ih proda Srbinu.Srpska greška.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

30.11.2015 10:52

Да је баби ку... била би ђед. Разумијем страдање преосталих СРБа на КиМ али за такво своје стање нека се захвате "политичарима" из СРБије за које су гласали а они их затим продали шиптарима у безцење и пустили низ воду!

ODGOVORITE